Кьовеши: Чака ни трудно пътуване, а ни дадоха кола с три колела

Лаура Кьовеши [STEPHANIE LECOCQ/EPA]

“Представете си, че са ви подготвили дълго и трудно пътуване на мисия от огромно значение, дали са ви ключовете от колата и изведнъж откривате, че тя няма двигател и колела. Вие посочвате този проблем и ви осигуряват мотор и три колела. Изглежда страхотно, можете да кажете че вашият потенциал за мобилност е утроен. Но това означава ли, че можете да изпълните мисията си?”

Това отговаря европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в интервю за БНР на въпрос дали бюджетът на новата служба е достатъчен.

Тя обяснява, че първоначално бе предвидено на прокуратурата да бъдат отпуснати 13.2 млн. евро за 2021 г. Тя информира Комисията и Европейския парламент, че този бюджет очевидно е занижен и следва предложение за 37.7 млн. евро.

“Имаме нужда от още подобрения за 2021 г. и по-нататък. Освен това все още ни липсва персонал в централния офис, което смятам за нещо основно. Така че за да осигури истинска добавена стойност в сложните трансгранични разследвания, европейската прокуратура ще се нуждае от свой аналитичен капацитет. Затова в момента преговаряме, за да извоюваме по-голям персонал на централно ниво тук, в Люксембург”, обяснява европейският главен прокурор.

Кьовеши потвърждава, че е разговаряла в главния прокурор Иван Гешев, но не разкрива подробности от дискусията им. “Разговаряхме за старта на европейската прокуратура и свързаните с това проблеми, по-точно европейските делегирани прокурори. Но в този момент всичко е конфиденциално и не мога да оповестя никакви подробности”, казва тя.

На въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка изигра предвидената си роля за България и Румъния, Кьовеши отговаря само за Румъния с обяснението, че няма достъп до официалните документи за България. “За Румъния беше полезен инструмент за реформа в правосъдната система, за приемането на ново законодателство, както и за постигането на повече ефективност в борбата срещу корупцията”, обяснява прокурорът.

Тя отказва да коментира и протестите в България в момента, защото “това са граждански движения и по принцип не коментирам никакви събития, които не са директно свързани с моята позиция”.

Кьовеши обяснява, че има механизми приключени вече дела за злоупотреби с еврофондове, да бъда отворени отново. “След като обаче едно разследване е приключило, ако има нови факти и ситуация, обикновено прокуратурата може да го възобнови. Така е с европейската прокуратура – дори и да е приключила някакво разследване, тя може да го възобнови”, казва тя.

И обяснява, че всеки може да сезира европейската прокуратура директно, макар и по принцип пътят към нея би трябвало да минава през националните власти.

На въпрос дали има поглед върху разследването по скандала “Къщи за тъщи”, свързан със злоупотреба по програмите за развитие на селските райони, Кьовеши отговоря, че няма достъп до тази информация и затова ще може да коментира, когато европейската прокуратура заработи и получи делата от България. “Сега във всички страни членки разследванията са конфиденциални и затова не мога да кажа нищо”, обобщава тя.