Кой ще наследи Крамп-Каренбауер в Германия?

Меркел и Крамп-Каренбауер. [EPA / CLEMENS BILAN] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

БЕРЛИН. С обявяването на решението на лидера на Християндемократичния съюз Анегрет Крамп-Каренбауер да се оттегли от поста, хипотезите кой би бил нейният наследник, както и следващ кандидат на партията за канцлер на Германия, се множат с пълна сила. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Дебатът за 5G се нажежава. До края на февруари регулаторът Arcep трябва да реши кои оператори ще са възможни кандидати за новото поколение 5G мрежата във Франция. Междувременно, дебатът за това дали оборудването на Huawei е допустимо да се използва за разгръщане на 5G мрежата се разраства. Какво заяви китайското посолство? Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

Израел с критики към белгийски пратеник в ООН. Израел остро разкритикува белгийския пратеник Брад Паркър, който ще вземе участие в Съвета за сигурност на ООН, насрочен за 24 февруари. Паркър е граждански активист и е считан от Тел Авив за предубеден към еврейската държава. Прочетете повече от Alexandra Brzozowski от EURACTIV.

Прочетете също: Belgium ‘not prepared’ for Brexit effects

///

ВИЕНА

Курц смекчава позицията си за бюджета на ЕС. Въпреки че канцлерът на Австрия Себастиан Курц (Австрийска народна партия) неведнъж заяви, че вноската към бюджета на ЕС над 1% от националния БВП е “неприемлива” за страната му, вчера (11 февруари) консервативният лидер смекчи позицията си.

Само девет дни преди срещата на върха, когато държавите членки ще договорят бюджета на ЕС, Курц заяви пред австрийския уеб-канал oe24.tv, че настоящият диапазон на преговори е “между 1 и 1,11%” и че е оптимист, че в крайна сметка преговорите ще завършат успешно. Въпреки това, Курц все още настоява, че 1,11% от БВП ще е твърде голяма тежест за австрийските данъкоплатци. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Темата за минималната заплата разделя нацията. След обещанието на Урсула фон дер Лайен, което тя направи преди избирането си за председател на ЕК, за въвеждане на обща рамка за минимална работна заплата, последва съобщение, в което се посочва, че законната минимална заплата няма да бъде задължителна “в държави със силно колективно трудово договаряне, където определянето на възнагражденията е организирано от него”. В скандинавските страни, които разчитат на традиционна система за колективно договаряне между работодатели и служители, започнаха дебати по темата. Проучване на финландското списание Uutissuomalainena от януари показа, че общественото мнение е разделено по въпроса.

Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Криза в Британската общност. Британското правителство прекрати финансирането си към Секретариата на Британската общност, органът, който ръководи тази международната организация от Лондон. Това развитие настъпи, след като кризата, обхващаща институцията, обединяваща много от бившите колонии на Великобритания, се задълбочи. BBC съобщи, че годишното доброволно участие на Великобритания в размер на 4,7 милиона британски лири ще бъде преустановено, докато секретариатът ѝ не подобри финансовите си процедури след избухналия одитен скандал. Баронеса Скотланд, бивш трудов министър и генерален секретар на институцията, е обвинена, че е възложила изгоден консултантски договор на компания, управлявана от нейн личен приятел. (Бенджамин Фокс, EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Съставяне на правителство. Ирландските политически партии се надпреварват за влияние в първия кръг от преговорите след изборите миналата събота, в които “Шин фейн” излезе като големият победител, като получи почти четвърт от преференциалните гласове. Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Страните от шенгенското пространство до момента остават незасегнати от коронавируса. Засега ограничаването на свободата на движение в рамките на шенгенското пространство поради заплаха от разпространението на новия коронавирус не е оправдано, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанса.

