Крайната десница в Португалия се фокусира върху ромите преди изборите

В ромската общност в Португалия нарастват страховете, тъй като крайнодясна партия се фокусира върху тях в предизборната си кампания. Снимка: Shutterstock

Крайнодясната португалска партия „Чега“ възприе остра линия срещу ромското население в страната преди предсрочните избори в неделя. Тя обвини общността в злоупотреби с социални помощи и престъпления.

Социологическите проучвания сочат, че фракцията може да стане трета по големина партия в бъдещия парламент, затова много роми се тревожат за въздействието, което ще имат изборните резултати върху живота им.

Жозе Фернандеш, собственик на ресторант и ръководител на група, която представлява около 4000 роми в Луреш, град на север от Лисабон, каза, че партията е извадила на преден план „скрития расизъм“, който винаги е съществувал в Португалия.

„Страхувам се за бъдещето, от подбуждането към омраза и отмъщението срещу нашите деца в училищата“, каза 58-годишният мъж.

Именно в Луреш лидерът на „Чега“, крайнодесният бивш телевизионен спортен коментатор Андре Вентура, за първи път се изказа срещу ромите през 2017 г., като ги обвини, че са „пристрастени“ към социални помощи и се смятат за „над закона“.

По това време той се кандидатира за кмет на Луреш от дясноцентристката Социалдемократическа партия, една от двете основни партии, които доминират в политическия пейзаж след революцията от 1974 г., сложила край на десетилетия на дясна диктатура.

На  25 април 1974 г. група офицери от армията свалят правителството, което бележи края на най-дългата диктатура в Западна Европа и проправя пътя за връщане на страната към демокрацията. Военният преврат е като цяло мирен и става известен като „Революцията на карамфилите“, след като хората излизат на улицата, за да празнуват и поставят карамфили в дулата на огнестрелните оръжия.

През 2019 г. Андре Вентура основа партията „Чега“ („Достатъчно“) и спечели 1,3% от гласовете през същата година, като си осигури едно място в парламента при първата подобна победа за крайнодясна фракция след диктатурата.

Проучванията показват, че партията може да спечели около седем процента от гласовете в неделя.

Политически некоректно

Партията предизвика спор през следващата година с предложение за създаване на „специфичен план за задържане на ромските общности по време на пандемията ковид“.

„Целта беше да се разбере, че в Португалия има общност, която изпитва много трудности да спазва правилата за строги ограничения“, каза Вентура пред Франс Прес.

Общността има „хроничен проблем със зависимост от помощи, престъпност и насилие“, каза 39-годишният мъж.

Вентура посочи, че е напуснал Социалдемократическата партия и е основал „Чега“, за да предизвика „политически динамичен, а понякога и политически некоректен“ дебат.

Мария Кардозу, ромска домакиня, която живее в бедняшки квартал в Луреш и чието шестчленно семейство преживява от месечните социални помощи от 512 евро, казва, че не е следила предизборната кампания.

Въпреки това тя има мнение за Вентура.

„Той е расист и не трябва да дискриминира ромите”, коментира ромката.

Техният дом, сграда с голи тухлени стени и покрив от велпапе, покрит с пластмасови парчета, е в един от последните в града, защото местната управа постепенно премести жителите на бедняшкия квартал в обществени жилища.

„Ромите искат да се интегрират, но тези, които биха могли да ни дадат работа, не ни дават възможности“, каза 48-годишната жена, който няма и основно образование.

Наскоро й беше отказана работа като чистачка, а преди това е била освободена ден след като си намерила работа, когато работодателите й разбрали, че е ромка.

„Изкупителна жертва“ 

Ромското население в Европа се оценява на над 10 милиона и много от тях страдат от социално изключване и крайна бедност, според Съвета на Европа, органът за защита на човешките права на континента.

В Португалия, страна с около 10 милиона души население, живеят около 30 000 роми, според проучване на Върховния комисар по миграцията от 2014 г., базирано на данни на местните власти.

Тази цифра включва само роми, които са регистрирани, каза социологът Олга Магано, един от авторите на изследването, като добави, че в Португалия има „голяма враждебност“ към ромите.

Премиерът Антониу Коща, чиято Социалистическа партия се смята, че ще спечели изборите в неделя, но няма да получи мнозинство, отговори на Вентура, като настоя, че „няма проблем с ромската общност“, която живее в Португалия „от векове“.

Португалия свикна с потока от новодошли, тъй като мигрантите отдавна идват от бившите колонии като Бразилия и Ангола. Затова имиграцията не е толкова привлекателен въпрос за крайнодесните, както в други европейски нации, коментираха анализатори.

„Чега“ адаптира класическия ксенофобски дискурс на крайната десница към португалския контекст“, подчерта политологът Александру Афонсу от университета в Лайден в Нидерландия.

За крайнодесните в Португалия ромите са „най-практичната изкупителна жертва“, каза той.