Литовските депутати искат европейски санкции срещу “готвача на Путин”

Литовските депутати разследват и защо частен самолет, собственост на Пригожин, кацна във Вилнюс по-рано през януари. [EPA / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ВИЛНЮС

Литовските депутати искат европейски санкции срещу “готвача на Путин”. Депутатите в литовския парламент настояват Евгений Пригожин, по прякор “готвачът на Путин”, да бъде включен в списъка със санкции на ЕС. Пригожин е свързан с руската частна военната компания “Вагнер”, с дейност в Украйна, Сирия и в няколко африкански страни, съобщи Baltic News Service (BNS). Прочетете повече тук.

///

БЕРЛИН

Десен екстремизъм. В отговор на стрелбата в Ханау, при която загинаха 11 души в сряда (19 февруари) – в един от най-черните примери на крейнодесен екстремизъм от обединяването на Германия насам – редица германски лидери осъдиха расизма  и екстремизма. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Макрон за бюджета на ЕС. На извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък (20 февруари) френският държавен глава заяви, че ще отдели “колкото време е необходимо” за постигане на “амбициозно споразумение”.  Прочетете повече от EURACTIV Франция има повече.

///

БРЮКСЕЛ

Карнавал прераства в дипломатически спор. Израелският външнен министър Израел Кац призова Белгия “да осъди и забрани” карнавала в Аалст заради “антисемитска проява”, както я нарече в Туитър. Ежегодният карнавал на Аалст беше изваден от списъка за културно наследство на ЮНЕСКО през декември миналата година след обвинения в антисемитизъм, след като един от шестващите плакати показа карикатури на православни евреи с криви носове и пръсти, пазещи сейф. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Разследващите органи разкриват възможна схема за укриване на дарения отПартията на свободата на Австрия”. В тайно записано “видео от Ибиса”, което предизвика оставката на тогавашния вицепремиер Хайнц-Кристиан Щрахе (Партията на свободата на Австрия), политикът споменава за метод за укриване на дарения, чрез който дарителите могат да прехвърлят средства на асоциации без официално обвързване с партийни организации. В тези организации работят лица, свързани с “Партията на свободата на Австрия”, които пренасочват парите към тях.

Разследващите са открили четири асоциации, оглавявани от служители, близки до членовете на партията, които са получили големи суми от компании, включително и от  производителя на оръжие Steyr Arms. Според разследващите, Щрахе активно е търсил дарители, въпреки че асоциациите нямат официални връзки с него или с партията. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Лоши новини за Свидетелите на Йехова. Според финландската имиграционна служба молбите на 90% от 200 свидетели на Йехова, дошли от Русия през 2017 г, за да кандидатстват за убежище във Финландия, са били отхвърлени. Нарастващ брой свидетели на Йехова са депортирани обратно в Русия, а ситуацията на останалите е все още неизяснена. Защо свидетелите на Йехова напускат Русия? Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Европейският орган за безопасност на храните ще задържи британските експерти въпреки Брекзит. Европейският орган за безопасност на храните ще задържи британските експерти сред служителите си въпреки Брекзит, защото науката не признава граници “и искаме най-добрите служители”, заяви директорът на европейския регулатор на храните в ексклузивно интервю. “Имаме около 22 служители от Обединеното кралство, които ще продължат да работят за нас”, посочи Бернхард Урл. Прочетете цялото интервю тук.

///

ДЪБЛИН

Доклад на ирландската комисия за защита на данните. Вчера излезе докладът на ирландската комисия за защита на данните за 2019 г., в който подробно се описва работата на регулатора за първата пълна календарна година от въвеждането на Общия регламент за защита на данните (GDPR). Кореспондентът на EURACTIV в дигиталната сфера Самюъл Столтън разглежда главните констатации в доклада.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Среща с Ренци. Премиерът на Италия Джузепе Конте прие молба за среща с лидера на “Вива Италия” Матео Ренци. “Вратата ми е винаги отворена, ще се срещнем следващата седмица”, заяви премиерът при пристигането си на срещата на върха на ЕС. След срещата с Матео Ренци, Джузепе Конте ще представи Програма 2023 пред парламента, включваща поредица от приоритети, които имат за цел да възродят икономиката на Италия. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Испанският премиер и каталунският президент ще се срещнат следващата сряда. След като испанският премиер Педро Санчес предложи да се срещне с каталунския сепаратистки лидер Ким Тора за провеждане на двустранни разговори в понеделник (24 февруари), които Тора отказа поради “пълен график”, двамата окончателно се договориха да се срещнат следващата сряда (26 февруари) , за да обсъдят “политическата криза” в Каталуния, съобщи EFE, партньорът на EURACTIV.

