Косово призова страните от Западните Балкани да „озаптят“ Сърбия

Страните от Западните Балкани бяха помолени от главния дипломат на Косово да се противопоставят на възможните заплахи на Сърбия за регионалната стабилност и сигурност. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Страните от Западните Балкани бяха помолени от главния дипломат на Косово да се противопоставят на възможните заплахи от страна на Сърбия за регионалната сигурност.

Външният министър на Косово Доника Гервала-Шварц призова албанския си колега Олта Джака и колегите си от други страни в региона да се координират срещу предполагаемите опити на Сърбия да ескалира напрежението със съседите си.

„Нашата северна съседка, Сърбия, засили позициите си през последните седмици и месеци не само по отношение на Косово, но и срещу Черна гора и Босна и Херцеговина. Трябва да сме наясно с това и да сме много внимателни за запазването на този крехък мир, който имаме в региона. Не трябва да не нарушаваме стабилността в нашия регион“, каза тя на пресконференция в Тирана.

Гервала-Шварц добави, че петте държави в региона, Албания, Северна Македония, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина трябва да си сътрудничат повече във всички регионални процеси, за да запазят мира.

Изявлението й идва след напрежението в Северно Косово, след като Сърбия изпрати танкове и изтребители по границата през септември заради въведена от Прищина реципрочна мярка.

В края на септември след десетдневно напрежение между Косово и Сърбия, което предизвика опасения за възобновяване на конфликта в региона, беше сключено временно споразумение за деескалация на напрежението.

Кризата започна на 20 септември, когато косовският премиер Албин Курти обяви, че всички сръбски превозни средства трябва да имат временна косовска регистрационна табела за преминаване в страната, бивша сръбска провинция, която обяви независимост от Белград през 2008 г.

Властите в Белград, които наложиха преди години същата мярка за косовските превозни средства, които влизат в Сърбия, реагира, като блокира граничните пунктове и изпрати танкове и военни самолети до южната си граница.

И двете страни се споразумяха едновременно да премахнат специалните полицейски части в близост до  граничните пунктове Браняк и Ярине.