Кой се освобождава от оковите – Брюксел или Лондон?

Брекзит премахва най-големия скептик към по-тесен съюз. [Julz / Flickr]

Британските политици твърде често говорят за Брекзит като за възможност да се спасят от оковите на Брюксел, но дали разводът освобождава Европа да тръгне по своя път?

Решението на Лондон да напусне общността лишава блока от втората по големина икономика след германската. Освен това Великобритания и Франция бяха единствените ядрени европейски военни сили.

За някои решението, което взеха лидерите  по време на маратонската среща на върха през юли, да бъдат взети общи заеми за финансиране на плана за възстановяване заради пандемията е знак, че в бъдеще съюзът ще е по-единен.

“С британците дори не бихме обсъдили тази тема, а и те щяха да кажат веднага “не“, каза френският професор Робер Франк, който написа книга за трудните европейски отношения с Великобритания.

Планът за стимулиране, който бе постигнат след четири дни и нощи пазарлъци между лидерите на ЕС, беше приветстван като пробив в отношенията между страните.

“Може да се създаде обща фискална политика за ЕС, каквато досега не е имал“, казва Андрю Дъф, британски бивш евродепутат, който е сътрудник в Европейския политически център.

На съвместните заеми се противопостави коалицията от така наречените пестеливи държави  – Холандия, Дания, Австрия, Финландия и Швеция, които преди щяха да разчитат на британската подкрепа. В този случай резултатът може би щеше да е различен.

Но след като Франция беше убедила Германия за общия дълг, на тези по-малки държави  им се наложи да направят компромис.

“Това не е решителна, ясно обмислена стратегия, а естествено движение към по-федерален съюз“, твърди Дъф.

Освен това Брекзит дава на френския президент Еманюел Макрон повече свобода да прокара дневен ред за по-задълбочена интеграция между страните-членки.

Проблеми на хоризонта

Други наблюдатели виждат проблеми на хоризонта, тъй като по-малките, по-отворени пазарни икономики трябва сами да се противопоставят на Париж и Берлин, след като британският им съюзник вече го няма.

“Мисля, че определено ще бъдем в по-лошо положение“, казва Иоин Дреа, ирландски изследовател от Центъра за европейски изследвания на Вилфред Мартенс.

Новата ситуация със сигурност ще има “централизиращ фокус“ ​​от Франция и Германия, които ще бъдат подкрепени от Италия и Испания. Срещу тях ще застанат Ирландия, пестеливите и Източна Европа.

Дъблин ще бъде подложен на натиск заради ниските си корпоративни данъци и Холандия и Швеция може да се окажат изправени пред по-големи разходи за сметка на по-бедните страни.

В същото време в следващия седемгодишен бюджетен период източните страни като Полша и Унгария трябваше да са приближили показателите на своите икономики до по-богатите държави.

“Така че те ще получат много по-малко структурни кохезионни фондове през следващия бюджетен период“, каза Дреа.

“Как ще се развият събитията в евроскептичните правителства и популистките правителства в Унгария и Полша?, пита експертът.

“Имате по-малко пари от Брюксел, а Великобритания се представя достатъчно успешно като напуснала общността”, допълва той.

Резултатът ще зависи от това, както вярва Дъф, бъдещо правителство на Обединеното кралство да поддържа добри отношения с Брюксел или в крайна сметка търси успешни контакти с други страни.

Къде Брекзит оставя мечтата на Европа да стане геополитически играч?

Великобритания, подобно на Франция, е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, но дори като член на ЕС нейната политика за сигурност беше фокусирана върху НАТО и близките връзки със САЩ.

По този начин ЕС губи мощен играч във външнополитически план, но дали Франция ще намери по-лесно аргументация за по-независима глобална стратегия на ЕС?

“Великобритания никога не е подкрепяла автономна европейска стратегия за сигурност“, каза Пиер Вимон, бивш старши френски дипломат и сътрудник на  института „Карнеги Юръп“.

“Сега, след Брекзит, е точният моментът, Европа да организира структури за обща отбрана.“, смята Вимон.

В същото време, докато се отдалечава от структурите за сигурност на Брюксел, Великобритания остава в НАТО с по-голямата част от членовете на ЕС, а и ще се среща  очи в очи с Париж и Берлин по много проблеми.

“Лондон ще иска да запази привилегировани отношения с Франция и Германия“, каза Вимонт, прогнозирайки, че Обединеното кралство ще “се върне през прозореца“, за да се присъедини към европейския външнополитически дебат.