Латвия: Русия използва ковид, за да отмени инспекциите за контрол на въоръженията

Хеликоптер на руската армия по време на учения в района на Смоленск, където на латвийски инспектори бяха отказани проверки под предлог за предизвикателства, породени от пандемията.  [МО на Русия, Tуитър]

Министерството на отбраната на Латвия обвини Москва във вторник (25 януари), че е използвала пандемията като „претекст“, за да отмени планирана инспекция на въоръженията в два региона в Западна Русия тази седмица.

Министерството каза, че латвийски офицери е трябвало да посетят регионите Брянск и Смоленск, близо до руската граница с Беларус, като част от рутинни инспекции между членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Русия отмени предварително планирана инспекция на ОССЕ за контрол на въоръженията от латвийски представители под претекст за предизвикателства, породени от пандемията“, обявиха от министерството в Туитър.

В изявление на латвийското министерство също така се посочва, че „руското министерство на отбраната е публикувало фалшиво изявление на своята уеб страница за пристигането на четирима латвийски инспектори на 24 януари“.

Латвийското министерство напомня също, че пандемията, която е „официалната причина за отхвърляне на инспекцията“, не е попречила на Русия да приведе в действие едновременно план за масивен набор и военни маневри.

Също във вторник руското министерство на отбраната публикува снимки от военни учения с участието на авиацията, които се провеждат в района на Смоленск.

Според западни представители Кремъл вече е разположил над 100 000 войници по границите на Украйна, а подкрепления  пристигат от цяла Русия.

Съединените щати и техните съюзници от ЕС обвиняват Русия, че се стреми да наруши европейската стабилност, като заплашва с инвазия в Украйна, бивша съветска република, която се стреми да се присъедини към НАТО и други западни институции.

Министерството на отбраната на Русия не направи официален коментар за проверката, но служител на министерството, пожелал анонимност, каза пред Франс Прес, че „цяла Европа е отменила проверките“ заради ковид.

Говорител на ОССЕ коментира, че „повечето участващи държави са отложили дейностите по проверка в началото на пандемията от ковид“.

Но говорителят добави, че „от 2021 г. повече от половината страни са възобновили дейностите по проверка, като са взели различни мерки за безопасност“.

Говорителят каза също, че държавите от ОССЕ са използвали специална система за комуникация помежду си при инспекциите и поради това организацията „не е в състояние да коментира дейностите по проверка“.

Инспекциите се извършват между членове на ОССЕ съгласно споразумение от 2011 г., наречено „ Виенски документ за мерките за изграждане на доверие и сигурност “.

Целта на споразумението е да насърчи прозрачността, включително чрез уведомяване за военни учения и обмен на военна информация.