Край на “златните визи” в Лисабон и Порто

Старинните трамваи са емблема на Лисабон. [Shutterstock] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН. В сряда (5 февруари) португалският парламент одобри мярка, ограничаваща издаването на т. нар. “златни визи” за инвестиции в недвижими имоти, направени по крайбрежието, включително в Лисабон и Порто. Това означава, че инвестициите в недвижими имоти ще се класифицират само по правилата за вътрешните общини, което важи и за автономните региони на Азорските острови и Мадейра.

Мярката има за цел да насърчи инвестициите в региони с ниска гъстота на населението и да облекчи натиска над пазара на недвижими имоти в области като Лисабон и Порто (двата най-големи португалски града).

В Португалия “златната” визова схема за пребиваване на чужденци събра 742 милиона евро само през 2019 г. От програмата са се възползвали най-много жители на Китай (4,467), Бразилия (863), Турция (380), Южна Африка (320) и Русия (296).

Денис Фернандеш и Лучилия Тиаго от Lusa.pt разгледаха новата мярка отблизо.

///

БЕРЛИН

Изборно земетресение в Тюрингия. Вчера (5 февруари) лидерът на Свободната демократическа партия Томас Кемерих стана новият регионален премиер на Тюрингия, изненадващо измествайки действащия Бодо Рамелов от “Левицата” с помощта на християндемократите и “Алтернатива за Германия“.

Гласуването провали планираната от държавата коалиция на малцинството на “Левицата”, “Зелените” и социалдемократите. За първи път в историята на Германия след войната провинциален премиер бива избран с гласове на крайната десница. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Париж смекчава позицията си за разширяване на ЕС. След блокирането на началото на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС, Франция поиска повече реформи в двете страни и укрепване на процеса на присъединяване през октомври. Френското правителство обаче смекчи позицията си и вече предпазливо приветства предложенията на Брюксел относно процеса на разширяване на ЕС.

Прочетете също:  Commission tries to breathe new life into EU enlargement

“Предложението на Комисията е голяма стъпка напред. Положително е, но не предполага автоматичност”, заяви Амели дьо Моншален, френски държавен секретар по европейските въпроси. Тя посочи, че предложението трябва да се приеме “без неправилно тълкуване”, за да може Франция да се съгласи на започването на преговори с Албания и Северна Македония. “Нужно е споразумение за предложението от 27-те държави-членки на ЕС, без то да се олекотява”, обясни тя.

///

БРЮКСЕЛ

Без климатично финансиране за Фландрия? Макар и Фондът за справедлив преход на ЕС да разпределя за Белгия 0,9% (68 милиона евро), критериите на Европейската комисия за фонда заплашват да се превърнат във “финансово главоболие” за Фландрия, предупреди фламандският министър на околната среда Зухал Демир в комисията по околна среда на белгийския парламент – твърдение, което заплашва да задълбочи дебата за регионалните различия в Белгия. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВИЕНА

Курц доволен от преговорите за бюджетa на ЕС. След като канцлерът Себастиан Курц изрази твърдата си опозиция срещу настоящото предложение на Европейската комисия за увеличаване на вноските на държавите членки до 1,1% от БВП, напомняйки на лидерите на ЕС, че Австрия не желае да плаща повече от 1% на пресконференция с германския си колега Ангела Меркел едва преди няколко дни, вчера (5 февруари) той изглеждаше по-удовлетворен от начина, по който вървят преговорите за бюджетa.

След среща с Шарл Мишел австрийският лидер заяви, че е “наистина доволен от преговорите до момента”, изразявайки надежда, че предложението ще бъде актуализирано и ще послужи за “добра основа за преговори” на извънредния Европейски съвет за дългосрочния бюджет на ЕС на 20 февруари. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

Прочетете също: “Austria and Germany: A harmonious couple, at odds on EU issues“.

