Косово и Сърбия се споразумяха с посредничеството на ЕС

След повече от седмица напрежение беше сключено временно споразумение между Косово и Сърбия, което дава шест месеца за намиране на постоянно решение. [EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ]

След десетдневно напрежение между Косово и Сърбия, което предизвика опасения за възобновяване на конфликта в региона, беше сключено временно споразумение за деескалация на напрежението. Това съобщи в четвъртък (30 септември) специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Кризата започна на 20 септември, когато косовският премиер Албин Курти обяви, че всички сръбски превозни средства трябва да имат временна косовска регистрационна табела за преминаване в страната, бивша сръбска провинция, която обяви независимост от Белград през 2008 г.

Властите в Белград, които наложиха преди години същата мярка за косовските превозни средства, които влизат в Сърбия, реагира, като блокира граничните пунктове и изпрати танкове и военни самолети до южната си граница.

„Имаме сделка!“, написа Лайчак написа в Туитър, като добави, че „след два дни интензивни преговори е постигнато споразумение за деескалация на напрежението и бъдещи преговори.

Той благодари на преговарящите от двете страни, Петър Петкович от Сърбия и Бесник Бислими от Косово, „за тяхната готовност да преговарят и да се споразумеят за доброто на хората“.

В съответствие със споразумението специалните сили на косовската полиция ще трябва да напуснат наскоро заетите си позиции, успоредно с това ще бъдат демонтирани барикадите, поставени от сръбските жители на Косово.

И двете страни се споразумяха едновременно да премахнат специалните полицейски части в близост до  граничните пунктове Браняк и Ярине. Изтеглянето ще започне в 8 часа сутринта в събота (2 октомври).

Водените от НАТО Косовски сили ще се разположат по границата по същото време и ще останат там „приблизително две седмици, за да поддържат безопасна и сигурна среда, и свобода на движение“.

Споразумението предвижда, че от 4 октомври в 8 ч. сутринта „регистрационните стикери“ ще се прилагат като временна мярка, докато не бъде постигнато съгласие за постоянно решение. Това означава, че автомобилите ще получават временни стикери на границата, за да покрият имената на държавите на съответните регистрационни номера.

Междувременно съвместна работна група ще работи в продължение на шест месеца, за да намери постоянно решение. Групата ще се състои от представители на ЕС, Белград и Прищина и ще се председателства от Брюксел.

Първото заседание на работната група е насрочено за 21 октомври в Брюксел. Шест месеца след първото заседание заинтересованите страни ще представят трайно решение на диалога на високо равнище, под надзора на ЕС, гласи споразумението.

Новината за споразумението е добре дошло за разсейване на напрежението на Балканите и Европа, които се опасяваха, че конфликтът може да прерасне в насилие. На 26 септември към центъра за гражданска регистрация в косовския град Звечан полетяха гранати, а центърът за регистрация на превозни средства в близкия град Зубин поток беше запален.

Сърбия блокира два основни пътя близо до границата, докато наблизо маневрираха танкове и военни самолети.

Косовският премиер Албин Курти го определи като „провокация“ и заяви, че мерките, които е предприело неговото правителство са реципрочни на вече наложените от Белград правила.

Споразумението, сключено при посредничеството на ЕС в четвъртък, е продължение на договорките от 2011 и 2016 г., които определят разпоредби за това как трябва да се решава въпросът с регистрационните номера.

Съгласно тези споразумения, на превозни средства на жители на Косово ще бъде позволено да използват табели RKS (Република Косово), докато Сърбия ще използва своите собствени. Сърбия не изпълни нито едно от решенията и принуди косовските шофьори  да използват временни табели.

Косово е една от шестте държави от Западните Балкани, които се надяват да се присъединят към ЕС, но все още не са кандидатствали за статут на кандидат.

Сърбия, която започна преговорите си за присъединяване към ЕС през 2014 г., не признава независимостта на Косово,. Двете страни обаче ще трябва да постигнат цялостно споразумение за нормализиране на отношенията, преди някоя от тях да се присъедини към блока.