Комисията удължава срока за одобрение на унгарския план за възстановяване

Миналата седмица комисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, по време на дебат в Европейския парламент, отрече, че ЕС спира Плана за възстановяване на Унгария. [EPA-EFE / YVES HERMAN / POOL]

Планът за възстановяване на Унгария, от който страната ще получи 7,2 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията, продължава да бъде разглеждан от Европейската комисия. Това съобщи институцията в понеделник, след като крайният срок за одобрението на плана изтече.

„В момента анализираме последните отговори, които получихме миналия петък от Унгария“, заяви говорител на Комисията пред журналисти в понеделник. Двумесечният законов срок, в който Комисията може да даде оценката си за унгарския план изтече, след като той беше представен на 12 май.

„Работим конструктивно, за да завършим оценяването възможно най-бързо. Ако това изисква седмици, а не дни, ние ще предложим на Унгария да се съгласи за удължаване на двумесечния срок“, добави говорителят.

Миналата седмица в Германия се появиха съобщения в пресата, че Комисията не е одобрила Плана за възстановяване на Унгария заради незадоволителни анти-корупционни мерки. Миналата сряда комисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова отрече съобщенията в пресата по време на дебат в Европейския парламент. Тя заяви, „ние не спираме Фонда за възстановяване на Унгария – процесът продължава. Германската преса не беше права.“

В същото време унгарският министър на правосъдието Джудит Варга  нарече  съобщенията на германската преса „фалшиви новини“. Тя призна, че „Комисията е формулирала нови искания след приемането на Закона за закрила на детето“, по-известен в Европа като новия анти-закон на Будапеща срещу ЛГБТКИ+ общността.