Крайнодясната „Партия на финландците“ отново призовава за излизане от еврозоната

Петпартийното правителство на страната, ръводено от премиера Сана Марин (СДП), трябва незабавно да започне подготовка Финландия да напусне еврозоната. Това заяви Юси Хала-Ахо, евроскептик и председател на популистката “Партия на финландците”, която в момента е в опозиция. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ХЕЛЗИНКИ

“Партията на финландците” иска излизане от еврозоната. Петпартийното правителство на страната, ръводено от премиера Сана Марин (СДП), трябва незабавно да започне подготовка за напускането на еврозоната от Финландия. Това заяви Юси Хала-Ахо, евроскептик и председател на крайнодясната “Партия на финландците”, която в момента е в опозиция. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЕВОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Некачествени маски бяха отхвърлени от държавите членки. “Около 1,5 милиона маски, които са били разпределени от страните членки не са подходящи за употреба. Тези маски са тествани в четири държави и резултатите са отрицателни“. Информацията е от вътрешно електронно писмо на Комисията за здравна сигурност на ЕС, видяно от EURACTIV. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

В днешните новини от Столиците:

БЕРЛИН / ВИЕНА

Луфтханза получава правителствена помощ от 9 милиарда евро. Германската авиокомпания Луфтханза ще получи държавна помощ от 9 милиарда евро след продължителни преговори с широката коалиция на Германия. В замяна правителството ще поеме 20% от акциите на компанията и ще назначи двама членове в надзорния ѝ съвет. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

Австрийските авиолинии ще спестят 300 милиона евро. Докато преговорите за потенциално спасяване на Австрийските авиолинии, собственост на Луфтханза и австрийското правителство все още продължават, Австрийските авиолинии вече обявиха, че ще спестят 300 милиона евро чрез намаляване на заплатите на персонала. Представителите на служителите дадоха съгласието си в четвъртък (21 май).

“Тези мерки ни позволяват да задържим възможно най-много служители във време на криза”, пише в изявлвние главният оперативен директор на Австрийските авиолинии Йенс Ритер. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Премия за конвенционални автомобили. Френското правителство трябва да обяви нова програма за стимулиране на покупката на конвенционални превозни средства (бензин или дизел) в помощ на автомобилния сектор следващия понеделник (25 май). Първоначалната идея беше премии да има само за електрически и хибридни коли. Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

ЕС критикува здравната система на Белгия. Белгия трябва да се справи със структурния си недостиг на здравни работници и с необходимостта си от осигуряване на адекватна доставка на критични медицински продукти, посочи Европейската комисия. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ЛОНДОН

Джонсън променя мнението си за здравното доплащане. Правителството на Борис Джонсън направи изненадващ завой на 180 градуса като намали таксата, която мигрантите извън ЕС трябва да плащат, за да използват Националната здравна служба, ако работят в нея или са здравни работници. Този ход дойде само ден след като Джонсън категорично защити доплащането в размер на 900 милиона паунда годишно. Това се случи след призива на лидера на лейбъристите сър Кийър Стармър таксата да бъде премахната. Прочетете повече от  Бенджамин Фокс.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италия е регистрирала 47 000 повече смъртни случаи през март и април тази година в сравнение със статистиката от 2019 г., съобщи в четвъртък (21 май) Институтът за социално осигуряване. Броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19 официално регистрирани от отдела за гражданска защита на страната е около 28 000 души, повечето от които са жители на северна Италия. Данните са от доклада “Анализ на смъртността при епидемията от COVID-19”. Прочетете повече от Валентина Йорио от EURACTIV Италия.

///

ЛИСАБОН

Съпротивата на пестеливата четворкатрябва да бъде преодоляна”. Премиерът на Португалия заяви, че е от съществено значение да се преодолее съпротивата на четири от 27-те държави-членки на ЕС, които стоят на пътя на напредъка на ЕС, предупреждавайки, че или всички държави ще излязат от настоящата криза, или никой няма да го направи. Коментирайки френско-германския план за създаване на европейски фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро грантове, Коща посочи, че това е отлично предложение, но предупреди, че в него липсват важни аспекти. (Педро Фонсека | Lusa.pt)

///

АТИНА

Държавна помощ без последвала намеса? Егейските авиолинии поискаха държавна помощ, за да се справят с икономическите последици от пандемията. Авиокомпанията обаче не иска правителствената помощ да бъде обвързана с гръцката държава, която  да вземе дял в компанията. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Предизборни анкети. Преди президентските избори в Полша (28 юни) остава един месец. В последното изследване на общественото мнение действащият президент Анджей Дуда води с 39% рейтинг.

