Курц за последен път гостува на Меркел

Въпреки хармонията, която двамата показаха по време на държавното посещение на Меркел, Австрия и Германия се разминаха по няколко ключови теми през последните години, особено за миграцията. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с германския си колега Ангела Меркел в Берлин във вторник за последен път преди тя да напусне поста си. На дневен ред бяха двустранните отношения, афганистанската криза и зеленият преход.

Двамата отбелязаха добрите двустранни отношения, като Курц подчерта „тясната политическа, икономическа и човешка връзка“ между двете държави.

По отношение на Афганистан двамата се съгласиха за необходимостта от помощ на място.

Меркел подчерта, че германската позиция е да се помогне на колкото се може повече хора в техните родни страни. Курц заяви, че и двете страни са увеличили хуманитарната помощ за Афганистан и региона. Той повтори нежеланието на Австрия да приеме афганистански бежанци, а Меркел смята, че е твърде рано да се обсъждат програмите за презаселване.

Двамата обсъдиха и въпроса за климата и пакета на Европейската комисия „Готови за 55“, като Курц заяви, че има „общ интерес“ и на двете страни за хармонизиране на конкурентоспособността с целите на зеления преход.

Но въпреки хармонията, която двамата показаха по време на държавното посещение на Меркел, Австрия и Германия се разминаха по няколко ключови теми през последните години, особено за миграцията. Курц беше един от най-яростните критици на нейната политика на отворени врати по време на кризата с бежанците през 2015 г. и оттогава се превърна в един от твърдите лидери на Европа по въпросите на миграцията.

„Още в самото начало бях против политиката на отворени граници. Политиката на отворените граници не само допринесе за големия брой хора, насочили се към Европа, но и доведе до огромно претоварване в много части на Централна Европа„, коментира преди година австрийският канцлер, който беше министър по интеграцията по време на бежанската криза.