Ленарчич: Няма сценарий за суспендиране на Шенген заради коронавируса

Съседните държави на Италия предприемат превантивни мерки. [EPA / ANGELO CARCONI]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

Няма директен сценарий за суспендиране на Шенген заради заплахата от коронавирус, заяви еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич пред EURACTIV.com.

“Съществуват обаче различни планове за действие в извънредни ситуации, които ще трябва да бъдат приложени или вече са. Вместо суспендиране на Шенген, ЕС е съсредоточен върху подкрепата и подготовката на държавите членки”, подчерта той и добави, че сега е времето, когато Европа трябва да “действа като съюз”.

След избухването на коронавируса в Китай и последвалите 229 случая в Италия, довели до смъртта на шест души, в понеделник (24 февруари) Франция реши да предприеме превантивни мерки. В Рим премиерът Джузепе Конте обмисля ограничаването на правомощията на губернаторите на регионите, докато в Атина правителството излезе с десет различни плана за действие при извънредни ситуации (EURACTIV.fr, Сарантис Михалопулос, Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

Прочетете цялата статия.

///

БЕРЛИН

Десетки ранени след като автомобил се вряза в карнавал. В понеделник (24 февруари) автомобил се вряза в карнавално шествие в град Фолксмарсен близо до Касел, ранявайки десетки участници, включително деца. Според доклад на полицията до момента няма жертви. Шофьорът на автомобила е бил задържан от властите. Полицията предполага, че умишлено се е забил в тълпата. Засега няма информация за потенциалния мотив.

///

Управляващият консервативен Християндемократичен съюз (ХДС) обяви, че ще проведе специалната си партийна конференция до 25 април, за да номинира следващия си партиен лидер. Това е почти осем месеца по-рано от първоначалния план на напускащия партиен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

ЕС с критики към карнавала в Аалст. Европейската комисия отправи критики към тазгодишния карнавал в Аалст заради антисемитски прояви, които са “несъвместими“ с европейските ценности. “Трябва да е ясно, че подобни гледки не трябва да се виждат по европейските улици 75 години след Холокоста“, заяви говорител на Европейската комисия пред репортери. Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас нарече карнавала в Аалст “срам“, като добави, че подобни прояви нямат място в Европа. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

Прочетете също: Belgian prime minister reacts to controversial Aalst Carnival

///

ВИЕНА

Лидер на крайнодясната Свободна партия на Австрия, замесен в делото за подкуп? Австрийската прокуратура възнамерява да започне разследване за възможен подкуп, свързан с назначаването на бизнесмена Зигфрид Щиглиц за председател на надзорния съвет на ASFINAG, публична корпорация, отговаряща за изграждането и поддръжката на магистрали. По това време Норберт Хофер – лидер на Свободната партия на Австрия – е бил министър на транспорта.

Преди и след назначаването Щиглиц е дарил сума от 20 000 евро на асоциация, за която се подозира, че е инструмент за тайно финансиране на крайнодясната партия без знанието на Сметната палата. Въпреки че Хофер отрече всяка форма на неправомерни действия, от партията му потвърдиха, че прокурорът е поискал снемането на имунитета му. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

СТОКХОЛМ

Повече шведи от всякога.  Населението на Швеция е достигнало 10 317 589 души, според данни от края на 2019 г., което значи, че през последните десет години е нараснало с един милион.

Въпреки че нивото на раждаемостта се е увеличило, за разлика от това в съседна Финландия, според статистиката приблизително 73% от растежа на страната може да се обясни с увеличената миграция, особено след като страната се превърна в предпочитана дестинация за много бежанци от Близкия изток през 2016 г. От 2017 г. сирийците са най-голямата мигрантска група в Швеция (позиция, която финландците заемаха от десетилетия), а в цялата страна броят на жените вече е по-голям от този на мъжете. (Пека Вантинен | EURACTIV.com)

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Посланици от ЕС се срещнаха, за да договорят т. нар червени линии в преговорите за Брекзит. В понеделник (24 февруари) пратениците на ЕС се срещнаха, за да се опитат да финализират мандата на главния преговарящ Мишел Барние преди предполагаемите бурни преговори с Великобритания във връзка с бъдещите ѝ отношения с блока. Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Тормоз от “Шин фейн”. Ирландският премиер Лео Варадкар отправи критики към плановете на партията “Шин фейн” да проведе поредица от митинги из страната, наричайки ги “кампания за сплашване и тормоз”. През следващите две седмици “Шин фейн” ще проведе поредица от публични срещи, за да представи приоритетите си за формиране на ново правителство.

