Лидерите на ЕС предупредиха, че са възможни и по-строги правила за пътуване

Председателят на Съвета Шарл Мишел по време на видеосрещата на 21 януари 2020 г. [Council Newsroom]

Лидерите на Европейския съюз силно обезкуражиха европейците в четвъртък, че скоро ще имат възможност да пътуват свободно. Те предупредиха, че по-строги ограничения върху пътуванията могат да настъпят до дни, ако усилията за ограничаване на коронавируса не успеят.

Председателите на Еврокомисията и Съвета и Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предупредиха за тази възможност след четиричасова среща на върха по видеовръзка с правителствените ръководители на 27-членния блок, фокусирана върху отговора на втората вълна на пандемията.

Тонът на спешност се подхранваше от страховете от разпространението на силно заразни нови щамове на вируса, които биха могли да увеличат драстично и без това високия процент на заразените. Това ще се окаже пагубно за болниците, както се случва в бившата членка на ЕС Великобритания.

“Всички несъществени пътувания трябва да бъдат силно ограничени както в рамките на страната, така и, разбира се, през границите“, каза фон дер Лайен по време на пресконференция.

Мишел, подчерта: “Вероятно ще е необходимо да се предприемат допълнителни ограничителни мерки, за да се ограничат несъществените пътувания и това е курсът, който предприемаме.“

По-нататъшната координация по този въпрос ще бъде осъществена в “следващите дни“. Те добавиха, че ЕС иска да избегне повторение на разгара на първата вълна през март миналата година, когато няколко държави-членки изпаднаха в паника и затвориха едностранно националните граници, предизвиквайки икономически хаос.

“Най-важно  е да поддържаме функционирането на единния пазар“, каза фон дер Лайен, за да могат работниците и товарите да продължат да преминават границите.

Европейският съюз е “една епидемиологична зона“, каза тя.

Тъмночервени зони

Горещите точки на заразяване с COVID-19 в Европейския съюз ще бъдат обозначени като “тъмночервени“ зони, а пътниците от тези райони ще трябва да направят тест преди заминаването и да се подложат на карантина, каза фон дер Лайен.

“Тъмночервената зона би показала, че в на това място вирусът циркулира на много високо ниво“, каза тя и добави, че “на хората, пътуващи от тъмночервени зони, може да се наложи да направят тест преди заминаването, както и да се подложат карантина след пристигане. ”

Тази система ще се прилага за пътувания в рамките на ЕС, каза тя.

„Ще удържим вируса само ако имаме целенасочени мерки, а не излишни правила като цялостно затваряне на граници, което би навредило сериозно на икономиката ни, но не би ограничило особено разпространението на вируса.“

Засилване на тестването

За да се избегне затварянето на границите в рамките на блока в свободната шенгенска зона, тестовете трябва да бъдат засилени, съгласиха се лидерите.

От неделя всеки, който пристига извън ЕС, ще му се наложи да направи тест за Covid-19 преди заминаването, каза фон дер Лайен.

В рамките на общността някои държави ще изискват предварителни тестове за трансгранични пътувания, които не попадат в основни категории като работници и шофьори на камиони.

От неделя Франция ще изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди отпътуването за повечето пристигащи, каза президентът Еманюел Макрон пред Европейския съвет.

В изявление от кабинета на Макрон се казва, че “някои от европейските му колеги” също са избрали този подход.

Разпространение на новия щам в Португалия

Срещата на върха подкрепи по-широкото използване на антигенни тестове. Тези тестове, често използващи проби от слюнка, са по-евтини и по-бързи – макар и по-малко надеждни от PCR тестовете.

Срещата на върха в четвъртък започна точно когато Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че има “много висока“ вероятност по-заразни варианти да се разпространят в Европейския съюз.

Тези мутации, които се появиха във Великобритания, Южна Африка и Бразилия, вече наложиха забрани или ограничения за пътуващите от тези страни.

Белгия, която се намира между Германия, Франция и Нидерландия, настоя за “временно“ затваряне през периода на ваканциите през февруари.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също изрази подкрепа “за по-строг контрол на влизането и изисквания за тестване, за да не се допускат вирусни мутации“.

Засега новите варианти остават малка част от общите случаи в по-голямата част от ЕС. Но Португалия служи като ранно предупреждение за това, което може да предстои.

Правителството в Лисабон разпореди училищата да бъдат затворени за две седмици поради бързото разпространение на британския вариант, който според министър-председателя Антониу Коща представлява 20% от инфекциите и може да достигне 60% още през следващата седмица.

Въпреки че няма индикации, че новите варианти са по-смъртоносни, имаше опасения, че по-бързото им разпространение може да претовари капацитета на болничната интензивна терапия.

Сертификати за ваксина

След разочароващо бавен старт на ваксинацията в ЕС, Европейската комисия настоява за по-голяма скорост от държавите-членки.

Надеждата е скоро да бъдат одобрени още ваксини, не само  тези на BioNTech / Pfizer и Moderna, които се инжектират в момента. Така ще бъде изпълнена целта да бъдат ваксинирани  70% от възрастните хора  в ЕС преди септември.

Лидерите обсъдиха и предложението за въвеждане на сертификати за ваксини. Това е много важно за страни като Гърция, за да спасят туризма си.

Но лидерите на ЕС решиха, че е твърде рано и остават твърде много въпроси, за да може такъв сертификат да се използва като нещо повече от здравна карта.

Борисов: Готови сме и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация

Българският премиер Бойко Борисов изрази увереност по време на срещата, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключително либерални на фона на останалите държави.  

Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява “по най-разумния и балансиран, правилен начин”, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

“Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал”, добави още Борисов. 

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът посочи, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

“Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение“, обясни той.