Лекарите към Брюксел: Евтино е да ни аплодирате, а после да ни режете парите

"Въпреки че целите могат да бъдат поставени правилно, те ще останат празни думи, освен ако не бъдат подкрепени от адекватен бюджет“, предупредиха европейските лекари. [SHUTTERSTOCK]

Европейските лекари настояват Брюксел да увеличи дела на възстановителния фонд, предназначен за здравеопазване. Причината е, че няма да е възможно да се подсилят здравните системи и да се подготвят адекватно за бъдещи кризи с намален бюджет за здравеопазване.

Постоянният комитет на европейските лекари, който представлява националните медицински асоциации на ниво ЕС, подчерта пропастта между дискурса в началото на пандемията и сега, като обяви, че темата е избледняла.

„В началото на пандемията политиците в цяла Европа подчертаха значението на солидните здравни системи, похвалиха здравните специалисти за тяхната всеотдайност и увериха гражданите, че тяхното здраве и благосъстояние са основен приоритет“,  обясни Пьотр Колчински, юридически съветник в организацията.

Той обаче добави, че през следващите месеци тези убеждения „постепенно избледняват“, дори парите за здравеопазване във възстановителния фонд са намелени на 7,7 милиарда евро.

След като Комисията обяви през май, че ще инвестира 9,4 милиарда евро в здравна структура и персонал от многогодишната финансова рамка и от фонда за възстановяване „Следващото поколение на ЕС“, Европейският съвет реши да намали фонда за възстановяване на здравеопазването и здравните системи на 7,7 милиарда евро.

Намалението с 1,7 милиарда евро дойде след натиск от така наречените пестеливи държави – Австрия, Дания, Холандия, Швеция, по време на срещата на върха през юли.

Колчински осъди това решение и заяви, че то демонстрира, че е „евтино и лесно да аплодираме тези, които са рискували живота си, за да се борят с COVID-19“, но когато става въпрос за вземане на решения, европейските лидери „се отказват от своите декларации и намаляват своите здравни амбиции ”.

Според правния експерт онези, които създават европейските политики трябва да предоставят на страните от общността средства за изпълнение на амбициите им и да докажат, че поставят здравето на своите граждани пред индустриалните и търговски интереси.

Тези призиви дойдоха, след като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта необходимостта от изграждането на по-силен Европейски здравен съюз в нейната първа реч за състоянието на съюза.

Фон дер Лайен обеща да коригира намалените средства за здравеопазване, като подкрепи Европарлмента за поне частично финансиране на „бъдещата програма EU4Health“.

Намерението да се отпуснат още пари за програмата EU4Health беше подкрепена наскоро от членовете на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП, които през октомври приеха доклада си за програмата за действие на ЕС в здравния сектор.

„Необходима е амбициозна здравна програма на Европейския съюз, за да се запълнят пропуските, пред които ни изправи пандемията, както и да се гарантира, че здравните системи могат да се изправят пред бъдещи заплахи“, обявиха евродепутатите.

Те настояха страните членки да направят компромис и да увеличат бюджета за програмата на 9,4 милиарда евро, както първоначално беше предложено от Комисията, за да се подобрят здравните системи в цялата общност.

Докладчикът на Парламента за годишния бюджет на ЕС за 2021 г., френският социалист Пиер Ларутуру, обяви гладна стачка в знак на протест срещу орязването на средства за здраве и климат, наложени от държавите-членки.

Очаква се Парламентът да гласува този доклад по време на пленарната сесия през ноември, след което трябва да се подготви за преговори с държави-членки с цел прилагане на програмата от началото на 2021 г.