Срещата  между “Фина гейл” и “Фина фойл” тази седмица постави началото на преговорите за споразумение за формирането на коалиция. (Самюел Столтън | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Консервативната Народна партия с нов кандидат за регионалните избори. Председателят на консервативната Народна партия Пабло Касадо замени настоящия лидер на партията в Баския регион Алфонсо Алонсо с Карлос Итургайс, бивш евродепутат и бивш лидер на партията в региона, съобщава EFE, партньор на EURACTIV.

///

АТИНА

Бъдещето на Западните Балкани. “Общата ни цел е мирна, силна, стабилна, просперираща и обединена Европа чрез пълната интеграция на Западните Балкани в ЕС”, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас във встъпителното си слово на конференцията на високо равнище в Солун в понеделник. “Бъдещето на Западните Балкани е като част от ЕС”, добави той. Прочетете повече на Атинско-македонската новинарска агенци.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Предупреждение от Туск. По време на реч в североизточния град Бялисток в Полша бившият президент на Европейския съвет Доналд Туск предупреди срещу това, което той нарече “похода на сомнамбулите”, като заяви, че Полша може да не иска да излезе от ЕС умишлено, но действията на нейното ръководство я приближават до това. Туск предупреди и за липсата на европейска солидарност. “Бъдещето ни зависи от поддържането на принципа на солидарност”, добави той. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

БУДАПЕЩА

Новият шеф на американското разузнаване Ричард Гренел е бил „лобист“ на Виктор Орбан. Новоназначеният изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване на САЩ Ричард Гренел е предоставял PR услуги, насочени към американските медии във връзка с проект, финансиран от унгарското правителство, съобщава Responsible Statecraft.

///

Унгария води преговори за екологични облигации с инвеститори от Япония и Китай, заяви финансовият министър Михали Варга в интервю за mfor.hu, като добави, че “интересът от страна на Япония до момента е по-силен”.

Премиерът Виктор Орбан обяви пускането на зелените облигации, които ще служат за финансиране на съобразени с изменението на климата програми. Те са част от плана за действие за опазване на климата, представен по време на годишната реч пред нацията по-рано през февруари. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРАГА

Приятели на земеделието. В понеделник (24 февруари) представители на земеделските министерства на държавите от Централна и Източна Европа се събраха във Варшава, за да обсъдят бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП).

“Ако поставим нови изисквания, трябва да мотивираме фермерите да ги спазват”, заяви чешкият министър на земеделието Мирослав Томан преди срещата. Имайки предвид, че земеделски фондове са сред основните приоритети на Чехия по отношение на многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г., заслужава да се отбележи, че семейството на Томан притежава компанията “Агротрейд” – един от най-големите производители на пилешко месо в страната. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Не с моята носия. Личности, защитаващи словашкия фолклор започнаха инициатива, наречена “Не с моята носия” преди изборите тази година. Идеята е да се отхвърлят екстремистките и националистически политически сили в страната и тяхната пропаганда, която често злоупотребява със словашката народна култура, традиционни дрехи и символи. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Скептицизъм към търговската сделка с Великобритания. Хърватският премиер Андрей Пленкович посети Лондон вчера, където се срещна с Борис Джонсън и обсъди търговските преговори след Брекзит.

“Като председателстваща страна ще направим всичко възможно да продължим разговорите, но от опит знам, че търговските преговори между ЕС и трети страни обикновено не вървят гладко. Ако успеем да постигнем сделка за десет месеца, това ще бъде най-големият пример за ефективността на ЕС”, заяви Пленкович. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

СОФИЯ

Върховенството на закона в опасност. Върховенството на закона е застрашено от “случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт” предупреждават българските адвокати в декларация, която подкрепиха единодушно на годишната си среща през почивните дни. Преди гласуването те отказаха да чуят поздравителния адрес, изпратен от главния прокурор Иван Гешев. “Ще напомняме при всеки повод, че там, където свършва правото, започва произволът!”, пише в декларацията. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

Обвинения в пране на пари срещу премиера. Българската прокуратура ще поиска обяснения от споменатите лица в статията, публикувана от испанския вестник elPeriodico със заглавие: “Разследване за пране на пари води до министър-председателя на България”, сред които е и премиерът Бойко Борисов.

