Косовската полиция бе атакувана с граната и „Калашников“ до сръбската граница

Кола на косовската полиция беше атакувана с граната и АК-47 в петък близо до границата със Сърбия. Снимка: Shutterstock

Две коли на косовската полиция бяха нападнати в петък (15 април) с ръчна граната и стрелба от автомати „Калашников“ близо до граничния пункт със Сърбия в северната част на страната.

Министърът на вътрешните работи Джелал Свекла проведе пресконференция малко след нападението и нарече инцидента „терористична атака“.

„Нападението с ръчна граната и АК-47 беше потвърдено като „терористичен акт“, целящ да уплаши полицейските служители и гражданите на Косово“, заяви Свекла, като добави, че по техните превозни средства е стреляно с автомат.

Той обясни, че нападението е станало, когато полицаите са отивали да започнат смяната си около 7:40 часа сутринта. Полицаите не са пострадали.

Това е четвъртата атака срещу правоохранителните органи в община Зубин Поток, която е населена със сръбско мнозинство, през последните три дни, каза Свекла.

В допълнение към атаката в петък се случиха още три инцидента, включително поставяне на препятствия по пътя, за да се повредят полицейските превозни средства, докато  преминават, хвърляне на камъни и изстрели по служители.

Министърът обвини Сърбия, че се опитва да дестабилизира Косово.

„Целта на Сърбия в този момент не е да атакува Косово, а да го дестабилизира. Общата ситуация в Косово е стабилна”, обясни той.

Атаките са извършени в регион, който преди е бил използван за контрабанда, докато водената от Прищина операция не затвори маршрута в края на февруари.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., девет години след края на войната в Косово от 1998-1999 г. В конфликта загинаха над 13 500 косовски албанци и между 1,2 милиона и 1,45 милиона бяха разселени. Днес местонахождението на 1600 души все още не е известно, а Сърбия отказва да разкрие къде са гробовете им.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово и след войната между двете страни тлее напрежение.

Съвсем наскоро Косово призова за ускорено членство в ЕС и НАТО заради опасенията, че Сърбия и нейният съюзник Русия могат да застрашат населението й и региона.

Свекла каза, че са запознати с интензивното въоръжаване на Сърбия през последните години и се подготвят по подобаващ начин.

„Ясно е, че Сърбия продължава стария си навик да получава въоръжение от Беларус, Китай и Русия. Сърбия е единствената страна в Европа, която не налага санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна“, посочи Свекла.