Кой може да изведе Полша от изолацията?

Полша става все по-изолирана. Първоначално Варшава заложи на Тръмп, но сега Байдън е начело на САЩ. Той се противопостави на институциите на ЕС и държавите-членки в момент, когато сближаването на Вишеград отслабваше. [EPA-EFE / RONALD WITTEK / POOL]

Полша става все по-изолирана. Първоначално Варшава заложи на Тръмп, но сега Байдън е начело на Съединените щати. Тя се противопостави на институциите на ЕС и държавите-членки в момент, когато сближаването във Вишеградската група отслабваше. Правителството на „Право и справедливост“  копае дълбока дупка, от която трудно ще се измъкне.

Отношенията с Русия са лоши и „Газпром“ отказа да резервира допълнителен капацитет за Полша, а подписва сделки с Унгария и България. Полша може да разчита само на Унгария на Орбан по темата за върховенството на закона, докато други страни от ЕС и Европейското икономическо пространство спряха съдебното сътрудничество.

Варшава и балтийските страни имат общи интереси по отношение на миграцията, но отказът й да позволи на Комисията да помогне и да наблюдава ситуацията е уникален. Нейният основен съюзник изглежда е Украйна, която е обхваната от гражданска война и непрекъснато напрежение с Русия, което означава, че по-скоро се нуждае от помощ, отколкото да може може да предостави.

Полският икономически растеж зависи до голяма степен от фондовете на ЕС, частните инвестиции и достъпа до единния пазар. Неговата сигурност се основава на ангажимента САЩ-НАТО, но стратегическият фокус на САЩ се измести към Индо-Тихоокеанския регион на фона на геополитическа битка срещу Китай.

Страната се присъедини към някои европейски проекти в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната, но те не са гаранция за сигурност. Подходът на Полша към суверенитета не се вписва в европейската интеграция в областта на отбраната.

Атаката на полското правителство срещу върховенството на правото на ЕС и целостта на правния ред на ЕС доведе до широко осъждане, разговори за Полекзит и глоба от 1 милион евро на ден от Съда на ЕС.

Това помогна на опозицията да се обедини зад бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Дискусията в Комисията на Конгреса на САЩ по сигурността и сътрудничеството с Европа миналата седмица, известна като Хелзинкската комисия, бе за състоянието на съдебната система и основните права в Полша и Унгария. Това провокира опозиционните политици във Варшава сериозно да поставят под въпрос декларацията на правителството за желанието на страната да остане в ЕС, както и намерението на Вашингтон да подкрепя Полша в НАТО.

Хедър Конли, ръководител на мозъчния тръст на German Marshall Fund, заяви по време на дебата, че САЩ трябва да „направят оценка дали позицията на нашите сили е на подходящото място“. Според нея, ако липсата на независимост на съдебната власт в Полша води до отслабване на НАТО, Алиансът трябва да си зададе въпроса дали Полша трябва да остане неин член. Комисията не изключи възможни санкции срещу Полша и Унгария.