В изслушване пред парламента той посочи, че между 5 и 10 февруари в Италия са били проверени повече от 5000 полета и общо 620 000 пътници. В края на януари правителството на Италия одобри заповед за спиране на всички полети от и до Китай. “Забраната на полетите ще остане в сила, докато научната общност не отчете спад в броя на заразените”, заяви Луиджи Ди Майо, италианският външен министър. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Въпреки опасенията от коронавирус Барселона няма да отмени Световния мобилен конгрес. Общинският съвет на Барселона подчерта, че Световният мобилен конгрес (BMWC), който e планиран да започне в каталунската столица на 24 февруари, ще се състои, въпреки коронавирусната криза и последвалите анулирани участия от технологични гиганти като Sony, Amazon, LG , Intel и китайската технологична компания VIVO, съобщи EuroEFE, партньор на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Главният прокурор спира спорния закон, заплашващ автономията на прокурорите. Главният прокурор на Португалия отмени спорен закон, позволяващ на прокуратурата да се намесва в наказателни дела, “променяйки или отменяйки предишни решения” и поиска допълнително становище от Консултативния съвет.

Президентът на републиката, който назначава главния прокурор по предложение на министър-председателя, заяви във вторник, че главният прокурор е предприел важна стъпка, като е поискал ново становище и е прекратил директивата. [Сузана Оливейра и Инес Ескобар де Лима, Lusa.pt]

Други новини – Прокуратурата на Португалия поиска конфискуване на съдържанието на банковите сметки на скандалната анголска бизнесдама Изабел душ Сантуш, след искане за международно съдебно сътрудничество, отправено от анголските власти.

Прочетете повече от Фернандо Карнейро от Lusa.pt, партньор на EURACTIV.

///

НИКОЗИЯ

Премахването на гражданството на притежателите на златни визи в правен вакуум. Правна техническа пречка е причина Кипър временно да преустанови процеса на отнемане на гражданството на 26 лица, които са се възползвали от програмата за паспорт срещу инвестиция, заявиха депутатите в понеделник (10 февруари). Прочетете повече тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Разследване на престъпления от омраза. Около 100 държавни прокурори ще присъстват на специален семинар, организиран от главният прокурор на страната Павел Земан, свързан с разпознаването и разследването на престъпления от омраза, след споразумение с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Чешката полиция вече е разгледала няколко престъпления за подбуждане на омраза, сред които е и текущото разследване за расистки коментари на крайнодесния чешки депутат Карла Марикова (“Свобода и директна демокрация”), посочва Aktuálně.cz медиен партньор на EURACTIV.cz. (Анета Зачова | EURACTIV.cz)

///

ВАРШАВА

Европейските средства и върховенството на закона. Според последната анкета на общественото мнение, 47,2% от поляците са против обвързването на европейските фондове с критериите за върховенството на закона, докато 41,3% са на противоположно мнение. Около 11% от анкетираните нямат отношение по темата. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

БУДАПЕЩА

Учители и университетски преподаватели протестират срещу новата национална учебна програма. Отделите по хуманитарни науки и литература на държавните университети в цялата страна подписаха протестно писмо с искане новите промени в националната учебна програма, които критиците определят за твърде идеологически, да бъдат преустановени, съобщава Index. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

Други новини – Унгарският посланик в Перу уволнен заради обвинения в детска порнография. През април миналата година унгарският посланик в Перу Габор Калета беше отстранен от поста и отпратен в Унгария, където ще бъде подведен под съдебна отговорност, след като на негови устройства бяха открити над 19 000 снимки с педофилско съдържание. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

Според министъра на външните работи Петер Сиярто, ООН прахосва пари за улесняване на миграцията, което поставя целия свят в опасност, вместо да ги инвестира в борбата с тероризма. По време на конференцията за борба с тероризма във Виена, Сиярто заяви, че насърчаването на миграцията в света представлява “много сериозна заплаха за цялото човечество”, отбелязвайки, че Глобалният пакт за миграция на ООН насърчава хората да напуснат родината си, което от своя страна застрашава регионите и нациите по пътя им. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Сделка с Газпром. България очаква да се споразумее с “Газпром” за голямо намаление на цените на руския газ. Това става ясно от съобщение на българския държавен газов оператор “Булгаргаз”. “Очаква се до края на февруари 2020 г. двете страни да се споразумеят и цената на природния газ за българския пазар да бъде значително намалена” се казва в изявлението на българската компания. България настоява за намаление на цените на “Газпром” с около 30% и използва като основен аргумент в преговорите подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн. Делото бе прекратено след като Комисията и Газпром постигнаха споразумение. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Други новини – Повече от две трети от българите отхвърлят военна намеса в подкрепа на съюзник от НАТО в случай на потенциално руско нападение. Сред страните, участващи в проучване на изследователския център “Пю”, България е сред съюзниците с най-висок дял на населението, предпочитащи връзки с Русия пред тези със САЩ. Повечето българи не са съгласни, че за поддържане на световния ред понякога е необходима военна намеса, сочи изследването. (Dnevnik.bg)

