Косовският президент Тачи е обвинен за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи [EPA-EFE/CYRIL ZINGARO]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешното издание на Столиците:

ПРИЩИНА

В сряда (24 юни) специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение срещу президента на Косово Хашим Тачи и девет бивши сепаратистки бойци. Обвиненията са за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, сред които убийства и изтезания. Делото има за цел да установи действията срещу етническите сърби по време и след войната за независимост на Косово през 1998-99 г.

Обвиняем е и Кадри Весели, бивш председател на Асамблеята в Косово. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Седмица след пускането си германското мобилно приложение Corona-Warn-App започна да уведомява потребителите, които са били в контакт със заразени с коронавирус лица.

Във вторник (23 юни) около 24 потребители бяха регистрирани като заразени с вируса и същата вечер приложението изпрати известия до всички техни контакти. Заради децентрализираният подход за поверителност на данните, властите не знаят колко хора са били уведомени или къде се намират.

Потребителите, получили сигнал от приложението, могат да бъдат тествани безплатно за COVID-19, дори и да не показват симптоми.

///

Германското правителство одобри програмата за председателството на страната на Съвета на ЕС. Научете повече от EURACTIV Германия.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Нови приоритети за армията. Австрийското министерство на отбраната ще започне реорганизация в армията си и ще смени досегашните си приоритети. Вместо да се подготвя за нападение от конвенционални оръжия, армията ще съсредоточи усилията си в предотвратяването на кибератаки, борбата с пандемията и контрол при бедствия. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Съветът за национална сигурност на Белгия взе решение, страната да влезе в следващата фаза на разхлабване на ограничителните  мерки от 1 юли. Прочетете повече от Александра Брзозовски  за новите правила.

///

ЛОНДОН

Правителството на премиера Борис Джонсън е замесено в нов скандал след като  жилищния министър Робърт Дженрик разкри, че е комуникирал чрез текстови съобщение с бизнесмен, който e искал одобрение за многомилионен проект за жилищно строителство. Прочетете повече от Бенджамин Фокс.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Заразени с коронавирус мигранти на карантинен кораб. 28 мигранти от общо 209-те, които в момента се намират на борда на кораба Moby Zazà, са дали положителна проба за коронавирус. Фериботът, нает от правителството, за да служи за т. нар. карантинен кораб приютява спасените в международни води мигранти. В момента той е закотвен близо до Сицилия. Прочетете повече.

///

ЛИСАБОН

Въпреки вълната от нови инфекции на коронавирус в Португалия, здравната ситуация в страната е стабилна и криза в националната здравна служба не се очаква. Това съобщиха властите в сряда (24 юни).

Във вторник влязоха в сила нови ограничителни мерки в района на Лисабон. Лицата, които не спазват мерките за социално дистанциране могат да получат до една година затвор.

(Сара Мадейра и Росарио Салвадо, Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Анджей Дуда във Вашингтон. Полският президент Анджей Дуда пристигна във Вашингтон в сряда (24 юни), за да се срещне с американския президент Доналд Тръмп. На срещата не беше договорено нищо ново. Тръмп повтори, че част от американските войски (най-вероятно 1000 души) ще бъдат прехвърлени в Полша, което е предмет на обсъждане поне от година. Прочетете повече от Лукаш Гадзала от EURACTIV Полша.

///

ПРАГА

Помощ за медийния сектор. Чешките медии биха могли да се възползват от пакет в размер на 75 милиона евро. Neovlini.cz съобщава, че правителството работи по схема за безвъзмездна помощ за чешките медии, пострадали от кризата с COVID-19.

Министърът на културата Любомир Заоралек поясни, че е твърде рано да се говори за конкретни цифри, тъй като все още не е внесено конкретно предложение. Финансовият министър Алена Шилерова потвърди, че идеята за програма за безвъзмездна помощ вече е обсъдена. Според Шилерова, финансовата помощ трябва да бъде разпределена за всички медии, независимо от размера им. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Според последните социологически проучвания, проведени в три от единадесетте избирателни района в Хърватия, резултатът от парламентарните избори на 5 юли не може да бъде предвиден. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Носенето на маски отново става задължително. От сряда (24 юни) използването на защитни маски отново е задължително на закрити публични места и в градския транспорт. Според министъра на здравеопазването Томаж Гантар, мярката ще се преразглежда от властите на всеки 14 дни в зависимост от епидемиологичната ситуация в страната. (Зоран Радосавлевич, EURACTIV.com)

///

СОФИЯ

Извънредната епидемична обстановка се удължава. Българското правителство удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. По-строгите мерки, които бяха в сила по време на извънредното положение няма да бъдат връщани. Въпреки това пристигащите от определени държави все още ще трябва да преминат под карантина, а носенето на маски на закрити публични места остава задължително, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Властите призовават гражданите да останат дисциплинирани и да спазват мерките за социална дистанция.

През последните две седмици България регистрира скок на заразените с COVID-19. Регистрираните случаи между 10 и 23 юни са средно 84 души, в сравнение със средно 26  души между 27 май и 9 юни. Броят на проведените тестове в страната също нарасна двойно. Сега на ден се правят приблизително 2000 теста. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БЕЛГРАД

Почетен гост на парада за Деня на победата. Сръбският президент Александър Вучич коментира в сряда (24 юни) в Москва, че е страхотно, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с него и с президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***