Лидерът на босненските сърби: По дяволите санкциите на САЩ!

Додик каза, че това ще бъде неговият отговор на всички, които го заплашват със санкции. [EPA-EFE/ FEHIM DEMIR]

Сръбският член на правителството на Босна и Херцеговина, Милорад Додик, разкри подробностите за срещата с американския пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар. Той първоначално каза, че срещата „не е за обществеността“. Според стенограмата, която Додик оповести, той е казал пред Ескобар, че „новите санкции за Балканите не са само за тези, които политически възпрепятстват напредъка, но и за тези, които се възползват от това“.

„Майната им на санкциите. Вече минах през това. Ако искате да говорите с мен, спрете да ме заплашвате“, добави Додик.

На пресконференция след срещата, на която прочете част от стенограмата, Додик заяви, че това ще бъде неговият отговор на всички, които го заплашват със санкции.

„Отговорих много точно и ясно“, подчерта политикът и отбеляза, че е имал „неприятен разговор“ с американския дипломат.

Ескобар разговаря с Додик дни след като сръбският лидер обяви възможността за отделяне на региона в рамките на шест месеца, освен ако някои от решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина за Република Сръбска не бъдат отменени.

Позицията на САЩ е, че „заплахите за отцепване и отмяна на реформите на институциите на държавно ниво противоречат на подписаните споразумения и не предлагат на гражданите на Република Сръбска нищо друго освен изолация и икономически проблеми“, е заявил Ескобар пред Додик, пише на официалната страница на посолството на САЩ в Tуитър.

Додик е в т. нар. „Черен списък“ на Министерството на финансите на САЩ от 1 януари 2017 г. заради възпрепятстването на Дейтънското мирно споразумение и оспорването на решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Към днешна дата санкциите срещу лидера на босненските сърби не са премахнати.