Лондон няма да удължи крайния срок на схемата за уседналост

Граждански организации призоваха за удължаване на срока, за да се изяснят проблемите с нерешени молби. [SHUTTERSTOCK]

Гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, имат седмица до крайния срок –  30 юни, за да кандидатстват за статут, след като служителите потвърдиха, че крайната дата няма да бъде удължена.

Повече от 5,6 милиона граждани на ЕС са кандидатствали по схемата за уседналост от въвеждането й през 2019 г. Над 90% от заявленията са одобрени, но липсата на данни за това колко граждани на ЕС живеят във Великобритания, означава, че има  хиляди хора, които не са кандидатствали.

„Удължаването на крайния срок не е решението за достигане до онези хора, които все още не са кандидатствали“, каза министърът на имиграцията Кевин Фостър във вторник (22 юни).

Фостър добави, че Обединеното кралство е „предоставило достатъчно подкрепа на хората за справяне с попълването на документите за предоставяне на статут“.

Въпреки това, граждански организации призоваха за удължаване на срока, за да се избегнат проблемите с нерешени молби или пропускане на крайната дата.

Британските власти се стремят да намалят опасенията от неправомерно депортиране след изтичане на крайния срок. Те посочиха наскоро публикуваното правителствено решение, което гласи, че хората, които са пропуснали срока поради  „разумни основания“,  ще имат право да кандидатстват отново. Тази мярка включва най-вече хора, които се считат уязвими, на които им липсват цифрови умения или достъп до технологията, необходима за кандидатстване.

Компромис ще бъде направен и заради ефектите от пандемията, които доведоха до забавяне на издаването или подновяване на паспорти в редица посолства на ЕС.

Министерство на вътрешните работи все още се сблъсква с над 350 000 неуредени молби, а  всеки ден постъпват над 10 000 нови. Уреденият статут дава на гражданите на ЕС права да живеят и работят в страната, както и да имат достъп до безплатни здравни услуги и социални помощи.

Въпреки официалните уверения обаче има съобщения за наемодатели, които отказват да отдават имоти под наем на граждани на ЕС, както и на чужденци, на които не им трябва документ за пребиваване, затова не могат да го предоставят.

Министерството на вътрешните работи казва, че ще издаде удостоверение за кандидатстване на тези, които подадат валидно заявление до 30 юни, на което ще могат да разчитат като доказателство за достъп до правото си на работа или наем.

След изтичане на крайния срок гражданите на ЕС ще трябва да представят доказателство за своя имиграционен статут.

Британските министри многократно твърдяха, че схемата за уседналост надхвърля минималните изисквания в споразумението с Европейския съюз за оттегляне, което бе постигнато миналата година.

Прозорецът за кандидатстване за граждани на Обединеното кралство във Франция бе отворен за по-малко от девет месеца, докато Швеция, Румъния, Австрия, Белгия, Дания и Словения имат схеми с прозорец за кандидатстване от 12 месеца. Британските служители също така посочиха бюрократични трудности, пред които са изправени гражданите на Великобритания в България, Унгария и Португалия.

Скандалът с „Уиндръш“, при който хиляди жители на Обединеното кралство, родени в държава от Британската общност и пристигнали преди 1971 г., бяха заплашени от депортация, както и враждебността преди и след референдума за Брекзит през 2016 г., породиха опасения за дискриминация.

Преселниците от карибските държави, заселили се на Острова между 1948 и 1971 година, са наричани поколението „Уиндръш“ – по името на кораба, с който са пристигнали първите мигранти от Ямайка, Тринидад, Тобаго и други острови. Вътрешното министерство в Лондон обаче тогава не им издава съответните документи, затова сега на засегнатите им е много трудно да докажат статута си на законно пребиваващи.

Проучване на 3000 граждани на ЕС във Великобритания от Независимия орган за наблюдение на споразуменията за правата на гражданите показва, че един от всеки трима души не е сигурен, че правителството ще зачита неговите права на гражданство, а че един от всеки десет планира да напусне Великобритания.