Това ще e първият кръг от срещи в контекста на Mesa de Diálogo (масата за преговори) между Мадрид и каталунската регионална изпълнителна власт.

///

Нов бюджет. Управляващото коалиционно правителство на Социалистическата партия и Unidas Podemos (“Заедно можем”) ще разчита на подкрепата на каталунските сепаратисти, главно от Републиканската левица на Каталуния.

Одобрението на новия бюджет, което вероятно ще се случи след лятото, е от ключово значение за политическото оцеляване на Санчес, тъй като сегашното правителство функционира благодарение на удължаването на срока за бюджета, прието от предишното правителство на бившия консервативен премиер Мариано Рахой от Народната партия. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ЛИСАБОН

Първа стъпка към декриминализирането на евтаназията. В четвъртък (20 февруари) португалският парламент одобри пет законопроекта за декриминализацията на евтаназията, първата стъпка в законодателния процес за декриминализиране на медицинско подпомаганата смърт в Португалия. След като парламентарната комисия съгласува окончателния текст, той ще бъде подложен на гласуване от всички 230 депутати в парламента. (Lusa.pt)

///

АТИНА

Гръцкият премиер разочарован от планираните съкращения в ОСП. Вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се противопостави на намаленото финансиране по кохезионната политика и по общата селскостопанска политика (ОСП): “Тези политики допринесоха за оставането на Гърция в еврото”, заяви той и добави, че ОСП е изключително важна за Гърция. Мицотакис определи като “грешка” и плановете за намаляване на финансирането за справяне с миграционната криза, като каза, че те не отразяват очакванията на европейските граждани за постоянно решение на проблема. (Сарантис Михалопулос | EURACTIV.com)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Изход от ЕСПЧ? Унгария трябва да обмисли прекратяването на юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека над страната и оттеглянето от Европейската конвенция за правата на човека (ЕСПЧ), според Имре Вейки, заместник-председател на управляващата коалиционна Християндемократична народна партия. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

До момента Унгария е усвоила 239 милиона евро от заема в размер на 10 милиарда евро, взет от Русия за модернизиране на атомната електроцентрала в Пакш. В отговор на запитване от опозицията, заместник-министърът на икономиката и държавен секретар по парламентарните въпроси и данъчното облагане Андраш Талай заяви, че “по-голямата част” от тези пари вече са били погасени, което означава, че Унгария е взела заем с по-добри условия за рефинансиране на руския кредит. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ВАРШАВА

Повече европейски данъци? “Дигиталният данък като източник на собствени приходи, данък върху единния европейски пазар или данък върху въглеродния отпечатък са инициативи, които заслужават да бъдат обмислени”, заяви полският премиер Матеуш Моравецки при пристигането си на срещата на върха за бюджета на ЕС в Брюксел. След натиск на САЩ миналата година, Полша оттегли плановете си за въвеждане на дигитален данък, но ситуацията остава неясна и до днес. По време на срещата на върха в Брюксел Полша ще се бори за по-малки съкращения в земеделските и кохезионните фондове. (Лукаш Гадзала| EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Китайски заплахи. Чешкият външен министър Томаш Петричек възрази срещу писмото на китайското посолство, изтекло по-рано тази седмица, което заплаши покойния председател на Сената Ярослав Кубера в отговор на плана му да посети Тайван. “Чешките компании, които имат икономически интереси в Китай, ще платят за посещението”, се казва в писмото.

След внезапната кончина на Кубера през януари, писмото беше намерено от неговия наследник на поста, който посъветва външния министър да призове китайския посланик, като подчерта, че “това не е често срещана форма на дипломатическа комуникация, но въпреки това дипломацията не трябва да се извършва публично”, затова не може да направи допълнителен коментар, според цитат на Aktuálně.cz. (Lukáš Hendrych | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

