Лордовете порязаха законопроекта на Борис Джонсън за вътрешния пазар

Камарата на лордовете върна перспективата за митнически съюз с ЕС. [ukhouseoflords / Flickr]

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън претърпя поредица от поражения заради противоречивия си законопроект за вътрешния пазар. В понеделник Камарата на лордовете премахна онези членове от законопроекта, които биха нарушили международното право.

Законопроектът за вътрешния пазар, предназначен да управлява търговията в четирите области на Обединеното кралство – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, ще влезе в сила от 1 януари, когато Великобритания напусне единния пазар на Европейския съюз, ако не бъде постигнато споразумение с Брюксел на търговията.

Проектозаконът дава на министрите правомощия да променят или “неприлагат“ правила, свързани с движението на стоки, включително протокола за Северна Ирландия, посочен в споразумението за оттегляне, подписано с ЕС. Преди време Джонсън се съгласи да наложи мита за стоки, които циркулират в Северна Ирландия и които представляват риск да бъдат допуснати на юг (Република Ирландия) и по този начин да се влеят в европейския пазар. Този компромис беше постигнат, за да се избегне въвеждането на митнически проверки и физически пунктове на остров Ирландия, което пък от своя страна би нарушило Споразумението от Разпети петък.

Въпреки че горната камара на парламента на Обединеното кралство няма право да наложи вето върху законодателството, тя може да забави законите с една година. Министрите на Борис Джонсън казват, че ще се стремят да въведат отново разпоредбите, премахнати от лордовете.

Кабинетът на Джонсън незабавно публикува изявление, в което се посочва, че клаузите предоставят “правна защитна мрежа, която има за цел да запази целостта на вътрешния пазар на Обединеното кралство“ и те ще бъдат възстановени, когато проектозаконът се върне в Камарата на общините. Лордовете са способни само да забавят дадено законодателство, но не и да го блокират.

Европейската комисия предупреди британското правителство миналия месец, че ще задейства съдебна процедура срещу него. Джонсън имаше срок да отговори, който не спази. Дори Джо Байдън, новоизбраният президент на САЩ, призова Великобритания да не прави нищо, което може подкопае споразумение от Разпети петък от 1998 г. Очаква се Байдън да подчертае значението на поддържането на мира в Северна Ирландия по време на първата си официална среща с премиера Джонсън през следващите дни.

Междувременно ирландският външен министър Саймън Коуни заяви в понеделник, че изборът на Байдън, който има ирландски корени, може да накара Лондон да “направи пауза за размисъл”.

Водещи фигури в Демократическата партия на Байдън също предупредиха, че законопроектът може да застраши перспективите за споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ.

“Това е ясна червена линия за нас“, каза в понеделник конгресменът от Демократическата партия Брендън Бойл, предупреждавайки, че няма да има търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство, ако правителството на Джонсън не се откаже от противоречивия законопроект.

“Законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство не цели да подкопае споразумението от Белфаст, а да застане зад него и да се увери, че то работи. То е грижа за интересите на Северна Ирландия  и ще покаже, че мирът, който там е трудно спечелен, може да продължи“, заяви британският министър по околната среда Джордж Юстис.

Представители на ЕС и Великобритания подновиха търговските преговори в Лондон в понеделник. В телефонен разговор между Борис Джонсън и председателката  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота бе постигнат известен напредък, след като Брюксел се съгласи да обсъди конкретни правни текстове.

Въпреки това Фон дер Лайен каза, че все още остават “големи различия“ по отношение на достъпа на риболовни кораби на ЕС до британските води от 2021 г., регламентите за правата на работниците, опазването на околната среда и държавната помощ.