Рейтингът на Дуда е по-нисък в сравнение с този в предишни анкети, когато одобрението му е било над 40%. Лиибералният кмет на Варшава и нов кандидат за поста Рафал Трзасковски и центристът Шимон Холовня имат съответно 18% и 15% одобрение. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

БУДАПЕЩА

Унгария ще приеме решението на Съда на ЕС. Въпреки че правителството не е съгласно с решението на Европейския съд от миналата седмица, че хващането на мигранти и търсещи убежище в транзитна зона представлява задържане, то е обвързано от решението и няма друг избор, освен да затвори тези зони. Това заяви ръководителят на кабинета на премиера Гергели Гуляш.

Гуляш посочи, че 280-те лица, търсещи убежище, които са били задържани в транзитните зони, са прехвърлени в център за приемане на кандидати за убежище. Той добави, че правителството възнамерява да въведе законодателство, което предвижда тези, които искат убежище в Унгария, да могат да го направят само в унгарските делегации в чужбина. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

ПРАГА

Чехия може да загуби финансиране от ЕС за нови възобновяеми енергийни източници, ако не възприеме активен подход. Това заявиха в четвъртък (21 май) представители на Модерния енергиен съюз, Соларната асоциация и Алианса за енергийна самодостатъчност.

Подкрепата за възобновяеми енергийни източници, обновяването на сгради и чистата мобилност са основните точки в европейския план за зелено възстановяване за стимулиране на икономиката след пандемията от коронавирус. Според асоциациите, чешкото правителство е предприело половинчати стъпки в областта, някои от които застрашават предстоящите проекти.

(Онджей Плевак | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Заем от Световната банка. Правителството на Хърватия инициира подписването на две споразумения за заем от Световната банка. Първото е на стойност 200 милиона евро и е за възстановяване след земетресението и по-силен отговор в борбата с COVID-19. Второто споразумение е на стойност 275,9 милиона евро и за финансиране на по-силен отговор на кризата и подкрепа при възстановяването. Прочетете повече.

///

Правителството обяви подкрепата си за плана за възстановяване на стойност 500 милиарда евро, предложен от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в понеделник (18 май), съобщи всекидневникът Jutarnji List. Правителството предложи средствата, получени от фонда, да бъдат използвани за подпомагане на сектора на туризма и транспорта.  Страната започна отварянето на границите си за словашки, чешки, унгарски и австрийски граждани от 29 май. Това съобщи министърът на туризма Гари Капели в сряда. (Карла Юничич, EURACTIV.hr)

///

СОФИЯ

Airbnb и Booking се изправят срещу конкуренция… от държавата. Държавата заедно с големи частни компании планира да направи платформа за туристически резервации “Преоткрий България”. Инициативата беше обявена в четвъртък от министрите на икономиката, земеделието и туризма Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелкова. Красен Николов от EURACTIV България разглежда какво предлага платформата, особено след като повечето почивки в България в момента се резервират по телефона, Booking.com или Airbnb.

Прочетете цялата статия: Държавата ще се конкурира с Airbnb и Booking

///

ЛЮБЛЯНА

Държавното здравно осигуряване е в беда. Здравноосигурителната каса, която управлява задължителното здравно осигуряване, очаква да понесе загуби от 129 милиона евро през тази година вследствие на COVID-19. Фондът иска загубата да бъде покрита от държавния бюджет, или чрез преструктуриране на бюджета, или от временен закон, в противен случай съществува риск финансирането на здравеопазването да бъде спряно през декември.

///

БЕЛГРАД

Министерството купува 2,5 тона телена ограда с шипове, за да огради мигрантските центрове. Сръбското министерство на отбраната е поръчало почти 2,5 тона телена ограда с шипове за изграждане на огради около центрове за приемане на мигранти и центрове за настаняване на търсещите убежище. Информацията е от процедура за обществени поръчки, публикувана на сайта на министерството, съобщи в сряда Радио Свободна Европа. Но има и още.

///

От 21 май сръбският национален превозвач “Еър Сърбия” започна постепенно да възобновява полетите си от белградското летище Никола Тесла. Първите полети ще са до Цюрих и Франкфурт, последвани от полети до Лондон, Амстердам и Париж и регионални дестинации.

Преди това “Еър Сърбия” заяви, че ще спазва всички антипандемични процедури, включително задължителното носене на маски за лице. Прочетете повече.

 

***