///

ХЕЛЗИНКИ

Гробище за стари автомобили. Докато много градове в Европа намират нови начини за подобряване на качеството на въздуха чрез прилагане на методи и контролни мерки, Финландия се превръща в гробище за употребявани, силно замърсяващи автомобили, забранени на други места. Установено е, че миналата година в страната са внесени почти 50 000 стари превозни средства, в сравнение с 40 000 през 2018 г. и 30 000 през 2017 г. Тенденцията – без признаци на отслабване през 2020 г. – със сигурност ще повлияе на климатичните цели на страната. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ДЪБЛИН

Климатичните проблеми, оставени настрана. По време на предизборната кампания в Ирландия основните политически партии застъпиха твърде слабо предизвикателствата от изменението на климата, заяви лидерът на “Зелените” Еймън Райън вчера (5 февруари). Той добави, че климатичните въпроси до голяма степен са били представени в негативна светлина и че бъдещите ползи от предприемането на инициативи за борба с изменение на климата не са поставени на преден план. На въпроса дали неговата партия носи вина за това, Райън отхвърли предложението и заяви, че партията му ще се представи добре на изборите и може да спечели до 15 места.

Лидерът на консервативната Fine Gael Лео Варадкар говори за дейността на партията по въпросите на половото и социалното равенство на събитие в Дъблин в сряда (5 февруари), а Майкъл Мартин, лидер на либералната Fianna Fáil, агитира в Корк. Междувременно, лидерът на Sinn Féin Мери Лу Макдоналд използва оставащото време за кампания в столицата, включително и в собствения си избирателен район в Дъблин. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Тревога за финансирането на BBC след предложени промени в абонаментните такси. В сряда (5 февруари) британското правителство обяви плановете си да спре наказателното преследване на лица, които не са заплатили задължителната абонаментна такса на BBC. Предложението предизвика опасения относно бъдещия модел на финансиране на обществения оператор. Прочетете повече.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испанските фермери на протест в Мадрид за справедливи цени. Основните фермерски асоциации в Испания протестираха в Мадрид в сряда, настоявайки за “справедливи” цени на продукцията си. Лявото правителство на страната бе призовано да предприеме спешни мерки за защита на сектора, съобщи EFE AGRO, партньор на EURACTIV.

Прочетете повече.

///

РИМ

Ограничение на отстъпките за книги в ход срещу дигиталните платформи. Италианският сенат даде зелена светлина на новия национален план за насърчаване на четенето. Законът включва увеличение на данъчния кредит за книжарниците, определяне на италианска столица на книгата всяка година и 5% ограничение на отстъпките при продажбата на книги, предназначено да ограничи дигиталните платформи като Amazon.

///

АТИНА

Джентилони в Атина. Европейският комисар Паоло Джентилони е на двудневно посещение в Атина, за да обсъди координацията на икономическата и фискалната политика в поредица от срещи с почти всички ключови членове на правителството. Комисарят ще се обърне към парламента, ще открие европейския информационен хъб “Това е Европа” в центъра на Атина и след това ще държи реч в Атинската търговско-промишлена палата, засягайки темата за Европейския зелен пакт.

Други новини – В сряда (5 февруари) лявата опозиционна партия Сириза” внесе предложение за законопроект за повишаване на минималната работна заплата.

Прочетете повече от Теодор Карауланис от EURACTIV Гърция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Полша ще проведе първия тур на президентските си избори на 10 май, а втори ще се състои вероятно на 24 май. Докато партиите, представени в парламента, вече обявиха кандидатите си, действащият президент Анджей Дуда все още не е обявил официално кандидатурата си. Говорителят му обаче заяви по Polskie Radio, че “и този момент ще дойде”. Матеуш Кучарчик от EURACTIV Полша разгледа профилите на някои от кандидатите. Прочетете повече.

///

ПРАГА

Чехия се отказва от обещаните 2% за НАТО. “Увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП на страната не е интелигентен ход в сегашната ситуация“, заяви вътрешният министър Ян Хамачек от социалдемократичната партия пред ежедневника Lidové noviny. Министърът добави, че парите ще са по-нужни в други области, като отбеляза, че изразходването на 1,4% от БВП на страната за военни цели изглежда по-реалистично. Премиерът Андрей Бабиш също не желае да изпълни обещанието за вноска от 2% от БВП към НАТО, въпреки че на срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом миналата година, заяви друго. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Ограничаване на достъпа за посетители в болниците на фона на грипна епидемия. Броят на пациентите със симптоми на грип, обърнали се към медицински специалисти, се е увеличил със 72% в сравнение с миналата седмица. В резултат на това посещенията са частично или напълно забранени в 38 болници в цялата страна. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

САЩ обвиниха публично съдия Андон Миталов в “сериозна корупция. След като съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов разреши на Николай Малинов, обвинен в шпионаж за Русия, да пътува до Москва, държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини публично съдията за участие в “сериозна корупция“. На Миталов и семейството му вече е забранено да пътуват до САЩ. Прочетете повече по темата от Красен Николов от EURACTIV България.

