Крайнодясната партия на Льо Пен търси финансиране

По подобен начин партията вече събра 4 милиона евро за кампанията си за европейските избори. [EPA / YOAN VALAT]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ПАРИЖ

Крайнодясната партияНационален сбор” на Марин Льо Пен търси финансиране. Под името “Национален сбор, което е новото име на Национален фронт”, партията на Марин Льо Пен се стреми да събере средства от привържениците си за финансиране на предизборните си кампании. В момента партията е изправена пред финансови затруднения, съобщи лидерът ѝ Марин Льо Пен. Случвало се е и преди партията да събира средства по подобен начин. Така бяха събрани четирите милиона евро за кампанията за европейските избори.

Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БЕРЛИН

Пореден избор на регионален премиер. Току-що избраният регионален премиер на Тюрингия Томас Кемерих (Свободни демократи) подаде оставка в събота (8 февруари). Той получи постта с подкрепата на крайнодясната Алтернатива за Германия, което предивика политическа буря в цялата страна.

Възможно ли е консерваторите да влязат в съюз с левицата, за да избегнат поредния предизборен разгром като този, който принуди Кемерих да подаде оставка? Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

От Еърбъс признават за даден подкуп. Закупуването на 18 самолета “Юрофайтър” от Австрия през 2003 г. е обект нa разследване по подозрения, че Еърбъс е подкупила високопоставени държавни служители. Подозрението е, че подкупът е бил даден, за да бъде победена по-добрата оферта на Сааб. В съда във Виена започна дело срещу авиационния гигант през 2017 г., а сериозни доказателства по делото се появяват едва сега. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Писмо от турския правосъден министър. През миналата седмица турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл изпрати остро писмо до белгийския си колега Коен Гийнс, в което критикува решение на белгийския Касационен съд, че Кюрдската работническа партия не е терористична организация. Решението е неприемливо и причинява дълбоко оскърбление за Турция, пише в писмото, в което се добавя, че случаят е голям удар” за страната. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ДЪБЛИН

“Шин фейн” с най-много преференциални гласове. Председателят на лявата “Шин фейн” Мери Лу Макдоналд приветства представянето на партията си на изборите в Ирландия като революция пред урните. Републиканската партия спечели 24,5% от всички преференциални гласове. Прочетете повече от Самюел Столтън от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Правителството ще свали прага на доходите на мигрантите, след който ще могат да останат на Острова. Очаква се правителството на Борис Джонсън да се съгласи да свали прага на доходите на мигрантите, след който ще могат да се преместят във Великобритания. Свободата на движение до и от Обединеното кралство ще приключи в края на 2020 г., а новите имиграционни правила на Великобритания ще се прилагат вече и за гражданите на ЕС. Те предвиждат праг от 25 600 британски лири минимален годишен доход. Това е намаление в сравнение със сегашния праг от 30 000 британски лири. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

///

СКАНДИНАВИЯ

ХЕЛЗИНКИ

Подълъг отпуск по бащинство. Финландското правителство обяви, че всеки родител ще има право  на отпуск от пет месеца, една седмица и три дни (164 дни). Планът предвижда всеки родител да може да прехвърля 69 дни на другия, а платената отпуска ще се увеличи до общо 14 месеца за двамата родители. Пека Вантинен от EURACTIV разглежда доводите на правителството за родителския отпуск.

///

СТОКХОЛМ

Побързо предоставяне на военна помощ между съседи. Шведското правителство предлага законодателна реформа, която да даде възможност за по-бързо вземане на решения за предоставянето на военна подкрепа между Швеция и Финландия. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Дипломатически сблъсък между Италия и Египет. Министърът на външните работи Луиджи Ди Майо заяви, че следи отблизо случая с 27-годишния египетски изследовател, учещ в Италия, който беше арестуван в Кайро в петък (7 февруари). Италианските власти искат да избегнат повторение на случая с Джулио Регени, италиански докторант, убит в началото на 2016 г., който създаде проблеми в отношенията между Италия и Египет. Прочетете повече от Джерардо Фортуна от EURACTIV.

