Лидерите на ЕС ще обсъдят недостига на ваксини и ограниченията

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на ЕС по време на виртуална среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, Белгия, 29 октомври 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят в четвъртък заплахата от новите щамове на коронавируса, чието разпространение рискува да попари надеждата, че ваксините бързо ще сложат край на пандемията в Европа.

Лидерите ще проведат среща на върха чрез видеовръзка, за да се предпазят от заразяване, “за повишаване на политическата информираност за сериозността на ситуацията с новите мутации на вируса“, каза представител на ЕС.

Вирусните мутации, които се появиха във Великобритания, Южна Африка и Бразилия, разтревожиха европейските институции заради по-бързото им разпространение, което наложи забрани или ограничения за пътуващите от тези страни.

И все пак, тъй като тези варианти в момента са малка част от общите случаи в ЕС, лидерите смятат, че  активната ваксинация може да реши проблема.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че скоро блокът ще разшири ваксините извън тези на BioNTech/Pfizer и Moderna, с които ще бъдат имунизирани 70% от възрастните хора в ЕС до края на лятото, най-вероятно до края на август.

“Това е изпълнимо, но трябва да бъдем амбициозни, защото хората това очакват“, каза тя в сряда.

В същото време държавните и правителствени ръководители на ЕС трябва да управляват очакванията на 450 милиона души, колкото е населението на общността.

В писмо, получено от EURACTIV, министър-председателите на Австрия, Чехия, Дания и Гърция призовават председателя на Съвета Чарлз Мишел за ускоряване на разрешителното за ваксината на AstraZeneca, както и за по-бързото доставяне на дози от вече одобрените доставчици на ваксини BioNTech / Pfizer и Moderna.

Лесна за употреба и евтина като цена, ваксината на AstraZeneca се възприема като много добър вариант от няколко държави-членки. Но засега се използва в Обединеното кралство, а в съюза все още не е разрешена.

Разпространението на ваксините в Европейския съюз е разочароващо бавно в сравнение със Съединените щати, Израел и други страни. Проблемът се усложнява и заради недостига на дози от BioNTech / Pfizer.

Има и големи групи хора, особено в страни като Франция, които се колебаят да бъдат ваксинирани.

И докато мнозина се надяват, че имунизациите скоро ще сложат край на ограниченото пътуване, тестовете, вечерния час и домашните карантини, служители на ЕС и дипломати предупреждават Европа да не отменя ограниченията твърде рано.

В блока вече бяха регистрирани 297 500  смъртни случая повече между март и октомври 2020 г. в сравнение със същия период през предходните три години, според статистическата служба на Евростат.

Данните от последната вълна, която достигна своя връх през ноември/декември, все още не са обобщени.

Въпреки че няма индикации, че новите щамове са по-смъртоносни, има опасения, че могат да заразят повече хора и да претоварят болничния капацитет за интензивно лечение.

Ще има ли сертификати за ваксини?

Сертификатът за ваксинация трябва да служи като доказателство за безопасност и да отмени определени изисквания на вътрешните граници на ЕС, заяви министърът на вътрешните работи на Португалия Едуарду Кабрита.

Предложението за сертификат за ваксинация беше внесено наскоро от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, за да улесни пътуванията в ЕС.

Тази идея не беше приета добре от всички. Франция, която изостава с ваксинацията, е враждебна към идеята за ваксинационни сертификати или паспорти.

Дипломат от ЕС заяви, че увеличаването на случаите на британския щам означава, че  “може да се наложи да предприемем допълнителни мерки, временно ограничаващи свободата на движение в рамките на ЕС“. Той добави, че идеята за използване на сертификати за ваксини като форма на паспорт за пътуване е едва в ранните етапи на обсъждане.

“Дискусията за сертификатите е в ход, но мисля, че има още много въпроси, на които трябва да се отговори. На първо място, не знаем дали хората, които са били заразени и са се излекували,  все още могат да заразят други хора “, каза дипломатът от ЕС.

Представители на ЕС добавиха, че всяко движение в тази посока се нуждае от яснота, за да не се окаже, че Европа е разделена на малцинство, което може да пътува и да яде навън, докато останалите остават ограничени.

На срещата на върха трябваше да се обсъдят гаранциите, че сертификатите за ваксинация се признават във всички страни от ЕС, както и за провеждането на антигенни тестове, които са по-евтини и по-малко инвазивни, но по-малко надеждни от PCR тестовете.

Междувременно ЕС ще трябва да ускори геномния анализ на вирусни проби, за да открие разпространението на новите варианти.

Основна цел за лидерите на срещата на върха е да гарантират продължаването на работата на свободната шенгенска зона, дори и с добавените ограничения.

Това ще изисква хармонизация на правилата, изискващи отрицателни тестове за Covid-19 преди качване на полети в рамките на ЕС и общи карантинни стандарти за продължителността и изключените категории пътници.