///

БУКУРЕЩ

Централната банка предвижда пониска инфлация. Централната банка на Румъния очаква по-бавен ръст на цените през 2020 г., след като обяви малка промяна на прогнозния си инфлационен процент в края на годината. Централната банка предвижда инфлацията в размер на 3% в края на декември, малко по-ниска от прогнозираните 3.1%. Във вторник управителят на централната банка Мугур Изъреску заяви, че очаква цените да се понижат през пролетта. Румъния отбеляза втората най-висока инфлация в ЕС през 2019 г. в размер на 4% след 4.1 % в Унгария. (Богдан Неагу, EURACTIV.ro)

///

ЗАГРЕБ

Началото на края за кмета на Загреб. Представители на градското събрание на Загреб отхвърлиха спорните промени в плана за градоустройствено развитие, който щеше да проправи пътя на т. нар. “Загребски Манхатън”. Срещу проекта се противопоставиха редица експерти, граждани и депутати от опозицията.

Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия разглежда как отхвърлените промени се отразиха върху стабилността на коалицията на премиера Пленкович и поставиха бъдещето на кмета Милан Бандич под въпрос.

///

ЛЮБЛЯНА

Последното официално посещение на хърватския президент ще е в Словения. Въпреки че кабинетът на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович не потвърди мястото или часа на срещата между двамата президенти, от кабинета на словенския президент Борут Пахор заявиха, че това ще бъде неформална работна среща – “кулминацията на интензивния диалог между двете страни”. Това ще е 39-ата им среща, а след нея са планирани работен обяд и кратка разходка из Любляна. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

Други новини – Разследване срещу медия, свързана с унгарската управляваща партия. Полицията потвърди, че Националното бюро за разследване (НБР) води досъдебно производство във връзка с финансирането на определени медии, свързани със Словенската демократична партия (СДП, ЕНП), за която се предполага, че е получавала финансиране от унгарски бизнесмен, тясно свързан с партията на унгарския премиер Виктор Орбан – “Фидес”. В Туитър президентът на СДП Янез Янша написа на Дарко Муженич, директор на НБР, че “ милиарди евро в държавната банка NLB са били изпрани и затова в момента Муженич разследва медиите, повдигащи завесата над случилото се”. СДП многократно отрече нерегламентирано финансиране от чужбина. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Достатъчно място за мигранти в приемните центрове. На 11 февруари сръбският комисар по въпросите на бежанците и миграцията Владимир Кукич заяви пред BETA, че в приемните центрове има достатъчно място за мигранти, отхвърляйки докладите, сочаюи, че броят на мигрантите е надвишил капацитета на страната за предоставяне на подслон. (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

Конференция на Европейския парламент в Сараево. Европейският парламент, в сътрудничество с Европейската комисия и върховния представител на ЕС, ще проведе голяма конференция на 7 април в Сараево, насочена върху демокрацията в Босна и Херцеговина. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Сръбският министър на отбраната не бе допуснат в Черна гора. Властите на Черна гора спряха министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин и военния му антураж на границата заради сръбските военни униформи, с които бяха облечени. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ТИРАНА

Различни мнения за малкия Шенген. Премиерите на Косово и Албания изразиха противоположни гледни точки относно инициативата за създаване на “малък Шенген” на Западните Балкани по време на пресконференция в Тирана. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ПРИЩИНА

Без американски инвестиции. Съединените щати решиха да отменят всички големи инвестиционни проекти в Косово, докато правителството на Косово не реши да отмени данъка върху сръбските стоки, съобщи телевизия RTK. Според нея в комуникация с косовския премиер Албин Курти и председателя на парламента Вьоса Османи, специалният пратеник на САЩ Ричард Гренъл е дал да се разбере, че САЩ са готови да инвестират милиони на територията на Косово, ако Прищина премахне наложия данък върху Белград. “САЩ ще отмени всички тези проекти, докато правителството не премахне данъка и не се откаже от плановете за установяване на реципрочност”, заяви неназован източник пред RTK. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***