Лидери от ЕС посещават Либия, за да подкрепят новия път на страната

Временният министър-председател на Либия Абдул Хамид Дбейба и италианският премиер Марио Драги по време на прием в кабинета на премиера в Триполи, Либия, 6 април 2021 г. [Stringer / EPA / EFE]

Премиерите на Италия и Гърция във вторник се присъединиха към нарастващия брой чуждестранни лидери, които решиха да посетят Либия, която се стреми да излезе от десетилетие на следреволюционен хаос.

Италианецът Марио Драги, чиято държава беше бивша колониална сила в северноафриканската държава, пристигна за  преговори в столицата Триполи. Това е първото му пътуване  в чужбина от встъпването му  в длъжност в средата на февруари.

“Това е уникален момент за Либия“ с ново правителство на единството, каза Драги на пресконференция с временния премиер Абдул Хамид Дбейба.

Кабинетът на Дбейба се надява да обедини противопоставящите се сили в страната, най-вече двата основни лагера, които са подкрепяни от чужди сили. Богатата на петрол Либия изпадна в хаос след свалянето от власт и убийството на лидера Муамар Кадафи при бунт през 2011 г. Страната е разделена на две между враждуващи правителства, всяко от които е подкрепяно от различни чужди държави. “Либийска национална армия”  е поддържана от Египет, Обединените арабски емирства и Египет, а Преходният национален съвет – от Турция и Катар.

Миналият парламент потвърди, че Дбейба ще ръководи Либия до изборите на 24 декември.

“Предпоставката за смелостта да продължим напред е прекратяването на огъня и стриктно спазване на примирието“, каза Драги, като се позова на споразумението от октомври, което позволи да се проправи път за преходното правителство.

Драги каза, че е време “да възстановим старото приятелство“. Италианският премиер подчерта, че посолството на Италия се гордее с факта, че е останало “единствената“ западна дипломатическа мисия, която остава отворена през “всички дълги години на конфликт“, който последваха след революцията в Либия през 2011 г., която свали диктатора Муамар Кадафи.

Миграция и морски граници

Италия е основен търговски партньор за богатата на петрол Либия, където енергийният гигант Eni е ключов играч.

Драги също изрази “удовлетворение“ от мисиите на Либия за прихващане и спасяване на мигранти,  които се опитват да достигнат бреговете на Италия, на около 300 километра на север през Средиземно море.

Либия е основен път на мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, а бизнесът на трафикантите процъфтява заради беззаконието, което настъпи в страната слез свалянето от властна Кадафи.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също пристигна във вторник в Триполи, за да отвори отново посолството на страната си по примера на Франция и Малта.

Той каза, че ще последва отваряне на гръцко консулство във втория град Бенгази, в източната част на страната.

“Развитието на събитията през последното десетилетие ограничи икономическите ни отношения, но присъствието на гръцки предприемачи в Либия никога не е било прекъсвано“, каза Мицотакис на съвместна пресконференция с  Дбейба.

“Когато ситуацията се стабилизира, интересът се върна”

По време на конфликта в Либия Атина подкрепи базираните в Източна Либия сили на Халифа Хафтар, след като признатото от ООН правителство на националното съгласие подписа спорно морско споразумение с Турция през 2019 г.

Атина яростно се противопоставя на сделката с Анкара, която претендира за голяма част от Средиземно море, където планира да проучва находища на газ. Тази сделка е в противоречие и с претенциите на Кипър.

Мицотакис каза, че “този нов етап в нашите отношения ще ни позволи да коригираме и изтрием грешките, допуснати в близкото минало“.

Той призова за „отмяна на незаконните споразумения между държавите, въпреки че е сигурен, че нямат никаква правна стойност“.

Напрежението между Атина и Атина се засили, след като стана ясно, че в в оспорваните води на Източното Средиземноморие има големи находища на газ. Освен това Гърция обвинява Турция, че вода агресивна външна политика в Северна Африка и Близкия изток.

Във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който миналата седмица беше в Триполи и предложи подкрепа от ЕС, беше и в Анкара, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на първата им среща за годината с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“Национално помирение“

Междувременно Дбейба заяви, че Либия е “готова да създаде съвместни комисии с Гърция, които да възобновят дискусиите по демаркацията на морските граници и да определят изключителната икономическа зона за всяка държава между Крит и Либия”.

“Ние подчертаваме значението на всички споразумения, способни да доведат до подходящи решения, като същевременно запазим правата на Либия, Гърция и Турция“, добави той.

Временният премиер също призова европейските държави да отворят отново въздушното пространство за либийски самолети.

Към момента нито една чуждестранна авиокомпания не лети до Либия от съображения за сигурност, а международните полети до Тунис, Турция и Египет се изпълняват от либийски компании.

В понеделник премиерът на Малта Робърт Абела посети Триполи, където обяви, че посолството на страната му трябва да бъде отворено отново. Той обеща, че въздушните връзки “също ще бъдат възстановени“.

Посещението на европейските лидери в Либия дойде, след като ръководителят на президентския съвет на страната Мохамад Юнес Менфи обяви, че е учредена Комисия за национален компромис, която ще спомогне за установяването на обществения мир в страната.

Менфи заяви че е била направена една дългоочаквана стъпка която ще наложи мира в Либия и ще спомогне за разрешаването на проблемите в либийското общество.

Комисията е упълномощена “да обединява либийците и да предоставя справедливост“.

Специалният пратеник на ООН Ян Кубис заяви, че комисията се надява да “насърчава единството, толерантността, справедливостта, правата на човека и да възстанови социалната структура“.