Лидерите на 23 държави подкрепят създаването на международен договор за пандемии

Идеята за договор, който ще осигури универсален и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностика при пандемии, беше представена от председателя на Европейския съюз Шарл Мишел на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година. [EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU]

Във вторник (30 март) лидерите на 23 държави и Световната здравна организация подкрепиха идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването като пандемията от коронавирус.

Идеята за такъв договор, който ще осигури универсален и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностика при пандемии, беше представена от председателя на Европейския съюз Шарл Мишел на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година.

Във вторник идеята получи официалната подкрепа на лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Холандия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

“Ще има други пандемии и други извънредни ситуации в здравеопазването. Нито едно правителство или международна организация не може да се справят сами с тази заплаха”, написаха лидерите в обща статия.

“Вярваме, че държавите трябва да работят заедно за сключването на нов международен договор за готовност и отговор при пандемия”, казаха те.

Основната цел на такъв договор би била да се засили устойчивостта на света на бъдещи пандемии чрез по-добри системи за предупреждение, обмен на данни, проучване, производство и разпространение на ваксини, лекарства, диагностика и защитно облекло, пишат те.

В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен мащаб.

“Убедени сме, че като лидери на държави и международни организации е наша отговорност да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от COVID-19”, пишат лидерите.