Курц ще действа като канцлер в сянка и ще се върне, твърдят анализатори

Само ден преди да подаде оставка  Курц твърдеше, че няма да се оттегли заради корупционния скандал. [CHRISTIAN BRUNA/EPA]

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви оставката си в събота вечерта (9 октомври) заради обвинения в корупция и наближаващата правителствена криза. Анализатори казват, че той ще действа като канцлер в сянка и може да се върне на поста, след като случаят се изясни.

Курц подаде оставка насред корупционен скандал с разследване срещу него и напрежение между неговите консерватори и коалиционните партньори.

Антикорупционните власти започнаха разследване срещу Курц в сряда заради злоупотреба с доверие и подкуп. След като партньорът му – Зелената коалиция, даде да се разбере, че ще прекратят коалицията, ако той продължи да бъде канцлер, реши да се оттегли.

Прокуратурата му повдигна обвинение за това, че е използвал публични средства, за да плаща за положително медийно покритие. По-конкретно става въпрос за „ресурси на финансовото министерство“, които са насочени за изготвяне и публикуване на частично манипулирани проучвания на общественото мнение. Това се е случило в периода 2016 – 2018 г.

„Има ескалация на напрежението между двете коалиционни партии и сме в задънена улица“, каза Курц на пресконференция.

„Затова искам да се оттегля, за да сложа край на безизходицата  и да предотвратя хаоса“, добави той.

Само ден преди да подаде оставка  Курц твърдеше, че няма да се оттегли заради корупционния скандал.

Въпреки това, след като Зелените заплашиха да сформират правителство с опозиционните партии-включително дясната Партия на свободата, бившият канцлер промени решението си в името на „стабилността“, както самият той твърди.

Някои високопоставени представители на Австрийската народна партия се обединиха зад Курц, след като обвиненията станаха публично достояние и заявиха, че партията ще продължи коалицията , само ако той е канцлер. Това изказване предизвика напрежение в самата партия.

Според австрийския вестник „Стандарт“ водещи политици от Народната партия са заявили, че Курц вече не е приемлив като канцлер и са поискали оставката му.

Напрежението в партията разкрива разминавания между по-традиционните членове на  и тези, които станаха известни в партията благодарение на Курц.

Канцлерство в сянка 

Сегашният външен министър и бивш дипломат Александър Шаленберг ще застане начело на правителството и ще положи клетва като канцлер по-късно днес.

Шаленберг вече беше част от експертното правителство, когато предишният кабинет на Курц падна от власт заради корупционния скандал „Ибиса гейт“. Той взриви бившата коалиция между Партията на свободата и Народната партия.

Шаленберг се смята за един от доверените съюзници на канцлера и винаги е подкрепял неговата линия – особено по отношение на миграцията, присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС и мекия подход към Унгария или Полша.

„Това е предизвикателна задача. Не е лесно за никой от нас, но мисля, че сме показали невероятна степен на отговорност “, каза Шаленберг пред журналисти.

Оставката на Курц обаче не означава, че той ще напусне политическата сцена завинаги. По време на речта си, когато подаде оставка, той обяви, че ще се върне като председател на партията и председател на парламентарната група на Австрийската народна партия.

Чрез тези позиции той ще остане една от ключовите фигури в Австрия, когато става въпрос за вземане на политически решения.

Експерти и политически наблюдатели предполагат, че това ще му позволи да действа като „канцлер в сянка“ и да дърпа конците зад кулисите – особено след като самият Шаленберг няма никаква реална власт в партията.

Връщането на Курц като канцлер също не е изключено. Ако успее да опровергае твърденията за корупция, вратите към канцлерството отново биха могли да се отворят.

Ако обаче прокуратурата го признае за виновен или бъдат открити нови уличаващи доказателства, това ще бъде краят на политическата му кариера, твърдят експерти.