Кремъл: ЕС ни наложи санкции под измислен предлог

Руският опозиционен лидер Алексей Навални  в стъклена клетка преди изслушване в Бабушкинския окръжен съд в Москва, Русия, 20 февруари 2021 г. [Yuri Kochetkov/EPA/EFE]

Руското външно министерство се възмути от решението на Европейския съюз да наложи санкции на руски служители заради репресиите срещу критика на Кремъл Алексей Навални и неговите поддръжници.

Външните министри на ЕС  в понеделник се договориха да наложат ограничения на четирима висши руски служители, разказаха дипломати пред Франс прес, след като сътрудниците на Навални призоваха министрите да предприемат действия срещу олигарси, обвинени във финансиране на управлението на президента Владимир Путин.

Дипломатите не посочиха имената на санкционираните руснаци, нито дадоха подробности за тях.

В изявление руското външно министерство нарече новите санкции “разочароващи“ и заяви, че те са подготвени под “измислен предлог“.

“Подчинявайки се на блоковата школа и антируските стереотипи, Брюксел отново инстинктивно натиска счупения санкционен бутон“, се казва в него.

Навални беше вкаран в затвора миналия месец, след като се върна в Москва от Германия, където прекара месеци, защото се възстановяваше след отравяне, за което обвинява президента Путин. Кремъл многократно отрече, че стои зад атаката.

Затварянето на най-известния опонент на руския президент предизвика протести в цялата страна, при които хиляди демонстранти бяха задържани. Западът многократно настоя за освобождаването на Навални.

Московски съд в събота потвърди решението за изпращане на Навални в наказателна колония за повече от две години за нарушаване на условна присъда от 2014 г. за измама, въпреки че европейският съд за правата на човека настоява Русия да го освободи.  Според съда присъдата срещу критика на Кремъл е  “произволна“.

“Категорично смятаме за неприемливи постоянните незаконни и абсурдни искания за освобождаване на гражданин на Руската федерация, осъден за икономически престъпления от руски съд на територията на страната ни в съответствие с руското законодателство“, заяви руското външно министерство .

“В международната практика това се нарича намеса във вътрешните работи на суверенна държава“, се добавя в позицията.

По-рано ЕС санкционира Русия заради отравянето на Навални с новичок, нервно-паралитичен агент от съветска епоха. През октомври шестима руски служители влязоха в черния списък на блока.

Преди това ЕС  удари Москва с различни санкции заради анексирането на Крим през 2014 г. и ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна.