Литовски специалисти са атакувани от китайски агенти в LinkedIn

Литовската разузнавателна агенция публикува своя годишен национален доклад.[Shutterstock]

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ВИЛНЮС. Литовските разузнавателни агенции публикуваха своя годишен Национален доклад за оценка на заплахата, оценяващ рисковете за националната сигурност за 2019 г. В доклада се казва, че литовски специалисти са били таргетирани от китайски агенти, представящи се за работодатели в LinkedIn. Докладът предупреждава литовските туристи, пътуващи до Калининград и Санкт Петербург, да внимават за опити за вербуването им, съобщава литовската обществена телевизия LRT.

В доклада се споменава и новата атомна електроцентрала в Беларус, която ще бъде пусната в експлоатация тази година. Тя е само на 50 километра от литовската столица и представлява сериозна заплаха за сигурността. Докладът описва обтегнатите отношения между строителя на централата (руската компания “Росатом”) и беларуските органи за обществена безопасност. Местните власти съобщават, че сигурността е била оставена на втори план. за да се спазят сроковете за строителство. Прочетете повече тук.

///

БЕРЛИН

Лидерът на либералната партия “Свободни демократи призовава за вот на недоверие. На фона на скандала с изборите за регионален премиер на Тюрингия, федералният лидер на либералната партия “Свободни демократи”  Кристиан Линднер поиска в петък от Изпълнителния съвет на партията да проведе вот на доверие в петък (7 февруари). Линднер първо успя да Томас Кемерих, регионален премиер на Тюрингия, да подаде оставка, а след това обяви намерението си да проведе вот на доверие по отношение на себе си. Той каза, че “не може да остане председател на партията, ако дори регионалния клон на партията е в сътрудничество или под зависимост на “Алтернатива за Германия”. Сара Лоутън от EURACTIV Германия проследи събитията.

///

ВИЕНА

Най-голямата австрийска компания за изкопаеми горива е с нов зелен имидж. След като OMV, която е най-голямата австрийска нефтена и газова компания (с 31,5% държавна собственост), публикува резултатите си за 2019 г., нейният изпълнителен директор Райнер Зеле се фокусира върху изменението на климата. Въпреки че в миналото този вид събития служеха за обрисуване на красиви картини за бъдещето на газа и нефта, главният изпълнителен директор на компанията заяви, че OMV “отдавна се пита как компанията може да допринесе за бъдеще с по-малко въглероден диоксид”.

Зеле обяви нов отдел в рамките на OMV, наречен “Нови енергийни решения”, който ще експериментира със соларни паркове, водород и рециклиране на пластмаса в суров нефт. Компанията е увеличила нетните си печалби с 8% през 2019 г. в сравнение с предходната година. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Противоречиво посещение. Основната цел на планираната след седмица среща на фламандския премиер Ян Ямбон с унгарския министър-председател Виктор Орбан е тържественото закриване на изложба на фламандски художници в Будапеща. Въпреки това събитието предизвиква критики от белгийската опозиция. Опасенията са, че срещата може да изпрати погрешен политически сигнал. “Целта на премиера е да развие контакти, които могат да са полезни за Фландрия”, заявиха от кабинета на Ямбон. Въпреки натиска над Будапеща в Европа относно нарушаване на принципите на правовата държава, “зад тази среща не стои никакъв партиен или идеологически интерес”, пише в изявлението. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

Прочетете и интервюто на Сарантис Михалопулос с белгийския здравен министър: “This time Belgium could mine healthcare data instead of coal

