Макрон: Дигиталният данък е най-добрият собствен ресурс на ЕС

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ПАРИЖ | ЛЮБЛЯНА

Френският президент Еманюел Макрон предвижда общоевропейски дигитален данък върху големите технологични компании, който да съществува заедно с националния дигиталния данък, който Франция обяви, че планира да наложи тази година.

Коментарите на Макрон във вторник (21 юли) идват, след като през януари той отстъпи при налагането на данъци върху някои от най-големите имена на Силиконовата долина след заплахи за тарифи от американския президент Доналд Тръмп.

Словенският премиер Янез Янша каза също, че счита дигиталния данък за най-добрият ресурс на ЕС.

Той изтъкна, че дигиталното данъчно облагане вероятно е най-големият потенциален собствен ресурс на ЕС в бъдеще и добави, че данъчното облагане на емисиите и пластмасите е проблем за онези страни, които вече са включили тези ресурси в своята национална данъчна политика. Прочетете повече тук.

(Ан Дамяни / Зоран Радосавлевич, EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Носенето на маски в магазините, пощите и банките ще стане отново задължително от петък (24 юли). В страната започнаха да се появяват няколко нови огнища на коронавирус като броят на новите заразени надвишава 100 души. Прочетете повече от Филип Грюл от Германия.

///

БРЮКСЕЛ

След като здравните власти отчетоха ежедневно покачване на заразените с коронавирус с 89% до средно 184 души, консултативният комитет в Белгия обсъди затягането на мерките и сценариите за потенциална втора вълна на вируса. Те включват намалени социални контакти, локални карантини и засилено проследяване на контактите. Прочетете повече от  Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Великобритания е близо да се откаже от търговска сделка след Брекзит. Великобритания и ЕС няма да подпишат търговска сделка след Брекзит, съобщи The Telegraph във вторник (21 юли).

Предположението на правителството на Обединеното кралство е, че няма да има споразумение. Остава възможността да се постигне основно споразумение, ако ЕС даде основание за това през есента, посочва изданието, позовавайки се на правителствени източници. След приключването на преходния период Лондон очаква да търгува с Европа при условията на Световната търговска организация

(EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Ирландия реши да облекчи ограниченията за пътуване с 15 европейски държави. Във вторник (21 юли) ирландското правителство заяви, че е решило да премахне ограничението за пътуващите, идващи от страни със сходна или по-ниска степен на зараза. Страната планира да отмени и изискването за карантина за пътуващите, пристигащи от т. нар. “зелен списък“ от 15 европейски държави.

(EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Парламентът приветства “победата” в Брюксел. Италианският премиер Джузепе Конте беше доволен, че сключи сделка, която оставя непроменен общия размер на фонда за възстановяване и отпуска почти 209 милиарда евро на Италия, което е дори повече от очакваното.

“Доволни сме от резултата от преговорите”, каза Конте и добави, че сега ще бъде създадена работна група за прилагането на реформите. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

По-малко заразени в Арагон и Каталуния. Броят на новите заразени с коронавирус в Испания намалява във вторник (21 юли), като предишния ден са били регистрирани 156 по-малко случаи, благодарение на по-ниския брой заразени в Арагон и Каталуния. Това са регионите, които са най-силно от пандемията. Министерството на здравеопазването на Испания отчете общо 529 нови случая в цялата страна през последните 24 часа, което е спад в размер на 22%. Прочетете повече от EFE.

///

АТИНА

Анкара трябва да спре провокациите в източното Средиземноморие, заяви германският министър на външните работи. “Що се отнася до сондажа на Турция в източното Средиземноморие, ние имаме много ясна позиция – международното право трябва да се спазва. Напредъкът в отношенията между ЕС и Турция е възможен, само ако Анкара спре провокациите в източното Средиземноморие”. Това посочи германският външен министър Хайко Маас по време на посещение на Атина. Прочетете повече тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Успехът на преговорите показа, че нашата изолация в ЕС е мит. Мит е и, че не сме в състояние да създадем коалиции” каза председателят на “Право и справедливост” Ярослав Качински пред Полската новинарска агенция. Прочетете повече тук.

///

ПРАГА

Чешката автомобилна индустрия е силно засегната от пандемията и правителството иска да я подкрепи със средства от фонда за възстановяване. Други инвестиционни приоритети са здравеопазването и дигитализацията.

“Автомобилната ни индустрия е изправена пред големи проблеми. Трябва да преструктурираме системата на здравеопазването и да инвестираме много в нея. Трябва да се фокусираме върху дигитализацията. Трябва преди всичко да подкрепим строителния сектор. Нужно е да инвестираме, за да излезем от кризата”, посочи чешкият премиер Андрей Бабиш във вторник (21 юли).

(Анета Захова, EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

22 милиарда евро за Хърватия. Очакванията на най-новата държава-членка на ЕС бяха надминати чрез осигуряване на общо 22 милиарда евро чрез Фонда за възстановяване (9,4 милиарда евро) и дългосрочния бюджет 12,7 милиарда евро).

Тъй като Хърватия е единствената страна в ЕС, използвала само един финансов пакет за членството си, ѝ бяха отпуснати и допълнителните 400 милиона евро за сближаване и регионално развитие. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от Хърватия.

///

СОФИЯ

Правителството оцеля при вота на недоверие. За свалянето на третия кабинет на Бойко Борисов гласуваха 102 депутати – единствено депутатите от БСП и ДПС. Никой от ДПС не се изказа по време на обсъжданията на вота в парламента в понеделник.

Против предложението на БСП гласуваха 124 депутати от ГЕРБ и коалиционния им партньор “Обединени патриоти”. От “Воля” се въздържаха.

Борисов, който не беше в залата за дебатите заради участието си в Европейския съвет в Брюксел, не дойде и за гласуването. “Днес премиерът е в България, но отново го няма”, обяви Филип Попов от левица и настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да го покани в зала.

Опозицията подозира, че ДПС може да бъде скрит партньор във властта на премиера. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Прочетете цялата статия на Красен Николов: Правителството оцеля при вота на недоверие

///

БЕЛГРАД

Около 350 лекари призовават за уволнение на националния екип за борба срещу коронавируса в отворено писмо, изпратено до сръбското правителство и институции в рамките на неформалната група: “Обединени срещу COVID”. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***