Макрон е домакин на събиране на средства в Ливан

Френският президент Еманюел Макрон си води бележки по време на конференция в помощ на Ливан в Елисейския дворец в Париж, Франция, 2 декември 2020 г.  [Pool/EPA/EFE]

Френският президент Еманюел Макрон ще се стреми  да събере повече от 350 милиона долара помощ за Ливан на дарителска конференция, посветена на годишнината от взрива в пристанището в Бейрут. Целта му е и да изпрати още едно предупреждение към раздразнената  политическа класа там.

Една година след експлозията на столичното пристанище, която подпомогна на затъването на Ливан в още повече в икономическа криза, политиците  все още не са сформирали правителство, способно да възстанови страната, въпреки френския и международния натиск.

„Тъй като ситуацията продължава да се влошава, необходимостта от правителство става все по-спешна“, каза съветник на Макрон пред репортери.

Франция поведе международните усилия да извади бившата си колония от кризата. Макрон посети два пъти Бейрут след взрива в пристанището, увеличи размера на спешната помощ и наложи забрана за пътуване на някои висши ливански служители в стремежа си за реформи.

Той също така убеди Европейския съюз да се съгласи за рамка за санкции, която е да се приложи.

Въпреки това неговите инициативи, включително получаването на ангажименти от ливански политици за постигане на съгласие за правителство от технократи, бяха напразни досега.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще участва в конференцията, в която участва и ООН, съобщиха от канцеларията на Макрон. В събитието ще се включат около 40 други световни лидери, включително тези на Египет, Йордания, Ирак и Канада. Великобритания ще бъде представена от външния си министър.

Миналогодишната конференция след експлозията събра около 280 милиона долара, като спешната помощ се държеше далеч от това, което Макрон наричаше по това време „корумпираните ръце“ на политиците и се насочваше чрез неправителствени организации и групи за помощ.

Новата хуманитарна помощ ще бъде безусловна, казаха от канцеларията на Макрон, но около 11 млрд. долара дългосрочно финансиране, събрано през 2018 г., остава заключено и зависи от как ще бъдат приложени поредицата от реформи от политическите власти.