ЛИСАБОН

Главният прокурор е обвинен в “атака” срещу магистрати. В решение, която е смятано от организацията на португалските прокурори за “най-голямото нападение срещу автономията на магистратите”, главният прокурор на Португалия определи, че прокуратурата може да се намесва в наказателни дела като “изменя или отменя предишни решения”. Прочетете повече от Кристина Кардосо от Lusa.pt.

В петък (7 февруари), полската съдийска асоциация Iustitia Polska посочи директивата на португалската главна прокуратура за намеса в съдебните дела за скандална и предупреди за нарушение на принципите на правовата държава. Прочетете повече от Педро Перейра.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Съдии отправят критики срещу президента. След като законопроектът, който ограничава свободите на съдиите и ги санкционира за неподчинение, влезе в сила, множество съдии и адвокати отправиха вълна от критики срещу президента Анджей Дуда. Прочетете какво казаха съдиите по темата в EURACTIV Полша.

///

БРАТИСЛАВА

Вътрешният министър предупреждава срещу гласовете от чужбина. “Повечето граждани, гласуващи от чужбина, са мобилизирани от опозицията”, според вътрешния министър Дениса Сакова (“Посока – Социална демокрация”). В медийното пространство изтече запис, от който става ясно, че министърът предупреждава избиратели за рисковете, свързани с 60 000 словаци, които ще гласуват по пощата. Именно министерството на Сакова е отговорно за свободното протичане на изборния процес. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Възход на Бабиш. Управляващата партия “АНО” (“Обнови Европа”) на чешкия премиер Андрей Бабиш ще спечели парламентарните избори с подкрепа от 30% (увеличение с 1,5 пункта спрямо ноември 2019 г.), показва последното проучване на агенция Kantar, представено в неделя (9 февруари) от Чешката телевизия. “АНО” дълго време ръководи проучванията на общественото мнение в Чехия, въпреки скандалите за предполагаеми конфликти на интереси, свързани с Бабиш. След партията на премиера, проучването поставя на второ място Чешката пиратска партия (“Зелените”/ЕСА) с 16,5% и Гражданска демократична партия (Европейски консерватори и реформисти) с 12,5%. (Анета Зачова | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

ЛМП – Унгарската зелена партия. Опозиционната ЛМП (“Политиката може да бъде различна”) промени името си на ЛМП – Унгарската зелена партия. Новото име цели да изпрати посланието, че “има ‘зелена’ партия, което се бори за опазване на околната среда и за нея си струва да се гласува”.

“Зелените” са готови да си сътрудничат с други опозиционни партии, за да влязат в правителството през 2022 г., “за да може страната да продължи със зелените политики”, заяви Шмук, като добави, че преговорите с другите партии могат да започнат през лятото.

В събота (8 февруари) в парк в Будапеща около 500 крайнодесни участваха в демонстрация, посветена на общите опити за бягство на унгарските и германските сили по време на съветската блокада на Будапеща в края на Втората световна война. Междувременно приблизително същият брой граждани проведоха антифашистки протест наблизо. Не се съобщава за насилствени сблъсъци между двете групи. И на двете събития е имало присъствие на чуждестранни граждани, съобщава Index. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Държавен монопол над лотарията. В петък (7 февруари) българският парламент забрани частните лотарии, приемайки противоречиви изменения в Закона за хазарта без разискване в пленарна зала. Прочетете коментара на Красен Николов от EURACTIV България.

///

БУКУРЕЩ

Управляващ маскарад. Въпреки че президентът Клаус Йоханис (Национална либерална партия, ЕНП) даде правомощия на лидера ѝ Людовик Орбан да състави ново правителство, след като кабинетът му бе разпуснат след вот на недоверие миналата седмица, собствените му депутати от НЛП не гласуваха в подкрепа на новото правителство, настоявайки за предсрочни избори. Въпреки това в понеделник (10 февруари) Орбан ще представи новия списък министри и актуализираната управленска програма. Богдан Неагу от EURACTIV Румъния хвърля повече светлина върху темата.

