Корнелия Нинова печели с над 81% вота за председател на БСП

Корнелия Нинова на Бузлужда, 1 август 2020 г. [Фейсбук/БСП]

81.5% от социалистите са гласували за Корнелия Нинова на прекия вот за председател на БСП в събота, 12 септември. Резултатът бе съобщен в неделя от шефа на Централната комисия за провеждане на избора за председател Емил Войнов. По думите му изборът е бил честен и прозрачен.

Избирателите по списък са 80 236, от тях са гласували 53 807. За Корнелия Нинова има 43 228 гласа или 81,5%, показват предварителните резултати. Втори остава досегашният заместник-председател на социалистите Кирил Добрев. Той е получил 7914 гласа или 14,9%. Трети остава Красимир Янков, за когото са гласували 1118 души или 2,1% последен е Валери Жаблянов със 759 гласа или 1,4%, съобщи БГНЕС.

Вече са въведени резултатите от електронните таблици. Предстои да се обработят хартиените протоколи, но разликата едва ли ще бъде голяма, обясни Войнов. Окончателните изборни резултати ще станат ясни в понеделник.

Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от Конгреса на БСП през февруари 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова.

“Резултатът от изборите разрушава един основен мит, който придворните медии се опитваха да насадят в съзнанието на хората – че в БСП тече драматично разцепление. От година и половина ни внушаваха, че партията е в постоянен скандал. Това, че десетки хиляди социалисти се явиха пред урните показа, че прекият избор е реформа, която всички искат”, коментира Александър Симов, говорител на ПГ на “БСП за България” пред БНТ.

“До вчера имаше две тенденции в БСП – единият казваше, че БСП трябва да търси начин да се договаря, другата линия бе – никакво съглашателство с ГЕРБ, никакво съучастие във властта с мутрите, с тази престъпна шайка, която е обхванала държавата като раков тумор. Социалистите подкрепиха категорично втората тенденция вчера”, каза още Симов.

По думите му протестът вече е победил “Решителната крачка е Бойко Борисов и Иван Гешев да подадат оставки, за да дадат шанс за разговор за промяната. Над 2 месеца хората са всяка вечер на улицата срещу тях. БСП присъства на тези протести, но не се опитва да ги яхне, защото тази кауза не е партийна, а национална”, завърши Симов.

Пред БНР бившият председател на партията Михаил Миков каза, че не е гласувал, както и че “този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава. Разделението вътре в партията е достигнало много високо равнища”. Според Миков партията преминава в лидерска партия от типа на ГЕРБ. “Демократичните принципи от историята на тази партия се променят и потъпкват”, смята Миков.