Лондон предупреди, че ще се откаже едностранно от Ирландския протокол

Обединеното кралство се приближава към прекратяване на Ирландския протокол от споразумението за Брекзит, предупреди министърът на Брекзит Дейвид Фрост.  [Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Обединеното кралство се приближава към прекратяване на Ирландския протокол, подписан с Брюксел като част от споразумението за напускането на ЕС, предупреди в понеделник (4 октомври) министърът за Брекзит Дейвид Фрост. Според търговско споразумение между ЕС и Великобритания, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС.

„Не можем да чакаме вечно. Без скорошно договорено решение ще трябва да действаме, като използваме защитния механизъм по член 16, за да се справим с въздействието, което протоколът оказва върху Северна Ирландия“, каза Фрост в реч пред конференцията на консервативната партия.

В обръщението си към делегатите на партията Фрост заяви, че „дългата лоша мечта за членство в ЕС“ е приключила. В разговор с EURACTIV той заяви, че иска да предоговори условията на протокола с Европейската комисия.

„Ние се стремим да договорим значителни промени в протокола“, каза британският министър за Брекзит пред EURACTIV. Той добави, че споразумението „не работи, не запазва баланса и причинява смущения в ежедневието на хората“.

Позоваването на член 16 би спряло ефективно прилагането на протокола, а министърът заяви, че условията за неговото задействане вече са изпълнени, като посочи възражението на синдикатите към протокола и доказателства за сътресенията в търговията в Северна Ирландия.

Бизнес асоциациите в провинцията съобщават за големи смущения в търговските потоци, като една от всеки пет фирми обяви, че техният доставчик от Обединеното кралство не може да търгува с тях.

„Има проблеми с прилагането на протокола. Наблюдаваме отклонение в търговията. Смятаме, че може да бъде задействан член 16“, каза Фрост.

„Не говорим за заличаване на протокола, а за промени, които да го направят по-полезен“, каза Фрост пред EURACTIV, като добави, че става въпрос „за надграждане на основните концепции в документа“.

„Нямаме интерес от нестабилни или трудни отношения с ЕС и неговите държави-членки“, категоричен бе министърът.

Протоколът въвежда митнически проверки за стоки, пътуващи от Великобритания до Северна Ирландия. Представители на Обединеното кралство казват, че са изненадани от мащаба на трудностите, пред които са изправени предприятията, и от „стриктното прилагане на мярката от ЕС“.

Доверието между Лондон и Брюксел остава много ниско, защото ЕС започна производство за нарушение срещу правителството на Борис Джонсън. Представители на Обединеното кралство казват, че ЕС също е допринесъл за недоверието, като се позоваваха на краткотрайните опити на Европейската комисия през пролетта да спре ваксините срещу ковид от Ирландия до Великобритания.

„Пръстът много често насочен към нас. Но има и неща, които направи ЕС, за да предизвика недоверие“, коментира служител.

Въпреки това, синдикатите и бизнес общностите са изключително критични към начина, по който правителството на Обединеното кралство се отнася към протокола.

Очакванията са, че вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, отговорен за прилагането на търговската сделка след Брекзит, да внесе предложения, които да облекчат прилагането на споразумението.

Европейската комисия обаче заяви, че няма да предоговори протокола.

„Повечето фирми от Северна Ирландия настояват за прагматизъм и искат протоколът да работи“, каза Стивън Кели, изпълнителен директор на Manufacturing Northern Ireland, пред EURACTIV. Кели обаче добави, че всеки пети бизнес в Северна Ирландия иска протоколът да бъде отменен и че намалява доверието в ползата от това споразумение.