///

ЛЮБЛЯНА

Първа молитва в първата джамия. В петък (7 февруари) няколко хиляди вярващи мюсюлмани се събраха в Любляна в новопостроения ислямски културен център, първият подобен в Словения след десетилетия искания, подкрепени предимно с дарения от чужбина. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

Други новини – Словения изпълни изискванията по специалния стандарт за разпространение на данни (ССРД Плюс) – най-високото ниво на Инициативите на Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на стандартите за данни, което означава, че ССРД Плюс данните за страната са публикувани в Бюлетина на стандартите за разпространение. Главният статистик на МВФ Марк Дюарм приветства този ход, отбелязвайки, че разпространението на данни би насърчило по-задълбочено разбиране и по-информирани оценки на резултатите на Словения във финансовия сектор, трансграничните финансови връзки и уязвимостта на икономиката към външни шокове. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Хърватия защитава кохезията. Премиерът Андрей Пленкович е готов да направи всичко по силите си, за да запази размера на кохезионните фондове в следващата многогодишна финансова рамка. Тя ще бъде в центъра на срещата на върха на Европейския съвет на 20 февруари. “Освен Португалия, ние сме една от страните членки, които зависят от еврофондовете. Колегите ми трябва да признаят факта, че Хърватия е в ЕС едва от седем години, така че страната е в особено положение”, заяви Пленкович на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел през почивните дни.

Премиерът добави, че когато правителството му встъпи в длъжност през 2016 г., само 9% от финансовия пакет за Хърватия е бил сключен и само 1% е бил изплатен. Двамата обсъдиха също и политиката на разширяване на ЕС, бъдещите отношения с Обединеното кралство, Европейския зелен пакт и Конференцията за бъдещето на Европа. (Теа Трубич Макан| EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Министърът на външните работи: “Сърбия не е готова на всичко, за да влезе в ЕС”. Сръбският външен министър и лидер на социалистическата партия Ивица Дачич заяви, че Сърбия “не е готова на всичко, за да влезе в ЕС”. В реч в Нови Сад на първата от поредица от срещи, отбелязващи 30-тата годишнина на социалистическата партия, Дачич посочи, че да си част от левицата “не трябва да означава, че предаваш народа си”.

“Нито един социалист не е предал народа си. Сърбия винаги е на първо място, това е най-важното за нас, затова социалистите говорят днес за патриотизъм и никой не може да ни го забрани. Трябва да е ясно, че Сърбия не е готова на всичко, за да се присъедини към ЕС, страната няма да направи нещо, което би било в нейн ущърб”, подчерта Дачич.

Други новини – избирателният праг ще бъде намален от 5% на 3% в предстоящите избори в Сърбия, насрочени за 26 април. Сръбското събрание реши още, че жените ще бъдат представени с 40% в местните и парламентарните списъци. (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

“Зелените” евродепутати твърдят, че всички в ЕС са отговорни за мигрантската ситуация на границата между Хърватия и Босна и Херцеговина. Евродепутати от групата на “Зелените”/ЕСА, която посети Хърватия и Босна и Херцеговина, заяви, че всички държави-членки на ЕС мълчаливо приемат нарушаването на правата на мигрантите на хърватската граница, а евродепутатът от Ерик Маркард добави, че ситуацията е резултат от натиска на ЕС.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

Други новини: Тенденцията за отказ от босненското гражданство е продължила и през 2019 г. Министерството на вътрешните работи на БиХ съобщи, че 4 059 души са подали молба за отказ от гражданството си миналата година. Въпреки че тенденцията е започнала през 1995 г., когато повече от 80 000 души са се отказали от босненското си гражданство, предимно, за да получат постоянен статут в страните, в които са се преместили, през последните три години се съобщава, че около 4000 души се отказват от гражданството си всяка година. Рекорд от 4 494 души е бил отбелязан през 2017 г. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Новата методология е добре дошла, но… Европейският комисар по разширяване Оливер Вархели се срещна с президента Мило Джуканович, който приветства усилията за консолидиране на Европа, както и новата методология за присъединяване. Джуканович заяви, че Черна гора насърчава амбицията на новата Европейска комисия като усилия за повишаване на глобалната конкурентоспособност на Европа.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ПРИЩИНА

Данъчна реципрочност. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че “100-процентовият данък върху сръбските стоки ще бъде премахнат веднага, щом бъде наложена реципрочност. Смятаме, че не е правилно, когато стоките ни отидат в Сърбия, документите им да не се признават, защото идват от Република Косово”. Прищина също очаква от Сърбия да спре политическия диалог с други държави с цел ги убеди да не признаят независимостта на Косово. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***