Правителството на Джузепе Конте стъпи накриво

Собственици на магазини и заведения протестират, като символично предават ключовете си на кмета на Милано, 29 април 2020 г. [Matteo Corner/EPA/EFE]

Меденият месец на Джузепе Конте с италианците приключи за една вечер. Това се случи в неделя на 26 април, когато премиерът попари надеждите на хората да излязат свободно от домовете си.

След два месеца на крайно рестриктивна карантина в Италия гражданите и бизнесът очакваха план, който да им позволи да запретнат ръкави, да поемат въздух в буквалния смисъл и да забравят за полицейските декларации, които ги превърнаха в несвободни хора. Защото в Италия човек не е свободен, ако за да излезе от дома, му трябва декларация, било то да отиде и до аптеката.

Но рестрикциите не паднаха и на гражданите даже им се скараха, наместо да ги поздравят, че бяха изпълнителни, че пяха песни от балконите и ръкопляскаха на лекарите и на силите на реда. Правителството на Конте даде зелена светлина за отваряне от 4 май на фабриките, но остави затворени магазините и заведенията, а италианците предупреди да не си и помислят да се задържат с други хора на открито. “No party” – ‘Никакви купони” каза Конте на няколко пъти в изказването пред нацията в неделя.

Правителството остави в сила до 18 май задължението да се излиза само с декларация. Единственото “разпускане” за гражданите бе, че могат да погребват близките си в тесен кръг. Към малко позволените им неща се добави посещение на роднини и на близък човек, с когото е “установена стабилна връзка”.

И точно с определението “стабилно установена връзка” се сгромоляса вярата в Конте и неговия кабинет.

Как един полицай ще определи дали една връзка за стабилна? Защо мога да виждам някакъв далечен роднина, когото по принцип виждам от дъжд на вятър, а не приятел, годеник или любовник например. “Откъде накъде държавата иска да навлезе в интимната сфера на италианеца и да му казва кого може, и кого не може да вижда”, запита бившият премиер Матео Ренци.

Логичните въпроси, които заляха италианското публично пространство, поставиха премиера и неговия кабинет под прицела на гнева, критиките и най-вече подигравките…

Стъпката на Конте бе разкритикувана с безпрецедентно силен тон от църквата, а конституционни съдии и част от другите юристи я определиха като “противоконституционна”.

Според дългогодишния директор на престижния вестник “Кориере дела сера” – Феручо Де Бортоли, “държавата демонстрира недоверие към гражданите, че те могат да се пазят и че са научили нормите за съжителство с коронавируса”.

В хора на недоволството се добавя и протестът на малките търговци, които още не могат да отворят. До края на май италианците не могат да изпият дори едно кафе навън, защото традиционните италиански барове могат да отворят едва на 1 юни.

Сдруженията на козметици, фризьори и спортни клубове са най-гневни, защото една трета от тях, според прогнозите, няма да издържат на тримесечно принудително затваряне и ще фалират.

Удълженото затваряне ще остави всеки трети италианец без работа, прогнозират експертите. Ако към цялата тази драма добавим и че 1/5 от италианските двойки не са женени и ще трябва да се обясняват с полиция, за да се видят, Конте трябва да се приготви да каже сбогом на своя авторитет и да подготви стратегия за напускане на властта. Почти не остана политически и обществен авторитет, който да го поддържа или оправдава.

Търпението се изчерпа и протестите и гражданско неподчинение набират сила.

Търговците от Милано връчиха символично ключовете на магазините си на кмета в знак на протест срещу удължаването на карантината. Oбластта Калабрия реши да не се подчини на правителството и ще отвори ощe днес, а депутатите на крайнодясната Лига окупираха залата на парламента.