Конференцията за бъдещето на Европа започва през май

[EPA/CHRISTOPHE KARABA]

Евродепутатите одобриха в четвъртък плана за дългоочакваната Конференция за бъдещето на Европа, след като националните правителства дадоха зелена светлина на проекта. Инициативата ще продължи една година и има за цел да реформира Европейския съюз и да го доближи до гражданите. Началото ще бъде поставено на 9 май, Деня на Европа.

В изявление лидерите на политическите групи в Европейския парламент посочиха, че искат програма за реформи, които да започнат възможно най-скоро и които ще допринесат за изграждането на граждански съюз.

Проектът за конференцията многократно се отлага и разводнява, откакто френският президент Еманюел Макрон представи идеята си за подобен форум през март 2019 г.

Началото трябваше да бъде поставено миналата пролет, но пандемията и споровете за нейния мандат и управление поставиха форума на пауза. Междувременно изглежда, че Макрон загуби интерес да ръководи едногодишния проект.

Имайки предвид и липсата на желание за преразглеждане на договорите на ЕС, не е ясно какъв е крайният резултат, който националните правителства искат да постигнат.

Държавите членки отхвърлиха първоначалната идея изтъкната европейска личност да влезе в ролята на независим председател на Конференцията.

Вместо това процесът ще бъде наблюдаван от председателите на Европейската комисия, Европарламента и Съвета, подкрепени от изпълнителен съвет, съставен от евродепутат, еврокомисар и посланик от държавата членка, която е начело на шестмесечното председателство на ЕС, придружени от четирима наблюдатели.

Съвместната декларация по проекта описва споразумението като „стройна управленска структура“.

Това провокира евродепутатът Сандро Гози, бивш европейски министър на Италия и председател на Съюза на европейските федералисти, да се оплаче, че националните правителства не разбират обосновката, която стои зад Конференцията.

Текстът, изготвен от португалското правителство, което в момента е начело на шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, обещава, че процесът ще “отвори ново пространство за граждански диалог за предизвикателствата и приоритетите на Европа” и че всички европейци ще могат да участват в него.

Активисти обаче твърдят, че структурата и мандатът на Конференцията подсказват, че тя ще бъде ръководена от политици и бюрократи, вместо от групи на гражданското общество. Това ще даде отражение върху целта на проекта, който цели да бъде истинско демократично упражнение.

“Мисля, че Макрон, а също и еврофедералистите като цяло ще бъдат разочаровани, че програмата на Конференцията не е по-амбициозна”, каза Роджър Казале, председател на Европейския народен форум, пред EURACTIV.

“Вместо да се съсредоточаваме върху промяна в договора на ЕС, моето мнение е, че ключовото наследство на Конференцията трябва да бъде създаването на постоянен механизъм за консултации с европейските граждани между изборите за Европейски парламент. Това ще остави отворена вратата за институционална реформа на по-късен етап”, добави той.

Конференцията ще се проведе под съвместното председателство на Урсула фон дер Лайен, Давид Сасоли и португалския премиер Антонио Коща до края на юни, след което Коща ще бъде заменен от премиера на Словения.