Президентът не може да бъде разследван без импийчмънт

Конституционните съдии са взели решението по питането на Гешев единодушно. [КС]

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента изключва извършването на процесуални действия, които са насочени срещу него и пряко засягат негови лични права и свободи. Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение.

При откриване на данни за престъпна дейност на президента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на дело.

Това отговоря Конституционният съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на държавния глава.

От решението на съда излиза, че президентът не може да е обект на процесуални или оперативни действия – например проверки, претърсвания, обиски, подслушвания. Но няма пречка евентуалните му съучастници да бъдат разследвани.

Съдът отговоря на Гешев, след като той през януари го сезира с искане за тълкуване на разпоредбата от основния закон, отнасяща се до имунитета на държавния глава. Гешев поиска да знае и какво се включва в понятието “държавна измяна”, което е записано като възможност за импийчмънт на президента.

Ден след като Гешев сезира КС, прокуратурата разпространи подслушани разговори на президента и обяви, че е спряла дело заради имунитета му.

Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него и е искал да го убие, ще бъде образувано дело, ще бъдат разпитани свидетели, ще бъде огледано мястото на стрелбата, ще бъдат изискани записите от камерите. Но няма как, например, да бъде претърсено жилището на президента, за да бъде иззета пушката, с която е стреляно. Така илюстрира решението пред “Сега” конституционен съдия.

КС отговоря още, че понятието “държавна измяна” не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против републиката. А “нарушение на Конституцията” може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

Прокуратурата може да сезира парламентът, но той единствено има право да инициира процедура по импийчмънт на държавния глава, напомня конституционното решение. Прокуратурата не участва в процедурата.

Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение на поне 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували “за”. Разглежда го Конституционният съд и може да прекрати пълномощията на държавния глава, ако установи, че е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията.

След евентуалното отстраняване няма пречка прокуратурата да го изправи пред съда, който не е обвързан с решението на КС по импийчмънта.

Гешев е в конфликт с Радев, откакто президентът веднъж върна указа за назначаването му за главен прокурор и инициира разговори за реформи в държавното обвинение. Покрай протестите напрежението между Гешев и Радев се засили. Президентът настоява за оставката на главния прокурор и за изчистване на мафията от прокуратурата. А Гешев даде да се разбере, че рано или късно Радев ще стане обвиняем.