Конте: Италия е против минималистичния подход към Европа

Интервю с италианския премиер Джузепе Конте с EURACTIV Италия. [VASSIL DONEV / EPA]

В Рим остават предпазливи по отношение на използването на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), тъй като той е предназначен за справяне с различни типове сътресения. Но ако новите правила, регулиращи кредитната линия, се счетат за адекватни, зависи от италианския парламент да реши дали да използва механизма. Това заяви италианският премиер Джузепе Конте в ексклузивно интервю за EURACTIV Италия.

________________________________________

Мрежата на EURACTIV се разраства

EURACTIV Италия официално стартира днес, в Деня на Европа (9 май). Инициативата се подкрепя от Международния център за европейско и глобално управление (www.cesue.eu) в сътрудничество с Corriere della Sera.

________________________________________

В петък (8 май) Еврогрупата даде зелена светлина за използването на 240 милиарда евро кредитни линии по ЕМС в подкрепа на икономиките от еврозоната, засегнати от пандемията. Решението включва максимален среден падеж на заемите в рамките на 10 години и изгодни лихвени проценти, близки до 0,1%.

“По отношение на ЕМС, както неведнъж съм казвал, оставаме предпазливи. Инструментът е проектиран за различни видове сътресения и е зададен в рамките на правила, отразяващи това”, заяви Конте.

Въпреки това, позовавайки се на писмо, изпратено до еврогрупата от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, Конте посочи, че то е помогнало да се изясни, че надзорният режим, обикновено свързан с кредитните линии на ЕМС, не трябва да се прилага към новата кредитна линия.

“Във всеки случай, дори ако приемем правилата, уреждащи новата кредитна линия за адекватни, зависи от италианския парламент дали ще сметне за подходящо Италия да я активира”, заяви Конте.

ЕЦБ изигра своята роля

Позовавайки се на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на пандемията, Конте заяви, че паричната политика е дала “силен първоначален отговор”.

“Сега Европейската комисия и държавите членки трябва да направят същото”, подчерта той и добави, че ако фискалният отговор на пандемията не е справедлив за всички, рискуваме възникването на опасни последици.

По-рано тази седмица Конституционният съд на Германия постави под въпрос пропорционалността на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, стартирана през 2015 г., която беше разглеждана като критична част от отговора на ЕС срещу финансовата криза. Германският съд също отхвърли решението на Съда на Европейския съюз от 2018 г., което подкрепи програмата.

Този ход предизвика реакцията на Съда на ЕС, който предупреди, че е единственият правен орган, който може да определя дали институция на ЕС нарушава законите на блока.

“ЕЦБ не действа в защита на отделните държави, а за осигуряване на финансовата стабилност и правилното функциониране на паричната политика в еврозоната”, коментира Конте.

“Голяма част от фонда за възстановяване трябва да е под формата на грантове”

По отношение на целия пакет от 540 милиарда евро, който включва заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), схемата за заетост SURE и кредитните линии на ЕМС, Конте посочи, че това е важна стъпка, но е все още недостатъчна.

Сега Рим чака дългоочакваното предложение на Комисията относно Фонда за възстановяване, който трябва да бъде представен скоро. Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон наскоро заяви, че е важно да бъдат включени, както безвъзмездни средства, така и заеми.

“Средствата вероятно ще бъдат управлявани в рамките на европейския бюджет, но италианската позиция е ясна: програмата трябва да бъде амбициозна по отношение на ресурсите, събрани на пазарите”, заяви той.

Той добави, че фондът за възстановяване трябва преди всичко да финансира секторите и страните, които са най-силно засегнати от пандемията, както и да предвиди наличието на част от средствата преди януари 2021 г. (т. нар. предварително захранване).

Той повтори, че финансирането трябва да бъде осигурено в дългосрочен план, за да може тежестта на извънредните, но временни фискални усилия, които се полагат от държавите членки, да бъдат разпределени във времето.

“Ресурсите трябва да отидат предимно за най-засегнатите държави и значителна част от тях да е под формата на грантове, без това да изключва заемите. Държавите трябва да са отговорни за разпределянето на средствата в ясна рамка от общи правила”.

Спорът с Рюте

Конте се позова и на спора с нидерландския си колега Марк Рюте.

“Несъгласието в позициите ни се основава на моето убеждение, че не можем да реагираме на тази криза според рамките от 2010 г. Трябва да гледаме към бъдещето, а не да повтаряме грешките от миналото”.

Конте посочи, че кризата с COVID-19 налага актуализиране на дебата относно типа съюз, който позволява запазването на стълбове като единния пазар и Шенген, както и фундаменталните принципи като този на солидарността.

“Намираме се в ситуация, в която трябва да защитаваме принципите и фундаменталните стълбове на Европейския съюз, както ги познаваме от десетилетия. Трябва да отбележимим и че без по-нататъшна интеграция Европейският съюз рискува да загуби конкурентността и устойчивостта си като глобален играч. Бих добавил, че това са въпроси, които изискват приноса на всички държави членки. Тази криза потвърждава, че те вече не могат да бъдат отлагани в името на “минималистичен” подход към Европа”, посочи Конте.

Не на последно място, Конте говори и за бъдещето на Европа, подкрепяйки завършването на икономическия и паричния съюз, вдъхновено от “баланса между отговорност и солидарност”.

Що се отнася до процесите на вземане на решения, Конте заяви, че е от съществено значение да се осигури ефективно действие на законодателната инициатива за Европейския парламент, също и с оглед на отчетността по отношение на институциите и гражданите.

“Не по-малко важно е да се постигне напредък в опростяването на вземането на решения на Съвета и в начините за гражданско участие под условия на пълна прозрачност при разработването на политики. Това е от изключително значение, особено за младите хора на нашия континент”, завърши италианският премиер.

Прочетете цялото интервю на италиански тук