В статията се посочва, че каталунската полиция и прокуратура разследват Борисов за предполагаемо участие в пране на пари и организирана престъпност, заради недвижим имот в Барселона, закупен от две компании, свързани с бивш български модел, за когото се говори, че е имала връзка с Борисов. Премиерът отрече всякакви нарушения.

Прочетете: Прокуратурата ще пита Борисов за къщата в Барселона

///

ЛЮБЛЯНА

Първа среща с хърватския президент. Словенският президент Борут Пахор ще се срещне с хърватския си колега Зоран Миланович на работен обяд в четвъртък (27 февруари). По време на предизборната си кампания Миланович многократно подчерта важността на партньорството със Словения, която избра и за първото си посещение в чужбина. Последното пътуване на бившия хърватски президент Колинда Грабар-Китарович също беше в Словения. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

Ново проучване на общественото мнение показа, че Словенската демократична партия (ЕНП) има най-голяма подкрепа с 18.2%. В същото време партията “Листа на Марян Шарец” (“Обнови Европа”), която беше причината за разпадането на коалицията, губи позиции и получи 13,2% в сравнение със 17%, отбелязани  на предишното проучване. Радикалната лява партия на страната “Левица” е трета със 7%. Ако събере достатъчно подкрепа, президентът Пахор ще назначи новия премиер в сряда (26 февруари). (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Придобиване на системата за противовъздушна отбрана Pantsir-S1 е предупреждение към враговете. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви в понеделник (24 февруари), че придобиването на ракетната система PantsirS1 изпраща послание, както на “приятелите, така и на враговете”. Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

Напредъкът на Сърбия по пътя към присъединяването ѝ към ЕС не съответства на постигнатото, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич на министерската конференция “От Солун 2003 до Загреб 2020”, провела се в понеделник (24 февруари) в Солун. “Сърбия започна преговори с ЕС през 2014 г. и до момента е отворила едва половината от главите за присъединяване. Миналата година са отворени само две глави”, посочи Дачич.

Дачич заяви, че очаква новата методология на разширяването да бъде по-ясна и да ускори процеса на присъединяване “без това да влияе на качеството му и при наличието на ясна политическа подкрепа и видими резултати за гражданите”. “В противен случай ще бъде много трудно за сръбското правителство да се противопостави на растежа на евроскептицизма у дома”, добави Дачич.

Прочетете повече тук.

(EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

ЕС планира санкции срещу Додик, твърди австрийски дипломат. Брюксел подготвя нови санкции срещу сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, заяви австрийският дипломат и бивш върховен представител в БиХ Волфганг Петрич в ексклузивно интервю за сараевския всекидневник Dnevni Avaz. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ПОДГОРИЦА

Серия от атаки. Черна гора е изправена пред серия от атаки в страната и чужбина чрез откритата връзка на църквата (Сръбската православна църква) с националистически дейности, насочени към разрушаването на правовия ред и отричането на гражданския и мултиетническия характер на черногорската държава, заяви президентът Мило Джуканович.

Относно спора с църквата за Закона за религиозната свобода, Джуканович заяви, че Черна гора не е в Средновековието, когато църквата е била над държавата. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

ЕБВР дава тласък на пазара на търговията на дребно в Косово. Потребителите в Косово ще се възползват от разширяването на Viva Fresh, водещия търговец на дребно в страната, подкрепен с 10 милиона евро финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Средствата ще финансират разкриването на нови магазини в страната и в съседна Северна Македония като подпомогнат растежа и развитието на пазара за търговия на дребно в Косово и на други места в Западните Балкани.

ЕБВР е инвестирала в Косово над 395 милиона евро чрез 65 проекта от началото на дейността си в страната през 2012 г. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***