Лекарите търсят чували за трупове, църквата причестява с обща лъжица

Дори пандемията не отказа църквата от общата лъжица за причастие. [Стопкадър от Youtube]

Шефовете на ключови болници в София предупредиха, че скоро може да няма място за труповете в хладилните камери. Докторите призоваха хората да си останат по къщите заради пандемията. В същото време различни кадри от църковните служби за Цветница показват как богомолците се причестяват с обща лъжица, а свещениците не носят задължителните от днес маски.

“В Библията пише, че когато двама души са събрани на едно място, бог е между тях. Няма смисъл да търсим бог в църквите. Можем да си останем по къщите и бог да бъде при нас. Да не поставяме в изпитание божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране”, призова директорът на Университетската болница “Александровска” проф. Костадин Ангелов.

Лекари от най-големите столични болници призоваха хората да си останат по домовете въпреки празниците и хубавото време. [Пресслужба на МС]

И продължи: “Виждате ли сте какво значи майка да не може да погребе собствения си син? Аз го видях със собствените си очи. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да дадат само 200 бройки? Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болниците, за да ги напълните с трупове, когато това се наложи, да знаете, че имате само 100 места? Хората, ходейки по улиците, като че ли искат да ни придадат на нас, лекарите, някаква божия роля – ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим за тази корона от тръни, но не я искаме. Всяка вечер ни ръкопляскате. Ако си останете по къщите, ние в 9 ч ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги. Нека запазим това, което постигнахме досега, благодарение на навременните мерки на щаба и да не си правим шега с това, което ни предстои. Нека да си останем по къщите и бог ще бъде с нас”.

По-късно и Борисов говори за дисциплина и как хората са показали, че нямат такава. Затова били затворени и пазарите.  “Не да им ръкопляскате (на лекарите, б.а.), това е лицемерие! Като вкараме повече хора в болниците, какво ще направят лекарите? Защо излязоха докторите да говорят сутринта – защото, ако вместо 100, станат 1000 пациенти, той ще трябва да изключва и на неговата съвест да висят съдби. Ако разреша да продължи вчерашната вакханалия – човек до човек на пазарите, на моята съвест ще тежи”, посочи Борисов. Но не критикува църквата, а дори даде пример как “поповете се отказаха от върбите на Връбница”.

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” също беше образен по време на сутрешния брифинг на щаба. “В Европа положението е ужасно. Колеги ни пращат клипове с трупове. Поне 50 колеги ми звъннаха, че трябва да реагираме – заради пълните улици и паркове в София. София е 2 милиона, а лекарите са 9000. От тях една трета са пряко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромни ресурси. Ние сме на предна линия и сме най-незащитени. В европейските държави почват да падат масово медицински специалисти. Почнем ли да ги губим, ще стане много тежко, особено в София. В провинцията по-тежките случаи ще дойдат тук”, каза Меджидиев.

Той също призова хората да останат по домовете си. “А с тези две седмици се решава бъдещето на нашата държава. Какво ни пречи още две седмици да спазваме карантината или три? Не е толкова тежко. Лекарите не са вездесъщи, трябва да бъдем екип, да мислим заедно”, допълни лекарят.

По конституция България е светска държава, а православието е традиционно вероизповедание. Библията казва, че Бог не трябва да бъде предизвикван. Основният закон казва, че “свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани”.