Който в чужбина иска да гласува, да хване самолета за България, посъветва Валери Симеонов

Валери Симеонов

Който българин в чужбина иска да гласува, да си хване самолета и да дойде в България. Такава препоръка отправи лидерът на коалиционния партньор на ГЕРБ НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов по повод настояването на президента да бъде въведено гласуване по пощата. По-късно управляващите внесоха промените в изборните правила и, очаквано, вотът по пощата не бе сред тях.

В интервю за Нова тв Симеонов допусна, че президентът Румен Радев и ГЕРБ “играят комбина” за предстоящите парламентарни избори, тъй като определената от Радев дата – 4 април, била удобна за управляващата партия.

“При определената дата от президента изборите ще бъдат най-вероятно спечелени с доста сериозно мнозинство от ГЕРБ. Имам чувството, че президентът играе заедно с премиера. Може би му се отблагодарява, че ГЕРБ го уважиха на консултациите. За мен играят комбина, защото на 4 април хората все още няма да са преодолели страха, няма да има достатъчно ваксинирани, възрастните хора няма да отидат до секциите. Ще отидат добре организираните ядра, а най-добре организирани са ГЕРБ и ДПС”, обясни Симеонов.

“По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила, и то в последния момент. Промените, които президентът лансира, по никакъв начин не гарантират изискванията за тайна на вота”, обяви Симеонов, визирайки гласуването по пощата.

Според него е съвсем естествено, че хората, които са в държави с пълен локдаун, няма да могат да гласуват. “Ние да не би да можем да променяме законите в другите държави? Те са си наложили съответните противоепидемични мерки, които всеки трябва да спазва. Нищо не можем да направим”, обясни той. И допълни иронично, че “естествено, най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласува оттам, без да си прави труда да отива до секция, или пък да се върне до България”.

“Гласуването по пощата не е толкова просто, трябва да се каже на хората. Първо – там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати съответните документи, най-малко идентификационен номер, с който да гласуваш, да бъдеш уникален, да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това – държавата, за да го направи това нещо, тя трябва да ти знае адреса. На Хасан Хасанов знае ли се адресът в Бурса? Не се знае! Тепърва няма никакво време за организирането – няма нормативна база, никаква практика. Нима някой гарантира, че това писмо няма да бъде отворено, няма да бъде подменено. Някой може ли да гарантира, че от Турция при около 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласа от гласуване на място и по пощата? Да не говорим за циганските махали – същата работа: Тарторът ще им напише бюлетините, ще ги сложи в пликове и ще ги пусне обратно!”, обобщи Симеонов.

“Да ви напомня, че Германия не разрешава да се гласува извън страната, с изключение на техните представителства и консулства. А, кажете ми, как Германия гарантира конституционните права, след като толкова се вторачваме в правата на българските граждани”, продължи той.

За него основният проблем са живеещите в Турция български граждани. Ако на миналите избори НФСБ не били препречили границата, в парламента щяло да има две турски партии, обясни Симеонов. “Ние нямаме интерес съседната държава с определено неособено демократичен режим, да не кажа тоталитарен, да се намесва. Оттам идва най-голямата заплаха”, каза той.

Според него и видеонаблюдението на изборните секции е капан. “Доста плоски капани залагат извънпарламентарните партии и президентът. И в този капан няма да се съгласим да попаднем ние, управлението на държавата, и в частност нашата политическа сила”, каза той.

И обясни какъв е капанът: “Трябва да се монтират камери, на такова място, че в техния обхват да бъдат само масите, на които се преброяват бюлетините. Това е техническа дейност, която трябва да се извърши от някаква фирма, а няма време за обществена поръчка. Едно обжалване и всичко отива по дяволите. Освен това – камерата трябва да се закрепи на тавана с шпилки, с два кабела. Освен това, когато се сложат камери, ще изскочи някой уличен лумпен, ще започне да обикаля  студията и да казва: “Камерите бяха включени в началото на изборния ден и брояха кой отива да гласува и кой не”. Как ще се противопоставиш на едни такива клевети, лъжи, измислици и конспирации? Тия камери как ще докажеш, че не са били  включени по-рано и всякакви други такива идиотщини?”

Симеонов намери проблеми и за видеонаблюдението на преброяването на бюлетините.

Промените в изборните правила

ГЕРБ и “Обединени патриоти“ внесоха в петък, 15 януари, промени в закона за извънредното положение, с които дават възможност на карантинираните да упражнят правото си на глас с подвижни урни. Досега тази възможност за гласуване се използваше само от хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват по общия начин. Сега към тях се допълват и поставените под карантина.

Хоспитализираните с ковид ще гласуват в отделни секции от хората, настанени в другите отделения.

Законопроектът предвижда още да гласуват и хората с изтекли документи.

Друга идея е по решение на Централната избирателна комисия – секции за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души.

Разпоредбите за гласуване с изтекли документи и за по-малък брой на членовете в секциите извън страната ще важат за всички избори през 2021 г. – за президентските, както и ако има предсрочни парламентарни.

Очаквано поправките не предвиждат гласуване по пощата, за каквото настояваха българи зад граница, “Демократична България”, както и президентът. Преди дни ГЕРБ определиха идеята като “екзотична”. Управляващите задължават Централната избирателна комисия да приеме правила за организацията на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден. Преди да стане това избирателната комисия ще трябва да проведе консултации и Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб, както и с Обществения съвет към ЦИК.

Законопроектът предвижда на разговорите се водят пълни стенографски протоколи, които “се обявяват незабавно на страницата на ЦИК”. “В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на секционните избирателни комисии, така и на участниците в изборите”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Очаквано и идеята за излъчването на преброяването на бюлетините не е в промените. Допреди дни основният аргумент на управляващите срещу онлайн наблюдението беше, че “не навсякъде има интернет”. Сега Красимир Ципов обяви различен мотив: “Нашите притеснения са свързани с това дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни. От две години има сериозни промени в този закон и най-малкото, което трябва да се обмисли, е да се съгласува една такава подобна промяна с Комисията за защита на личните данни. Ние ще направим това, за да вземем правилното решение”.