Льо Пен разпространява фалшиви новини за ролята на ЕС по отношение с коронавируса

Льо Пен е точно това, което еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес определи наскоро като ксенофобна заплаха, която “подвежда гражданите и поставя под въпрос работата на публичните власти“. [EPA / YOAN VALAT]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ПАРИЖ. Чете ли крайнодясната Марин Льо Пен новините? Очевидно не. Или го прави, но съзнателно изкривява истината.

Запитана за коронавируса, Марин Льо Пен, лидерът на крайнодясната национална партия “Национален сбор”, заяви пред “Франс Интер” в сряда, че “ЕС не е казал и дума по въпроса”.

“Не знаем каква е целта на ЕС. Единственото, което направи, е да осъди онези, които биха помислили за контрол на границите, дори и временно. Това доказва силата на идеологията, почти религия в защита на отворените граници, която лидерите на ЕС споделят”, заяви Льо Пен.

EURACTIV Франция разглежда защо това твърдение е не само безпочвено, но и опортюнистично.

///

БЕРЛИН

Конституционният съд отменя забраната за евтаназия. Вчера (26 февруари) конституционният съд в Германия постанови, че германският закон в сила от 2015 г., който възпрепятства лекарите да извършват и приемат плащане за услуги, свързани с асистирано самоубийство, е в нарушение на конституцията на страната. Досега пациентите трябваше да пътуват до Швейцария или Нидерландия, за да се подложат на подобни процедури. Съдът отмени закона и установи, че при определени обстоятелства Конституцията предоставя на гражданите правото за асистирано прекратяване на собствения си живот. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Tранспортният министър предприема мерки след обвинения в корупция. Министърът на инфраструктурата, транспорта и околната среда Леоноре Геслер (“Зелените”) освободи ръководителя на надзорния съвет на ASFINAG (публична компания за магистрали) дни след като се появиха обвинения за корупция, свързани с назначаването му.

Зигфрид Щиглиц бе назначен през 2017 г. от тогавашния министър Норберт Хофер (Свободна партия на Австрия), сега ръководител на партията. Малко преди и след назначаването си, Стиглиц е дарил 20 000 евро на асоциацията “Австрия в движение”, която в момента е разследвана за тайно финансиране на “Свободната партия на Австрия”. След прокурорско искане за сваляне на имунитета на Хофер, партията изрази готовност да съдейства. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

СТОКХОЛМ

Напрежение с Китай. Дипломатическите и политическите отношения между Швеция и Китай отново се влошиха, след като Китай осъди книгоиздателя Гуи Минхай, станал шведски гражданин през 90-те години, на десет години затвор. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Стармър – фаворит на лейбърите. Киър Стармър е фаворит за лидер на лейбъристите, според ново проучване на YouGov и Sky News. Стармър ще вземе 53% от гласовете на членовете на партията, което ще е достатъчно, за да спечели още на първо гласуване, според проучването, в което взеха участие членовете на партията и свързани с нея синдикални лидери.

Прочетете повече от Бенджамин Фокс от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Губернаторът на Ломбардия в самоизолация. Губернаторът на Ломбардия Атило Фонтана се самоизолира, след като един от близките му сътрудници се е заразил с коронавируса, произхождащ от Китай. Заради безопасността на колегите си, Фонтана ще следва дадените инструкции, въпреки че е с отрицателни резултати за вируса.

Ломбардия е най-засегнатият регион в Италия с 258 случая на пациенти със съмнение за коронавирус, от които по-малко от 4% са дали положителна проба, заяви началникът на гражданска защита Анджело Борели. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

ЛИСАБОН

80 милиона евро за намаляване на емисиите и затваряне на централи. В сряда (26 февруари) Европейската комисия предложи на Португалия да затвори две термоелектрически централи и да подкрепи намаляването на емисиите от две нефтохимически инсталации. Комисията предостави на страната почти 80 милиона евро, за да осъществи прехода. Предложението идва от Фонда за справедлив преход, създаден от Европейската комисия за подкрепа на намаляването на замърсяващите отрасли и декарбонизацията на регионите, зависими от изкопаеми горива, според който на Португалия ще бъдат отпуснати 79,2 милиона евро. (Ана Матос Невес, Lusa.pt)

///

АТИНА

Първи случай на коронавирус в Гърция. 38-годишна жена  е първият случай на коронавирус в Солун, съобщиха гръцките медии в сряда (26 февруари). Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Кой ще наследи Дуда? Лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински заяви, че “човек от друга политическа партия може да стане президент”.

Това е първият път, в който Качински признава, че президентът Анджей Дуда може да загуби на предстоящите президентски избори през май, имайки предвид, силните кандидати на тези избори. Засега анкетите показват, че тримата водещи кандидати имат близки резултати, като Владислав Косиняк-Камиш е пред действащия президент, въпреки че кампанията започна едва преди няколко седмици. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

БРАТИСЛАВА

Игор Матович – следващият словашки премиер? Проучване на общественото мнение предрече ясна победа на опозиционното движение “Обикновени хора и независими личности”  (член на Европейски консерватори и реформисти) пред “Посока – Социална демокрация” и фашистката Народна партия “Наша Словакия“ на изборите в събота.