С приятели като тези… “Все още не съм чел мандата, но мисля, че първият приоритет на Словакия е земеделието и развитието на селските райони”, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш в първия ден на срещата на върха на ЕС (20 февруари). Изказването може да е изненада за премиера Петер Пелегрини, който пристигна по-късно в Брюксел, заради участието му в един от главните предизборни телевизионни дебати. Основният приоритет на Словакия е кохезионният фонд, а не селското стопанство. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Туристическа такса за Airbnb: Според новите разпоредби, приети от парламента, апартаментите и стаите за гости за краткосрочен наем ще трябва да плащат туристическа такса на общините, която засяга и имоти, наети чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking.com. (Dnevnik.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Двама словенци с коронавирус. Двама словенски граждани, поставени под карантина на крузния кораб “Диамантената принцеса” в Йокохама, се завърнаха у дома в четвъртък, където отново ще бъдат под карантина. Други двама словенски граждани остават на кораба, чакайки да бъдат върнати в страната. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

Група от 51 евродепутати предложи законопроект за изменение на закона за концесиите с цел използване на енергийния потенциал на долното поречие на река Сава. Депутатите се стремят да улеснят по-бързото завършване на водноелектрическите централи на долното поречие на  река Сава като премахнат някои законови ограничения, ход срещу който екологични групи бяха категорично против. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БУКУРЕЩ

Назначения на висши прокурори. Президентът Клаус Йоханис е подписал назначаването на нови главни прокурори в Дирекцията за борба с корупцията, Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма и Прокуратурата. Въпреки че Йоханис заяви, че е много доволен от назначенията, гражданското общество реагира хладно на трите предложенията на министъра на правосъдието, а Висшият съдебен съвет даде отрицателното си становище по две от трите кандидатури. (EURACTIV.ro)

///

ЗАГРЕБ

Партийните избори В четвъртък (20 февруари) Томо Медвед министърът на отбраната и кандидат за зам.-председател на Хърватския демократичен съюз отхвърли обвиненията на Миро Ковач, че привържениците му възпрепятстват събирането на подписи за вътрешните избори на партията, насрочени за 15 март. Преди крайният срок Пленкович и неговият екип събраха повече от необходимите подписи, необходими за изборите, но противниковия лагер, воден от Ковач, изглежда се затруднява поради влиятелното лоби на Пленкович.

///

На закрито заседание в четвъртък, правителството внесе предложение в хърватския парламент за освобождаването на главния прокурор Дражен Йеленич, заради скандал във връзка с членството му в масонска ложа. Хърватският премиер и президент на Хърватския демократичен съюз (ХДС) Андрей Пленкович вярва, че скандалът няма да засегне изборния процес в рамките на ХДС. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Джурич и Тачи поздравяват Гренел за новия пост.  В четвъртък (20 февруари) директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич поздрави и пожела късмет на американския дипломат Ричард Гренел по случай назначаването му за изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване. “Това назначение е важна стъпка в кариерата на посланика и затвърждава патриотизма и професионализма му. Късмет!” напиша Джурич в Туитър.

На 20 февруари президентът на Косово Хашим Тачи също приветства назначаването на Гренел. “Чудесен избор от страна на Доналд Тръмп да назначи Ричард Гренел за изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване. Посланик Гренел свърши страхотна работа като специален пратеник на американския президент за диалога между Косово и Сърбия. Пожелавам Ви успех, Рик, в новата Ви мисия да работите за сигурността на САЩ и света”, публикува Тачи в Туитър.

///

В сряда (19 февруари) сръбският член на босненското председателство Милорад Додик наложи вето на официалното посещение на черногорския президент Мило Джуканович в Босна и Херцеговина, което трябваше да се проведе между 2-и и 3-и март. Председателят на председателството Желко Комшич и босненският член Шефик Джаферович гласуваха за удължаване на официалната покана за Джуканович, докато Додик се обяви против. Според прессъобщение Додик нарече решението за покана на Джуканович “разрушително за интереса на образуванието”..

Додик наложи вето и върху решението за приемане на споразумението за статута между БиХ и ЕС относно дейностите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана на територията на БиХ. (EURACTIV.rs betabriefing.com)

///

ПРИЩИНА

Гренел ще продължи да работи за диалога между Сърбия и Косово. Въпреки назначението на поста изпълняващ длъжността ръководител на разузнаването, посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел ще запази ролята си на специален пратеник на американския президент за мирните преговори между Сърбия и Косово, предаде VOA.

По-рано Гренел отрече, че САЩ продължават да подкрепят обмена на територии между Косово и Сърбия. “Фалшиви новини. Аз подкрепям това, за което страните са съгласни – фокусиран съм върху икономическото, а не политическото развитие на въпроса”, написа той в Туитър. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

 

***