Ковид комарджии

epa09557892 British Prime Minister Boris Johnson (L) greets French President Emmanuel Macron as leaders arrive for the COP26 UN Climate Summit in Glasgow, Britain 01 November 2021. The COP26 climate change conference runs from 31 October to 12 November 2021 in Glasgow. EPA-EFE/ROBERT PERRY

Идва ли краят на ковид или поне на ограниченията? Или нещо не сме разбрали? А може би трябва да се подготвим за нов вариант, вероятно най-лошият, който можем да си представим?

Британският премиер Борис Джонсън, чийто имидж е съсипан, обяви край на всички ограничения от следващата седмица, което означава, че отсега нататък ковид ще се счита за грип.

„Бизнесът може да избере да продължи да спазва ограниченията срещу пандемията, ако желае“, заяви Джонсън.

Предполагаме, че няма да го направи.

Точно обратното се случи във Франция, където ограниченията бяха затегнати и зеленият сертификат се превърна в сертификат за ваксинация, за да окаже още по-голям натиск върху неваксинираните да се ваксинират.

Макрон дори използва груб език срещу неваксинираните, за което може да съжалява, тъй като изборите през април наближават.

Изглежда, че и Макрон, и Джонсън играят политически хазарт с ковид, но по различни причини.

За Джонсън това може да е отчаян ход, за да угоди на хората и на собствената си партия и да остане на власт въпреки най-трудните обстоятелства в управлението му.

Макрон вероятно желае да се представи като отговорен държавник, който не иска да поема рискове за народа си.

И двамата се пързалят по хлъзгав наклон, но залозите не са еднакви. Джонсън няма много за губене. Ако това извъртане му помогне да оцелее, като му осигури подкрепата на онези от торите, които се противопоставят на ограниченията, ходът му е грандиозен.

Макрон играе по-сложен хазарт. Засилването на ограниченията точно по времето, когато науката разкри, че ваксинацията не предотвратява разпространението на варианта Oмикрон, не е велик ход. Дори е възможно да е грешка.

Политическите му опоненти и кандидатите да го наследят само могат да се радват на спорното му решение.

Не е тайна, че БоДжо и Емануел обичат да се мразят. Ако Джонсън успее да спаси кожата си и индиректно да причини на Макрон още по-големи проблеми, неговият дяволски ход ще влезе в историята.

Дали решенията на двамата лидери се основават на факти и наука? Да и не. Статистиката показва, че от 5 януари разпространението на Омикрон в Обединеното кралство наистина намалява, докато във Франция то е достигнало своя връх. И двете страни все още имат значителен брой нови случаи. Този вид данни не позволяват ясни научни заключения и могат да бъдат интерпретирани от политиците по начин, който ги устройва.

Тези събития ще имат отражение в целия ЕС. Навсякъде има протести срещу зеления сертификат. Ходът на Обединеното кралство дава аргумент, че сертификатът е от малка полза за спиране на заразата (но все пак стимулира неваксинираните да се имунизират, което ги предпазва от тежки форми и по този начин намалява натиска върху болниците).

От момента в който една държава в Европа премахва ограниченията срещу коронавируса, ще бъде много трудно да се засилят ограниченията другаде, да се въведат глоби или, не дай си боже, задължителна ваксинация. Политиците, които упорстват в подобно начинание, ще бъдат санкционирани от своя електорат.

Франция и Обединеното кралство са сред страните с най-висок процент на ваксинация – 75,6% във Франция и 71,4% от хората във Великобритания са напълно ваксинирани. Зад тези резултати стои лидерството, което Джонсън и Макрон всеки по свой начин осигуриха.

Тези, които са масово ваксинирани, в крайна сметка ще платят по-ниска цена в човешки жертви. За тези с по-ниски нива на ваксинация мъките ще продължат. Важно е да се отбележи, че в тези страни е трудно да се говори за лидерство.

В крайна сметка гражданите решиха. Демокрацията надделя. Всеки си поигра на хазарт с ковида.