Крайнодесният тероризъм е по-голяма заплаха за Запада от Ислямска държава

Австрийската полиция пристига на мястото след стрелба близо до синагогата на Щаттемпел във Виена, Австрия, 02 ноември 2020 г. [EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA]

Смъртните случаи от тероризъм в световен мащаб падат за пета поредна година, според индекса на глобалния тероризъм за 2020 г. Въпреки това обаче атаките от крайнодесни организации са се увеличили с 250% до ниво, което не е наблюдавано през последните 50 години. В същото време пандемията вероятно ще изостри тази тенденция.

Смъртността от тероризъм е спаднала с 15% по света през миналата година до под 14 000, което е 59% по-малко от 2014 г. насам, се казва в доклада, публикуван от Института за икономика и мир в сряда.

Докладът обобщава световните тенденции в тероризма и класира страните от най-засегнатите по отношение на жертвите до  икономическите разходи през 2019 г.

Най-голямо подобрение има в Близкия изток и Северна Африка за втора поредна година, защото са отчетени най-малък брой смъртни случаи от 2003 г. насам. Намалението се дължи отчасти на колапса на позициите на Ислямска държава и последвалата ескалация на конфликтите в Близкия изток.

Броят на крайнодесните терористични актове обаче се е увеличил с 250% от 2014 г. Що се отнася до смъртните случаи, увеличението е било дори над 700% в рамките на пет години, като 89 души са били убити само през 2019 г.

Към момента са регистрирани повече десни атаки, отколкото през последните 50 години, като при 13 крайнодесни терористични атаки са били убити повече от 10 души в сравнение с 24 ислямистки атаки и три, свързани с други идеологии, се казва в доклада.

“С началото на ново десетилетие виждаме нови терористични заплахи. Възходът на десния екстремизъм на Запад и влошаването на ситуацията в Сахел (Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер, Чад)  са основните примери “, каза изпълнителният директор на института Стив Килея.

“Освен това, както се вижда при последните атаки във Франция и Австрия, че са останали много по-малки групи, съпричастни към философията на ИДИЛ“, добави Килеа.

Според Томас Морган, старши научен сътрудник в института, често се сблъскваме с “погрешното схващане“, че тероризмът се среща предимно в западните държави.

“Има погрешно схващане, основано на отразяването в медиите, но и защото 96% от тероризма е възникнал в контекста на продължаващ конфликт в Афганистан, Сирия, Нигерия, Сомалия или Йемен”, уточни той.

Пандемията може да увеличи нестабилността

Морган коментира, че се страхува, че икономическите последици от пандемията COVID-19 могат да окажат влияние както върху нивото, така и върху видовете тероризъм, които ще се случат през следващите години.

Вечерният час, затворените граници и заземените авиокомпании затрудняват придвижването на терористите. Вербуването на нови бойци и извършването на жестокости, което намалява в западните общества през последните години, може да се активизира заради пандемията.

Според доклада пандемията може да изостри тази тенденция и поради несигурната икономическа перспектива да доведе до още по-голяма политическа нестабилност.

“Забелязва се по-малко финансиране за борба с тероризма или дейности, които биха създали по-добра социално-икономическа среда, в която хората биха имали по-малка склонност да бъдат радикализирани“, подчерта през EURACTIV Серж Стробантс, директор на операциите за Европа, Близкия изток и Северна Африка в Института за икономика и мир.

“Поставени под социално-икономически натиск все повече хора ще се отчуждават от обществото, повече хора ще се чувстват дискриминирани и ще бъдат склонни да се поддадат на посланията на вербуващите [терористи]“, каза той и добави: “Това е потенциален риск за бъдещето. ”

Противодействие на онлайн терористично съдържание

“За да се преодолеят тези влияния са необходими три основни инициативи – да се прекъсне медийното им отразяване и както и  в социалните мрежи, да се прекрати тяхното финансиране и да се намали броят на съмишлениците“, предупреди Килеа.

“Необходимо е да се преразгледа начинът, по който се изграждат обществата, и да се гарантира, че по-малко хора стигат до това ниво на разочарование и на отчуждение.“, коментира Серж Стробантс.

В статия, публикувана като част от годишния доклад на Глобалния терористичен индекс, изследователят Майло Комерфорд заяви, че една проислямска група във Фейсбук използва “мрежа от няколкостотин акаунта“, за да “разшири“ разпространението на пропагандата.

Според неговите изследвания, COVID хаштагове са били използвани в ислямистки съобщения, за да привлекат нищо неподозиращите потребители, а страница срещу ваксините във Фейсбук с хиляди последователи е използвана  от поддръжници на Ислямска държава.

Министрите на вътрешните работи на ЕС обещаха в средата на ноември координирани действия срещу ислямисткия екстремизъм след нападенията през миналия месец в Париж, Ница и Виена и се съгласиха да финализират преговорите за регламенти за по-бързо премахване на онлайн терористично съдържание до края на тази година.