Литва твърди, че Беларус помага на мигранти от Близкия изток да преминават границата

Литовският премиер Ингрида Шимоните в Европейската комисия, 3 юни 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Премиерът на Литва смята, че Беларус стои зад увеличението на нелегалната имиграция в страната през последните седмици. Тенденцията се забелязва след заплахата на Александър Лукашенко, че вече няма да пречи на мигрантите да преминават западната граница на страната.

На 26 май президентът на Беларус Александър Лукашенко направи това изявление в парламента, в отговор на наложените от ЕС санкции.  ЕС санкционира Беларус заради принудителното кацане на самолет на Ryanair в Минск, на борда на който беше беларуският дисидент Роман Протасевич.

„Това не е […] просто епизод на нелегална имиграция, какъвто наблюдаваме по другите граници на ЕС“, заяви премиерът Ингрида Шимоните, във вторник (15 юни).

„Имаше заплахи от г-н Лукашенко, който се закани на ЕС, че ще бъде залят с наркотици и мигранти. И ето – няколко седмици по-късно наблюдаваме бързо нарастване на хората, които преминават границата нелегално“.

От пресслужбата на президента на Беларус не отговориха на искането за коментар.

От 3 юни насам, Литва е задържала 198 мигранти, преминаващи през 679-километровата граница с Беларус. За последните 12 дни са задържани толкова хора, колкото за предходните пет месеца.

В периода 2017-2020г. страната приема не повече от 90 мигранти годишно.

На европейските превозвачи беше казано да летят около Беларус, като на беларуската националната авиокомпания дори беше забранено да лети над ЕС, след принудителното кацане в Минск.

„Преди хващахме тълпи от мигранти – сега, забравете, сами ще си ги хванете“, закани се Лукашенко на страните от ЕС.

В понеделник журналистът Роман Протасевич се появи на пресконференция в Минск, заявявайки, че се чувства добре и не е бил бит. Според опозицията това е поредната принудителна публична изява.

Във вторник десетки големи палатки с отопление стояха празни насред боровата гора в литовския център за мигранти в Рукла. През уикенда армията е построила центъра, за да направи място за 350 нови мигранти и да утрои капацитета на съоражението.

Повечето от мигрантите са от Ирак, но също и от Иран, Сирия, Турция и Египет.