Комисии в Европарламента кръстосаха шпаги за селскостопанската реформа

Съмвестно заседание на комисиите ENVI и AGRI на Европейския парламент. [European Parliament media centre]

Евродепутатите от Комисията  по земеделие на Европейския парламент (AGRI) реагираха гневно, когато техните колеги от Комисията по околна среда (ENVI) решиха да спрат сътрудничеството по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

В писмо, видяно от EURACTIV.com, председателят на ENVI Паскал Канфен съобщава на колегата си от AGRI, германския евродепутат Норберт Линс, че неговата комисия е решила да се откаже от съвместна работа по регламента за стратегическите планове, една от трите законодателни части на реформата на Общата селскостопанска политика.

Това досие е от решаващо значение, тъй като съдържа разпоредбите относно новия модел за изпълнение на ОСП, включително тези, които издигат на ново равнище амбицията на ЕС по отношение на целите за околната среда и климата в селскостопанския сектор.

Решението за оттегляне на докладчиците в сянка на ENVI от разговорите беше взето в сряда (10 юни) от координаторите на групата на комисията, които считат, че различията им с AGRI са непреодолими, особено по текстовете, свързани с така наречената “зелена архитектура“ на ОСП.

“Сегашната работна структура е спряна, както на техническо, така и на политическо ниво, с незабавен ефект“, се казва в писмото.

Според координаторите на ENVI компромисните текстове относно ОСП преди окончателното гласуване на пленарното заседание на Европейския парламент следва да бъдат одобрени от политическите групи.

Очакваше се развръзката по реформата на ОСП след 2020 г. да достигне до пленарната зала след лятната ваканция, но последното развитие може да забави процеса.

През изминалите месеци двете комисии се сблъскаха няколко пъти, например когато комисията AGRI даде зелена светлина на Януш Войчеховски като комисар по земеделието, докато всички координатори на ENVI гласуваха против номининацията на Варшава.

В писмото си Канфен информира и колегите от Комитета по земеделие, че координаторите на ENVI са се съгласили да споделят компетенциите по стратегията “От фермата до трапезата“ (F2F), новата политика на ЕС в областта на храните.

Въпреки този опит за примирие, по време на месечната сесия на AGRI в четвъртък (11 юни), членове на ЕП изразиха изненада и загриженост от решението на ENVI и дадоха подкрепата си за продължаване на преговорите за ОСП.

Координаторът на ЕНП Херберт Дорфман изрази и изненада от решението, като каза, че от отзивите, които е чул от докладчиците, е ставало ясно, че нещата вървят добре.

Той добави, че дискусиите с ENVI се водят в продължение на “седмици, месеци” и че постигнатият напредък трябва да се запази.

“Не можем да допуснем всичко това да започне отново“, каза той, подчертавайки, че това не трябва да позволява работата да излезе от релси.

По същия начин Улрике Мюлер, координаторът на комитета AGRI от групата Обнови Европа, заяви, че двете комисии са били на “правилния път” и че “всички работят в интерес на европейските фермери”, добавяйки, че тя иска преговорите да продължат.

И накрая, евродепутатът от социалистите Паоло Де Кастро подчерта важността на продължаването на преговорите, като добави, че не вижда причина защо всички да тръгнат по отделни пътища и се надява работата да продължи в “дух на сътрудничество“.