Кремъл изтегля войските си от украинските граници

Големи десантни кораби на руския флот по време на основния етап от смесеното учение на руските въоръжени сили на полигона Опук в Крим, 22 април 2021 г.  [Handout photo/EPA/EFE]

Руският министър на отбраната разпореди край на военните учения край Украйна с участието на десетки хиляди войници и военни кораби, които изостриха напрежението със Запада.

Съобщението дойде, след като президентът Владимир Путин покани украинския лидер Володимир Зеленски на разговори в Москва. Решението бе взето след като от седмици са подновени боевете в източната част на Украйна между правителствените войски и промосковските сепаратисти.

Руският лидер не прие предложението на Зеленски да се срещнат в разкъсаната от война Източна Украйна, като заяви, че преговорите по време на дългогодишния конфликт трябва да се водят директно със сепаратистите.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу наблюдаваше мащабните военни учения в анексирания от Москва Крим и заяви, че войниците ще започнат да се връщат в постоянните си бази в петък.

“Войските демонстрираха способността си да осигурят надеждната защита на страната ни“, каза той, след като прелетя с хеликоптер над района.

“Взех решение да прекратя проверките в южните и западните военни окръзи”, каза той и добави, че изтеглянето на войските трябва да приключи до 1 май.

Западът многократно призовава Путин да изтегли войските си, а в четвъртък Съединените щати заявиха, че ще изчакат Москва да предприеме действия по обявяването на край на военните учения край Украйна.

“Чухме думите им. Мисля, че това, което ще търсим, е действие“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред медиите.

Шойгу, който пристигна в Крим по-рано през деня, за да наблюдава военните учения, заяви, че Москва внимателно следи движенията на НАТО и ще остане бдителна.

Министърът на отбраната и генерал-началникът на генералния щаб на армията Валери Герасимов, въоръжени с бинокли, наблюдаваха тренировките от наблюдателна площадка, докато хеликоптерите летяха над тях.

Министерството публикува драматични кадри от сухопътните и морските маневри, които показват, че как войски правят десанти, изтребители, пронизват небето, а тежки бронирани машини обхождат зелените полета.

“НАТО остава нащрек“

НАТО и украинският президент Зеленски приветстваха съобщението на Русия, като украинският лидер заяви в Tуитър че “намаляването на войските на нашата граница пропорционално намалява напрежението“.

“Всякакви стъпки към деескалация от страна на Русия са важни“, каза служител на НАТО.

“НАТО обаче остава нащрек и ние ще продължим да наблюдаваме отблизо неоправданото военно струпване в Украйна и около Украйна.“

В Москва Путин каза, че Зеленски е добре дошъл в Москва “по всяко време“.

“Ако президентът Зеленски иска да започне да поправя отношенията, тогава ние, разбира се, го приветстваме“, каза той.

Но руският лидер също така каза, че ако украинския президент се надява да разреши проблемите, които породиха боевете в Източна Украйна, тогава първо трябва да се срещне с лидерите на отцепилите се региони Донецк и Луганск.

Тази седмица Зеленски покани Путин да проведе преговори на фронтовата линия в Донецк, като заяви, че са заложени милиони животи.

Путин “играе игри”

Тимъти Аш, старши стратег по развиващите се пазари в базираната в Лондон Bluebay Asset Management, заяви, че Путин “играе игри“ и е трудно за украинския лидер да приеме преките преговори със сепаратистите.

“Всички знаят, че това е конфликт между държава и държава, но Путин се опитва да намекне, че това е гражданска война в Украйна“, каза Аш.

Киев заяви, че още един войник е починал от огнестрелни рани, когато “руските въоръжени сили“ обстрелвали позициите на Украйна в четвъртък.

Европейската наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви тревога за “почти безпрецедентни ограничения и пречки пред способността й да действа“ в Източна Украйна и за увеличен брой цивилни жертви.

От началото на годината са убити около 30 украински войници, в сравнение с 50 през цялата 2020 г.

Западът и Украйна обвиниха Русия, че изпраща войски и оръжие през границата, но Москва отрече твърдението.

Струпването на руски войски на украинската граница доведе до безпокойство в Киев и на Запад от повторение на руската агресия от 2014 г., когато Москва анексира полуостров Крим от Украйна.

ЕС обяви тази седмица, че броят на руските войници по украинската граница надвишава 100 000 души.

Шойгу определи движението на руските войски като тренировъчни учения в отговор на “заплашителни“ действия на НАТО.

В четвъртък той каза, че Русия следи отблизо дейността на НАТО, включително масовите учения “Европейски защитник 2021” от Балтийско до Черно море.

Москва заяви, че около 10 000 руски войници и над 40 военни кораба и други бойни машини участват в ученията в Крим.

Русия също заяви миналата седмица, че възнамерява да затвори части от Черно море за чуждестранни военни и други кораби за шест месеца.

Киев се бори със сепаратистите в Източна Украйна от 2014 г. насам, като по верме на конфликта са загинали повече от 13 000 души.