Вижте също: Гешев плаши членството на Сърбия в ЕС заради Цветан Василев

Други новини –  Според данни на Евростат България се нарежда сред последните три страни от ЕС по използването на услуги за споделено пътуване със скромните 2%. Що се отнася до резервиране на настаняване,  уебсайтове или приложения са използвали около 9% от българите. (Dnevnik.bg)

///

БУКУРЕЩ

Румънското правителство се разпада след само три месеца на власт. В сряда (5 февруари) румънският парламент свали правителството, сформирано от Националната либерална партия (ЕНП) с 261 гласа, убедително повече от необходимите 233, след като социалдемократическата партия и Демократичен съюз на унгарците в Румъния внесоха вот на недоверие срещу плана на правителството за реформиране на законодателството за местните избори. Правителството се задържа на власт само три месеца след вот на недоверие през октомври миналата година, което доведе до свалянето на управляващата тогава социалдемократическата партия. Богдан Неагу от EURACTIV Румъния разглежда подробно новата политическа криза в Румъния.

Прочетете също: “Romania’s socialists face collapse as EPP waits in the corner“.

///

ЛЮБЛЯНА

Словения приветства предложението за реформа на процеса на разширяване на ЕС. Словения приветства предложението на Европейската комисия за промяна на процедурата за разширяване, съобщи словенското външно министерство. От министерството подчертаха, че реформата трябва да се проведе паралелно с възможно най-ранното вземане на решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Нова методология за отваряне на преговори със Северна Македония и Албания. Хърватското правителство е уверено, че новата методология за разширяване на ЕС, предложена от Европейската комисия, ще позволи на Европейския съвет да коригира миналогодишното решение за временно спиране на преговорите със Северна Македония и Албания. “Това е добра стъпка в развитието на процеса на преговорите, който отчита еднакво интереса на всички страни – държави кандидатки и членове на Европейския съюз“, заяви правителството.

///

Други новини: Националният съвет на управляващата Хърватска демократична партия (ХДС) обяви, че междупартийните ѝ избори ще бъдат насрочени за 7 февруари, след което ще започне процедурата за избор на председател, заместник-председател и четирима вице-председатели на партията. Изборите за новото ръководство на ХДС ще се проведат на 15 март.

Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Комисарят по разширяването посещава Сърбия и Черна гора. Еврокомисарят по въпросите на разширяването и политиката за съседство Оливер Вархели ще посети Сърбия и Черна гора от 6-7 февруари, за да се срещне с висшите представители на двете страни и лидерите на опозицията. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

САРАЕВО

Нова методология ще ускори прилагането на европейските стандарти в Босна и Херцеговина. “Приветствам ясната перспектива за членство на Западните Балкани в Европейския съюз и приемането на нова методология, която според Европейския съюз ще възстанови перспективата за членство. Надявам се, че новата методология ще ускори прилагането на европейските стандарти в Босна и Херцеговина“, заяви Желко Комшич, хърватският член на колективното председателство на Босна и Херцеговина. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Престъпността и корупцията са най-голямата пречка на пътя на Черна гора към ЕС. Две трети от гражданите на Черна гора (66,4%) подкрепят идеята страната да се присъедини към ЕС, докато 26,7% са против, показва проучване, проведено от делегацията на ЕС в Черна гора. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ПРИЩИНА

Според Путин Русия помага за стабилността на Балканите. “Русия прави много, за да поддържа стабилна и сигурна ситуацията на Балканите. Ангажираме се да гарантираме, че Белград и Прищина ще постигнат устойчиво и взаимно приемливо решение на проблема с Косово въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Путин пред посланици на церемонията по представяне на пълномощията в Кремъл. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

***