Левите реформисти взеха властта в Косово

Поддръжниците на партията "Самоопределение" празнуват победата на парламентарните избори в Прищина, Косово, 14 февруари 2021 г. [Valdrin Xhemaj / EPA / EFE]

Левите реформисти в Косово постигнаха убедителна победа на парламентарните избори, сочат първоначалните резултати. Гласоподавателите, уморени от политическото статукво, им дадоха мандат за промяна.

Лявото движение „Самоопределение“ получи 48,17 процента от гласовете при преброени 97,45 процента от общия брой на подадените бюлетини.

На второ място е Демократическата партия на Косово с 17,32 процента, а на трето – Демократичният съюз на Косово с 13,18 процента. Алиансът за бъдещето на Косово получава 7,4 процента.

От малцинствените партии, които имат запазени 20 места в парламента, най-голям резултат има Сръбска листа с 5,27 процента от гласовете.

Триумфът на реформистите отразява остър глад за ново ръководство в размирната страна.

„Тази велика победа е възможност да започнем промените, които искаме“, каза лидерът на партията Албин Курти в победната си реч. „Изборите наистина бяха референдум за справедливост и създаване на нови работни места,  срещу корупцията и злоупотребите във властта“, добави 45-годишният мъж, като в същото време предупреди за „много препятствия“ напред.

Убедителната победа дойде след бурна година, през която пандемията от коронавируса задълбочи социалните и икономическите кризи в бившата сръбска провинция, която обяви независимост преди 13 години след сепаратистка война между етнически албански сръбски бунтовници.

Една от най-бедните икономики в Европа, сега се бори с предизвикания от пандемия икономически спад, а ваксинациите тепърва ще започват. За привържениците на „Самоопределение“ резултатите от неделя предизвикаха надежда за по-добри дни.

След като бяха обявени предварителните резултати поддръжниците на „Самоопределение“ се събраха на главния площад в Прищина, свиреха с клаксони, пускаха фойерверки и се поздравяваха за победата.

Управляващата центристка Демократична лига на Косово и Демократическата партия на Косово – формация  на бивши бунтовници, които отдавна доминират в политиката в страната, признаха поражението си. Отиващият си премиер Авдула Хоти обеща да бъде „конструктивна опозиция“ в парламента.

Сълзотворен газ в парламента

Партията „Самоопределение“ е известна с провокации, като например разпръскването на сълзотворен газ в парламента. Тя започва като улично движение през 2000-те години, протестирайки срещу местните елити и международното влияние в Косово, което беше протекторат на ООН след войната.

Партията навлезе в политиката през 2011 г. и през последните години промени тона и се отказа от по-радикалните си лудории. Тя работи по платформа за борба с корупцията, обвинявайки предходните лидери в пропиляване на първите години от обявяването та независимост чрез лошо управление, заради което обикновените хора страдат.

През по-голямата част от последното десетилетие Косово се управляваше от бившите командири, които ръководиха бунта в края на 90-те срещу сръбските сили. Ако някога са били считани за герои на независимостта, политическият елит сега се е превърнал в лицето на социалните и икономически бедствия, които тормозят населението от 1,8 милиона души.

Средните заплати в страната са около 500 евро на месец, а младежката безработица достига 50%.

„Хората очакват промяна, както и премахването на онова, което все ни пречи  – корупцията“, каза лекарят Садик Келеменди, преди да гласува в заснежената Прищина.

Тази година бившите бунтовници са с отслабени позиции заради отсъствието на висши лидери, включително бившия президент Хашим Тачи. Те бяха подведени под отговорност през ноември от съда в Хага по обвинения във военни престъпления, датиращи от бунта срещу Сърбия през 1998-1999 г.

Ново поколение

Необременената с миналото партия „Самоопределение“  има ясен път към управляващо мнозинство, ако се обединят с партии от малцинствата, които имат 20 места в 120-членното Народно събрание.

Партията е особено популярна сред младите хора и известна с организираните протести. През 2019 тя беше принудена да се обедини с дясноцентристката ЛДК – алианс, който се разпадна след около 50 дни, изхвърляйки Курти от властта.

По време на краткия си мандат начело на изпълнителната власт, той започна работа по реконструкция на структурата на публичните компании, които според неправителствените организации са огнища на корупция, подкупи и и присвояване.

По-силното представяне този път се дължи отчасти на новия съюз на Курти с  изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи, която наскоро се присъедини към тях, след като напусна Демократическата лига на Косово. Двамата са харизматичен дует и проведоха активна кампания.

„Мисля, че е време Косово да бъде ръководено не само от ново поколение политици по отношение на възрастта, но особено по отношение на мисленето“, каза 38-годишната Османи пред АФП преди гласуването.

Курти не се кандидатира за депутат, защото има осъдителна присъда от 2018 г. за разпръскване на сълзотворен газ в парламента. Но неговата партия може да го номинира за министър-председател.

Известен с твърдата си позиция за отношенията със Сърбия, той ще се изправи пред силен натиск от Запада да рестартира преговорите със северната съседка, която все още отрича независимостта на Косово. Техният продължителен спор е източник на голямо напрежение в региона повече от 20 години след войната и пречка за двете страни да се присъединят към Европейския съюз.