Лидерите на ЕС готови за Брекзит след победата на Джонсън

Ирландският премиер Лео Варадкар (в центъра, във фокус), на първия ден на срещата на върха на 12 декември 2019 г. [Council Newsroom]

Европейските лидери ще натоварят Мишел Барние в петък (13 декември) да води преговорите за бъдещите отношения с Великобритания, след като очевидната победа на премиера Борис Джонсън откри възможността за Брекзит според условията на споразумението с ЕС.

Някои от лидерите на срещата на върха на ЕС в Брюксел вече изразиха облекчение, тъй като предварителните резулати сочат, че Джонсън ще разполага с работещо парламентарно мнозинство, което ще осигури „нормален“ Брекзит на 31 януари.

“Ще изчакаме и ще видим какви ще бъдат официалните резултати, но утре ще имаме силно послание”, заяви късно в четвъртък домакинът на срещата и нов предсeдател на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Готови сме за следващите стъпки и ще видим дали е възможно британският парламент да приеме Споразумението за оттегляне и да вземе решение“, каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен се съгласи, като добави, че Брюксел ще поздрави победителя и ще работи бързо за изготвяне на мандат за търговското споразумение с Обединеното кралство след Брекзит.

Френският министър по европейските въпроси Амели де Моншален заяви, че – ако бъде потвърдено – резултатите ще зарадват президента Еманюел Макрон, който отдавна иска Лондон да ратифицира споразумението за Брекзит и да напусне съюза на 31 януари, както е планирано.

„Ако предварителните резултатите се потвърдят, това значи ясно мнозинство, нещо, което липсваше в Обединеното кралство от няколко години“, каза тя.

„Не ми е работа да изразявам облекчение или притеснение, но заедно с президента ние от няколко месеца казваме:„ Имаме нужда от яснота “.

Лидерите на ЕС имат текст за Брекзит, готов да бъде приет в петък в края на двудневната среща на върха.

Те ще призовават за „възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство“, като същевременно ще предупредят, че „бъдещите отношения трябва да се основават на баланс между права и задължения и да осигурят равнопоставени условия“ по отношение на бизнес и търговските правила.

Те също така ще поискат от Европейската комисия да представи „проект за цялостен мандат за бъдещи отношения с Великобритания веднага след оттеглянето ѝ“.

Докато Барние ще ръководи търговските преговори, лидерите ще следят процеса отблизо и „ще предоставят допълнителни насоки, ако е необходимо, напълно съобразени с най-добрия интерес на ЕС и с цел постигане на резултат, който е справедлив за всички държави-членки и в интерес на нашите граждани”.

Ирландия е страната, която има най-големи притеснения, заради сухопътната си граница с обединеното кралство.

Пристигайки на срещата на върха в четвъртък, ирландският премиер Лео Варадкар не се изказа в подкрепа на обещанието на Джонсън да „осигури Брекзит“, но подчерта необходимостта от ясно решение.

„Представям си, че повечето премиери и президенти ще стоят будни цяла нощ, за да следят резултатите, така че всички сутрин ще сме малко мрачни“, каза той пред журналисти преди срещата на върха.

„Очевидно е, че това е изцяло решение е хората от Обединеното кралство да избират каквото и правителство искат, и просто се надявам резултатът да е ясен, така че да знаем накъде ще отидем през следващите няколко месеца“.

Борис Джонсън не участва в срещата на върха, като делегира правата си на Шарл Мишел. За първи път в историята на ЕС среща на върха съвпада с провеждането на избори в страна-членка.