Комисар Шмит: Бъдещето на Европа не е в ниските заплати и несигурните работни места

Комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит в кабинета си. [Европейски съюз]

ЕС е изправен пред най-лошата рецесия в историята в резултат на избухването на пандемията. За да се гарантира, че здравната криза няма да се превърне и в социална, блокът трябва да се фокусира върху въпроси като сигурността на работното място, минималната заплата и възможностите за младежите. Това каза в интервю за EURACTIV еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит.

Иновациите и устойчивостта трябва да бъдат в основата на икономическото възстановяване, “така че по-бързо да се завърнем към по-силна икономика и да избегнем голяма социална криза, която впоследствие може да се превърне и в политическа”, посочи Шмит. И добави, че бъдещето на Европа не е в ниските заплати и несигурните работни места.

През последните няколко години на пазара на труда се наблюдава все по-голяма гъвкавост, твърди еврокомисарят. Въпреки че е важно бизнесът да може да се адаптира бързо към променящата се среда, тя трябва да носи гаранции и сигурност.

Пандемията допълнително разкри последиците от това и Шмит посочи, че то трябва да се вземе предвид при възстановяването на икономиката.

Възрастовият фактор

Очаква се през следващите седмици Европейската комисия да представи и актуализирана Европейската гаранция за младежта, която се превърна във важна част от  стратегията за възстановяването.

“Това е добър инструмент. Гаранцията създава реално задължение на държавите да се справят с младежката безработица и да намерят ефективни мерки за бързо подпомагане на младите хора. Но не трябва да спираме дотук”, каза Шмит.

По думите му Европейската комисия работи по допълнителни мерки за подкрепа на младежката заетост. “Не искам да говоря за стратегии, трябва да бъдем конкретни и да предлагаме мерки, които биха работили”, посочи той, но не даде подробности.

Справедливо заплащане за жизненоважните работни места

Преди настъпването на кризата Европейската комисия започна консултации за въвеждане на минимална заплата. Тази инициатива сега стана още по-актуална.

“Някъде четох медицинска сестра да казва: хубаво е да ни ръкопляскат, но това не плаща сметките ни”, обясни Шмит. И допълни, че трябва да водим обществен дебат за ценността на определени професии.

“Не е нормално хората, които работят упорито, често нямат приличен живот. Това се случва в много страни, но има големи различия между държавите членки и това е целта на въвеждането на рамка за минималната заплата”, обясни люксембургският политик.

За постигането на тази цел Еврокомисията предлага да има препоръка на Европейския съвет или задължителна директива. Шмит не поиска да взема страна по въпроса.

“Какъвто и да е резултатът, предложението трябва да бъде последователно. Не трябва да го правим само защото е хубаво да кажем, че заплатите трябва да нараснат”, коментира комисарят.

Наскоро Испания въведе минимален доход за хората, изложени на риск от бедност или изключване, което беше приветствано от Шмит. “Все още имаме твърде високо ниво на бедност в Европа, дори и в най-проспериращите страни. Това е национален проблем, но той бързо може да се превърне в европейски”, призна той.

“Всички знаем, че минималният доход в Румъния не може да бъде същият като в Люксембург заради стандарта на живот”, каза Шмит. И добави, че хората имат право да оцеляват достойно при трудни обстоятелства.

Италия, Испания и Португалия се обявиха за обща европейска инициатива и германското председателство би могло да започне дебат сред страните членки.

Справедливо възстановяване

Комисарят призна, че икономиките в много части на Европа не са подготвени да се изправят срещу кризата. Той обаче не пожела да коментира защо страните, които бяха в окото на финансовата буря през 2008 г., са отново най-силно засегнати от икономическия удар на COVID-19.

“Оставям този анализ на много по-добрите икономисти от мен. Сега трябва да се съсредоточим върху това как можем да укрепим икономиката, трансформирайки социалните системи…”, обясни той.

Шмит похвали усилията на страните от ЕС да подкрепят икономиките си, но ги призова бързо да постигнат споразумение за плана за възстановяване на Европейската комисия в размер на 750 милиарда евро. Планът ще бъде обсъден от лидерите за първи път в петък (19 юни). “Не можем да разчитаме само на националните планове, трябва да имаме и общ европейски подход”, посочи той.

“В Европа споразуменията винаги отнемат известно време. Надявам се, че тази среща може поне да намали разликите в позициите и да е основата на споразумение”, коментира еврокомисарят.

“Не е вярно, както някои биха подчертали, че едните държави плащат за другите. Това наистина е инвестиция в общото ни бъдеще”, смята той.