///

ДЪБЛИН

Консервативната Fine Gael  на Лео Варадкар се обяви срещу позициите на лявата републиканска Sinn Féin за данъчното облагане и изменението на климата. “Странно е да се срещам с избиратели, които ще гласуват за Sinn Féin, заради по-ниските данъци”, заяви Варадкар вчера (6 февруари) и добави, че Sinn Féin е партия, “противопоставяща се на данъка върху въглеродните емисии”. Проучване преди изборите, публикувано от Irish Times в понеделник (3 февруари), поставя републиканската партия на първо място. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испанският премиер и каталунският президент скоро ще започнат диалог. В четвъртък (6 февруари) испанският социалистически премиер Педро Санчес и регионалният лидер на Каталуния Ким Тора се договориха да започнат двустранен „конструктивен диалог“ за разрешаване на „политическия конфликт“ в Каталуния още през този месец. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

РИМ

Завод на Фиат Крайслер“ е затворен заради коронавируса. Коронавирусът може да постави производството на италиано-американския автомобилен производител „Фиат Крайслер“ (FCA) под риск, защото един от европейските им заводи може да затвори в срок от две до четири седмици, ако китайските доставчици на части не се върнат на работа. „До момента имаме идентифициран един високорисков снабдител“, заяви директорът на FCA Майкъл Манли пред Financial Times. (Джерардо Фортуна)

///

АТИНА

Европейската комисия е отворена за обсъждане на размера на първичния излишък на гръцкия бюджет. Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви в четвъртък, че е готов да обсъди намаляване на целите за първичния излишък от 2021 г. Прочетете повече на Атинско-македонската информационна агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

„Трябва да направим всичко възможно, за да променим предложението за бюджета на ЕС„. „Следващият европейски бюджет е от решаващо значение за нас. Предложен е проект, който въобще не ни харесва. Трябва да направим всичко възможно, за да го променим“, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш на конференция в Братислава. Премиерът защити позицията на по-малките държави-членки на ЕС, като отбеляза, че блокът не се състои само от Франция и Германия. „Имаме силен потенциал, тъй като гражданите ни са трудолюбиви. Ние не сме Франция, където имат съкратена работна седмица“, добави той. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

ВАРШАВА

Моравецки в Брюксел. В четвътък (6 февруари) в Брюксел полският премиер Матеуш Моравецки се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Те обсъдиха преговорите за бюджета на ЕС. Срещите се проведоха на фона на засилването на различията между големите държави, които искат да намалят бюджета и страните от Централна и Източна Европа, като Полша, които са се възползвали досега от политиката на сближаване на ЕС и не искат промяна на средствата в кохезионния фонд. Според Моравецки въпросът за обвързването на европейските фондове със спазването на върховенството на закона е бил второстепенна тема по време на дискусиите. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

Прочетете и коментарът на Георги Готев по темата: „Приятели на корупцията“

///

БРАТИСЛАВА

Експерти от Европол свидетелстват в процеса за убийство на Куциак. По време на процеса по делото за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова, в четвъртък (6 февруари) експерти по цифрова криминалистика от Европол представиха анализа си на шифрованите съобщения, изпратени през приложението Threema, извлечени от телефоните на обвинените в убийството. Това е едно от основните доказателства, уличаващи бизнесмена Мариан Кочнер в поръчката на убийството. Медиите не бяха допуснати в съдебната зала. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

БУДАПЕЩА

Унгария временно затваря граничен пункт, за да спре „керван от мигранти“. Група от няколкостотин души, искащи да влязат в ЕС, се събраха на граничния пункт Келебия-Томпа между Сърбия и Унгария. Унгарските власти затвориха пункта, съобщава MTI в четвъртък (6 март). Групата, която бе наречена „мигрантски керван“, нощува на границата. Сред мигрантите има и деца. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

Унгария и Бразилия работят в тясно сътрудничество в рамките на ООН, за да гарантират, че организацията няма да може да използва елементи от своя Глобален договор за миграция. Това заяви външният министър Петер Сиярто след като се срещна с бразилския си колега Ернесто Араужо. Унгарското правителство не приема договора.  Сиярто и Араужо се съгласиха, че двете страни ще координират усилията си за подкрепа на християните в Близкия изток. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

