Конте предупреди, че съществуването на ЕС е в опасност

Италианския премиер Джузепе Конте на пресконференция в Рим на 28 март 2020 г. [EPA/EFE]

“Изпитанието коронавирус е среща с историята и ако Европа закъснее, ще я изгубим накъде по пътя.” Предупреждението направи на извънредна пресконференция в събота вечер  (28 март) италианският премиер Джузепе Конте в индиректен отговор на коментарите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той я прикани да се държи на нивото на предизвикателството.

По-рано през деня, в интервю за германката агенця ДПА, фон дер Лайен определи искането за емитиране на общ дълг под формата на коронаоблигации като неприемливо.

“Има много ясни законови ограничения. Не работим върху това.”, каза фон дер Лайен. “Думата коронаоблигации е просто популярна”, “В Германия и в други страни има задръжки, които са оправдани”, каза тя.

Идеята на коронаоблигациите е да финасират възстановяването след кризата и да дадат надежди за поставените на колене от последствията на карантината индустрии. За тяхното емитиране настояват девет европейски страни, между които най-пострадалите Италия, Испания и Франция. Тези страни настояват за заем, който да се гарантира от целия Европейски съюз, а против са Холандия и Германия, които не искат да се ангажират със съвместен дълг чрез емитирането на коронаоблигациии.

В резултат на сблъсъка, на видеоконферентната среща на върха в четвъртък, европейските лидери прехвърлиха топката в полето на Еврогрупата, която да предложи решение в двуседмичен срок.

Изказването на германската председателка на еврокомисията дойде ден, след като Италия отбеляза рекорден брой починали от усложненията на Covid-19 за денонощие. Думите й прозвузаха грубо и предизвикателно, както за политиците, така и за обществото. Студеният душ бе пуснат в неподходящ момент, защото несигурността сред италианците нараства.

“Такива решения не са нейна работа, когато цяла Европа е залята от цунамито на коронавируса”, коментира Конте. Министърът на икономиката и финансите Роберто Гуртиери отсече, че подобна позиция е “грешна и неуместна”.

През последната седмица Берлин се стараеше да отговори с конкретни жестове на китайкото и руско самоизтъкване за предоставена помощ, но за един ден германците отново се вписаха в клишето, че “националният им интерес стои над всичко”.

“Меркел трябва да покаже, че е лидер на Европа, а не канцлер на Германия”, отбеляза журналистът от Ла Стампа Марко Бресолин.

Популярният сайт Дагоспия дори пусна колаж, показващ Ангела Меркел с мустаците на Хитлер, а антигерманските настроени преляха в социалните мрежи. “Ако Европа не се притече при такава драма с толкова жертви, то за кога и за какво е”; “По добре сами, отколкото в лоша компания”; “Ако трябва и сами ще се справим” са най-показателните коментари.

Дори премиерът Конте трябваше да увери хората, че “ако Европа не се отзове, ще действаме сами”.

В тази среда, активираната информационна кампания на Европейския съюз за солидарност се удави в общата вълна на възмущение. В началото на епидемията с едно нелепо изказване, председателката на ЕЦБ Кристин Лагард разтресе италианската борса и хвърли на вятъра милирди евро, Едва след като Лагард успокои духовете, след като се извини и направи стъпка назад, Урсула фон дер Лайен пропусна възможността да замълчи и да спести на правителствата в Южна Европа отварянето на друг фронт – борбата с националисти и евроскептици.

Италианското правителство едва удържа положението и вече се сблъсква и с първите прояви на социално напрежение. Разярена група граждани в Палермо се разбунтуваха в супермаркет, отказвайки да плащат и предизвиквайки властите. В този регион много са хората, чийто единствен доход е работата на черно, а ограничителните мерки ги лишиха от доход.

Фон дер Лайен се обади в Рим късно вечерта, за да се оправдава и да пояснява, но злото беше строрено. В неделя италианците няма да излязат на балконите си да пеят, а за да почетат паметта на загубилите битката с COVID-19 над 10 000 техни сънародници.