Лидерите на Г-20 не се разбраха за климата преди срещата в Глазгоу

G20.org

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света се споразумяха в събота, 30 октомври, за въвеждането на глобален минимален данък за едрия бизнес, но не и за наболелия въпрос, свързан с изменението на климата.

По време на двудневната среща на върха на Г-20 в Рим блокът одобри историческо споразумение, според което мултинационалните компании ще бъдат облагани с минимум 15% данък, обяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която присъства на преговорите.

Постигнатото споразумение „ще сложи край на вредната надпревара към дъното на корпоративното данъчно облагане“, каза тя.

Планът за реформа, който вече има подкрепата на почти 140 държави, има за цел да сложи край на практиката големите корпорации като Apple и Alphabet, в който влиза Google, да избягват данъци в страни с ниски данъчни ставки.

Консенсус за колективния ангажимент за изменението на климата обаче по време на ключовата конференция COP26, която започна в Глазгоу, до момента не е постигнат.

Домакините Италия убедиха лидерите на Г-20 да подкрепят целта на ООН за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, една от целите на Парижко споразумение за климата от 2015 г.

В окончателното си изявление лидерите на Г-20 се споразумяха за „смислени и ефективни“ действия за ограничаване на глобалното затопляне и постигане на нетни нулеви емисии „до или около средата на века“. Те също така се ангажираха да предприемат допълнителни действия за борба с климатичните промени до края на десетилетието, но бяха лаконични за това как ще изпълняват тези обещания.

Лидерите на Г-20 се ангажираха да увеличат финансирането за климата за развиващите се страни, но не дадоха повече подробности или срокове.

„Видяхме държави, които допреди няколко дни не желаеха да поемат ангажимент, но след това позициите ни се сближиха“, каза Драги на заключителна пресконференция, като отхвърли критиките от страна на климатичните активисти, че лидерите на Г-20 не са постигнали съществен напредък.

„Лидерите на Г-20 поеха съществени ангажименти… Лесно е да се предлагат големи цели. Много, много по-трудно е реално да ги изпълним“, добави той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира в Туитър в неделя, че срещата на върха на Г-20 го е разочаровала, но не е убила надеждите му.

Лидерите на страните от Г-20, много от тях на различни етапи в икономическото си развитие, все още не са постигнали консенсус за друга основна цел, а именно намаляване на нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г.

Представител на E3G, мозъчен тръст в сферата на климата, посочи, че срещата на страните от Г-20 е внесла „инерция“ на срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу. Лидерите се съгласиха да прекратят международното финансиране, свързано с въглищата тази година, следвайки подобни ангажименти от страна на Г-7, Южна Корея, Япония, Китай и ОИСР.

„COP26 трябва да превърне това политическо обещание в договор“, коментира Ник Мейби, главен изпълнителен директор и съосновател на E3G.

„Сега е времето, в което можем да се опитаме да превърнем мъглявите цели от Париж в твърди ангажименти за намаляване на емисиите, ограничаване на броя на автомобилите, използването на въглищата и т.н.“, посочи британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на конференцията COP26 в Глазгоу.