Резултатите бяха публикувани в чешкия Denik N и предполагат, че опозиционните партии ще могат да формират коалиционно правителство. Лидерът на “Обикновени хора и независими личности” и яростен критик на правителствената партия “Посока – Социална демокрация” Игор Матович призна, че той ще е кандидата за премиерския пост. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

ПРАГА

Бабиш и Томан отказаха да се срещнат с Комисията за бюджетен контрол на ЕП (CONT). Евродепутати от Комисията за бюджетен контрол на ЕП (CONT), водени от председателя ѝ Моника Холмайер (ЕНП), пристигнаха в Прага вчера (26 февруари), за да проверят как се изразходват европейските средства в Чехия. Чешкият премиер Андрей Бабиш и министърът на земеделието Мирослав Томан обаче отказаха да се срещнат с тях. Премиерът все още се разследва за измама с европейски субсиди. За министъра на земеделието също се предполага, че има конфликт на интереси във връзка с фондовете на ЕС. (Лукаш Хендрич | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Въпреки че все още няма съобщени случаи за коронавирус в Унгария, двама унгарски граждани са се заразили с вируса в чужбина, заяви ръководителят на кабинета на премиера Гергели Гуляш на специална пресконференция в сряда сутрин (26 февруари). По-късно беше потвърдено, че единият от пациентите не е бил заразен с коронавирус, съобщи Index.

///

Европейската комисия призна, че Унгария има “стабилен икономически растеж” в доклада ѝ по държави, публикуван в сряда (26 февруари), но посочи, че пречките пред дългосрочния устойчив растеж остават. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Втори случай на коронавирус в страната. Хърватия потвърди втория случай на коронавирус в страната вчера, след като братът близнак на първия пациент също има положителна проба за COV-19. Въпреки че досега е проявил само леки симптоми, които не изискват медицинска помощ, двамата братя в момента са под карантина в болницата за инфекциозни заболявания в Загреб. Изследванията приятелката му, която също се е върнала от Италия през почивните дни, са негативни. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

Министърът на финансите Здравко Марич обяви, че Хърватия е изпълнила успешно 19 мерки в шест различни области, които обеща да проведе преди официалното си влизане в ERM II – чакалнята за присъединяване към еврозоната. Марич вярва, че останалите мерки ще бъдат изпълнени до края на хърватското председателство на Съвета на ЕС.

В същото време управителят на централната банка Борис Вуйчич обясни, че в момента тече оценка на хърватския банков сектор, което е било предварително условие на ЕЦБ за по-тясно сътрудничество в банковия съюз. (Теа Трубич Макан, EURACTIV.hr)

///

БУКУРЕЩ

Още един опит. Президентът Клаус Йоханис възложи на Флорин Читу, временния финансов министър, да сформира ново правителство, след като Людовик Орбан се отказа от мандата си. Читу се надява, че този път парламентът няма да забави процедурите за формиране на правителството, както направи с втория кабинет на Орбан.

///

В сряда (26 февруари) временният министър на здравеопазването Виктор Косташ обяви, че пациент в Румъния е заразен с коронавирус. Мъжът е роднина на италиански гражданин, който е посетил Румъния през уикенда. Около десет души, които са в контакт с италианеца, са били тествани от румънските власти, но засега само един от тестовете се е оказал положителен. (EURACTIV.ro)

///

СОФИЯ

Европейски семестър. Перспективите за растеж на България остават благоприятни, но има възможност за по-нататъшно укрепване на цялостната устойчивост и конкурентоспособност на отворената ѝ икономика, се казва в доклада по държави на ЕК, публикуван в сряда (26 февруари). Докладът на Комисията анализира основните социално-икономически предизвикателства пред държавите-членки на ЕС. Въпреки че през последните години се наблюдава стабилен растеж на БВП, това не успя да предизвика бързoто “догонване” на другите страни членки, тъй като недостатъчните инвестиции възпрепятстват модернизацията в икономиката на страната. (Dnevnik.bg)

///

БЕЛГРАД

Дачич се гордее, че е първият министър, посетил Китай, въпреки избухването на коронавирус. Сръбският външен министър Ивица Дачич посети Пекин и се срещна с китайския си колега Ван Йи. Дачич му съобщи, че сръбският президент Александър Вучич е готов да участва в среща на върха между Китай и страните от Източна и Централна Европа, която трябва да се проведе в Китай на 15 и 16 април.

Дачич каза също, че е горд, че е първият външен министър, посетил Китай в тези тежки времена, се казва в изявление на Министерството на външните работи. В него пише още, че посещението на Дачич е потвърждение за изключителните стратегически отношения и приятелството от “стомана”, но също така е и индикатор за солидарността и пълното доверие на Сърбия, че Китай ще се справи с “демоничната болест”, наречена така от китайския президент Си Дзинпин. (EURACTIV.rs betabriefing.com)

///

ПРИЩИНА

Сериозно нарушение на конституцията. Премиерът на Косово Албин Курти поиска освобождаването на президента Хашим Тачи, който в качеството си на министър-председател през 2013 г. е подписал тайно споразумение с НАТО, в което е обещал, че косовските сили за сигурност (КСБ) ще предприемат мисии в Северно Косово само с “предварителното съгласие от КФОР”.

В сряда (26 февруари) Курти публикува писмото заедно със становище, в което  заявява, че президентът Тачи е нарушил сериозно Конституцията. Курти подчерта, че няма намерение да разполага КСБ в северната част на страната. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***