Срещу 372 000 евро може да се сдобиете с таен бункер на КГБ в Унгария. Бункерът е близо до топлоелектрическата централа „Инота“ (Варпалота, област Веспрем) и струва 372 000 евро. Съоръжението е било използвано от съветските тайни служби и съществуването му е било пазено в тайна в продължение на десетилетия. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

Унгария и други държави членки блокират съвместно изявление на ЕС. Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, заедно с Австрия и няколко други страни-членки на ЕС, се противопоставиха на съвместно изявление на ЕС. Проектът за изявление определя като „залаха“ плана на Тръмп за мир в Близкия изток.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Зелената сделка“ е голям проблем: Зелената сделка е голям проблем за България, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. Борисов уточни, че 60% от електроенергията в България идва от въглищни централи. Той посочи, че според представителите на ЕС проблемите в енергетиката могат да бъдат решени с 14 милиарда евро от следващия европейски бюджет до 2027 г. Това обаче са средствата за инфраструктура, малки и средни предприятия, конкурентоспособност и образование, заяви премиерът. Според Борисов това е основният спор и битката е голяма. (Dnevnik.bg)

Прочетете още: Радан Кънев: Бездействието на София поставя в риск инвестиции за милиарди

///

БУКУРЕЩ

Без промяна в курса. Президентът на Румъния Клаус Йоханис връчи мандат на Людовик Орбан да състави ново правителство, само ден след като кабинетът му бе разпуснат след вот на недоверие. Прочетете повече от Богдан Неагу от EURACTIV Румъния.

///

ЗАГРЕБ

Протести срещу кмета заради спорен градски план. Бурни протести срещу промяна в градското планиране на Загреб се състояха пред общината в Загреб. Протестиращите крещяха „крадец“ по адрес на кмета Милан Бандич. За пореден път опозицията обвини управляващата партия Хърватски демократичен съюз в сътрудничество с Бандич. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Безизходицата продължава. След като президентът Борут Пахор завърши първия кръг консултации с парламентарните партии, той заяви, че ако не се намери решение за правителствената безизходица, ще свика нов кръг консултации. Засега християндемократите (ЕНП), „Модерна центристка партия“ и („Поднови Европа“) подкрепят създаването на ново правителство, докато две трети от населението иска предсрочни избори. В момента Словенска демократична партия (ЕНП) има подкрепата на 18,2% от избирателите, “Листа на Марян Шарец” („Поднови Европа“)  – 16,3%, а социалдемократите и „Левица“ се нареждат след тях с 7,9%. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Вархели: „Брюксел иска да засили връзките със Западните Балкани„. Новата методология на разширяването на ЕС има за цел да засили връзките със страните от Западните Балкани, особено с тези, които вече са започнали преговори за членство в ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели в Белград в четвъртък (6 февруари).

Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

Прочетете още: “Commission tries to breathe new life into EU enlargement“.

(EURACTIV.rs)

///

ПРИЩИНА

ЕС може да размрази диалога Косово-Сърбия. „В настоящия момент ЕС може да предложи повече на Белград и Прищина, отколкото САЩ. САЩ имат влияние върху Прищина и без тях споразумение ще се постигне трудно, но ЕС разполага с нужните механизми и ресурси“, заяви Расим Ляйч, министър на търговията, туризма и телекомуникациите в Сърбия. Той посочи, че диалогът между двете столици ще бъде „в застой“, без „по-сериозния ангажимент от страна на ЕС“.(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ТИРАНА

Албания няма да „плаче пред вратата на Европа“. Албания няма да „плаче пред вратата на Европа“, заяви премиерът Еди Рама пред AFP,. Той коментира, че независимо от решенията, взети в Брюксел, страната не може „да продължи да живее в безпокойство и да чака нещо, което не е в нейните ръце“. Желко Търканец от EURACTIV Хърватия разглежда действията, които Албания е предприела по отношение на  присъединяването си към ЕС.

***