Лошите трудови условия в месокомбинатите ги превръщат в огнища на COVID-19

Евродепутатът Петер Лизе подчерта, че лошите условията в месокомбинатите не се ограничават само до Германия, а са стандартна практика в целия ЕС. [Shutterstock]

Европейската комисия бе призована да предприеме бързи мерки за защита на работниците в месопреработвателния сектор след разпалването на огнище на коронавирус в едно от най-големите предприятия в Европа.

След поредица от огнища в месокомбинати в ЕС през последните няколко месеца, миналата седмица в месокомбината “Тьонис” в Северен Рейн-Вестфалия бяха регистрирани над 1500 случая на коронавирус. Сред тях има българи и румънци.

По-рано изказването на премиерът на провинцията Армин Лашет (ХДС), че причината за инцидента не са мерките, а румънските и българските работници, както и условията им на работа и настаняване, предизвика дипломатическо напрежение между Германия, България и Румъния.

Над две трети от работниците в месокомбината са дали положителни проби. За сравнение средният процент на зарази в района е само 0.05%. Това, според Петер Лизе, говорител за здравната политика на ЕНП-Християндемократи и квалифициран лекар, подчертава отговорността на месокомбината.

Лизе коментира за EURACTIV, че ниските температури и сухият въздух, съчетани с лоша вентилация и циркулация на въздуха правят тези съоръжения идеална среда за размножаване на вируса.

Той подчерта, че лошите условия в месокомбинатите не се ограничават само до Германия, а са стандартна практика в целия ЕС.

Лизе призова за проверка и подновяване на вентилационните системи на кланиците възможно най-бързо. Той подчерта необходимостта от задължителното и систематично тестване на всички служители в месопреработвателните предприятия в целия ЕС в допълнение към строгите правила за социално дистанциране.

“Големият брой огнища в кланиците в цяла Европа са ясно предупреждение за заплахата от втора вълна на пандемията през есента и зимата”, посочи Лизе.

Денис Радке, говорител по социалните въпроси на групата на ЕНП призова собствениците на месокомбинатите да бъдат подведени под отговорност. Той подчерта, че работният статутът на заетите в сектора представлява огромен проблем.

“Фактът, че много служители не са наети в компанията, а работят за подизпълнители и са фиктивно самонаети, очевидно води до огромни проблеми. Ето защо имаме нужда от поемане на отговорност от страна на предприятието дори за т. нар. подизпълнители”.

Призивът идва след като миналата седмица Европейската федерация на профсъюзите по храните, селското стопанство и туризма (EFFAT) публикува доклад, който установи, че “ужасните условия на труд, заетост и настаняване на хиляди работници в месопреработвателния сектор в цяла Европа” са причина месокомбинатите да се превърнат в огнища на COVID-19″.

Изследването, което се фокусира върху ефектите на коронавируса върху месния сектор в различни страни в Европа, призова за приемане на спешни задължителни мерки, както на национално, така и на европейско ниво.

Генералният секретар на EFFAT Кристиян Брагасън коментира, че “работниците в месопроизводството и във всички сектори на селското стопанство са показали изумителна отдаденост по време на пандемията и често са рискували здравето си, за да осигурят храна за трапезите ни”.